Bebeklerde Guatr Hastalığı Nedir?

Bebeklerde Guatr Hastalığı Nedir?
25.11.2021 17:43
Halk arasında bilinen guatr hastalığının tam tersine göre aslında bebeklerde görülen tiroid bezinin az gelişmesinden ya da hatalı gelişmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 1 milyon bebeğin doğduğunu ve bu istatistiklere göre her yıl bu yeni doğan bebeklerde 285 ile 300 kadar bebeğin doğumsal tiroid yetmezliği olduğu bilinmektedir. Bebeklerde guatr belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Bebeklerde guatr hastalığı ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda cevapladık.

Bebeklerde ve küçük yaşlı çocuklarda tiroid yetmezliği ebeveynlerin en çok korktuğu hastalıklardan. Çünkü bu hastalık tedavi edilmediği süreçte zeka geriliği ve büyüme hormonunda aksaklıklar gibi sonuçlar doğurabileceğini görülmektedir. Bu yüzden özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla TSH ölçümü yapılarak tiroid bezinde herhangi bir aksaklığın olup olmadığı kontrol edilmesi zorunlu kılınmıştır. Doğumsal tiroid yetmezliği bazı bebeklerde anne karnında başlayabilirken bazı durumlarda ise normalden çok büyük bir tiroid gelişimi söz konusu olabilir. Sık görülen tiroid hastalıklarında ise tiroidin olması gereken yerde olmaması ve başka bir yerde gelişim göstermesi gibi durumlar tiroidin genişlemesine sebep olduğundan tiroid hormonunun üretilmesinde de azlık görülebilmektedir. Yani kısaca özetlemek gerekirse bebeklerde görülen guatr hastalığı tiroid bezinin az gelişmesinden, tiroit bezinin hiç gelişmesinden ve tiroid bezinin hatalı gelişmesinden dolayı bebeklerde tiroid bozukluklarına yol açabilmektedir.

Bebeklerde Guatr Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde tiroid rahatsızlığı yani guatr farklı sebeplerden oluşabildiği gibi bebeğin vücudunda da farklı etkiler gösterebilir. Bu durumda bebeğin kafası tiroid yetmezliği durumlarında normalden büyük olabilmektedir. Hemen hemen her bebekte yaşanan sarılık hastalığı bu bebeklerde uzun süreçli olabilir ve bebek de süt emme de isteksizlik gibi durumlarla sıklıkla sıklıkla karşılaşılabilir. Bebeklerin ten renginin pembe ve parlak olması gerekirken mat ve beyaz bir renkte olması, göz etrafında şişlikler, saçlarda görülen matlık kabızlık gibi şikayetler guatr hastalığının bebeklerdeki belirtileri olarak görülmektedir. Ayrıca zeka gelişiminde de bazı aksaklıklar olabildiği gibi bedenen gelişim gösterme de yavaşlama yoluna girmektedir. Bu tür belirtiler görmeye başladığımız zaman bebekteki hastalığa tam olarak tanı koyabilmek için doktora başvurmalı ve bazı testler yaptırmalısınız. Bu testler sonucu kandaki tiroid bezinin oluşturduğu tiroksin hormonları bazı ölçümlerle birlikte denetlenerek bu tür bir hastalığa işaret eden belirtilerin olup olmadığı gözlemlenir. Teşhisten sonra da belirli bir tedavi sürecine girilerek erken teşhis durumu olursa diğer bebeklere göre gelişiminde ilerleme görülebilir.

Bebeklerde Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde görülen guatr hastalığında tiroid bezinin üretemediği tiroid hormonunun eksikliği ile bebeklerde özellikle gelişim açısından bir aksama görüleceğinden dolayı bu durumda yapılabilecek en iyi tedavi yöntemi belli yollardan vücuda tiroid hormonunun enjekte edilmesidir. Bu durumlarda tiroid hormonu bebeğe günde bir kez ağızdan verilerek vücuttaki tiroid hormonu eksikliği giderilmeye çalışılır. Hastalık yavaşlama yoluna gittiği zaman doktor kontrolü altında tiroid ilaçları da azaltılarak zaman içinde kesilebilmektedir. Fakat kalıcı bir tiroid hastalığı söz konusuysa bu tedaviler ömür boyu sürmek durumunda kalabilirler. Bu tür durumlar için yapabileceğiniz en iyi yönergeler doktorunuzun muayenesi ile birlikte teşhis ettiği tiroid hastalığının durumunu analiz edilmesi ve buna uygun tiroid eksikliği gidermek adına ilaçlar ve hormon takviyeleri yapılmasıdır. Bu yüzden eğer bebeğiniz de guatr yani tiroid bozukluğu ile ilgili bir şüpheniz varsa hastalığın teşhisi için uygun hekime başvurmalı ve hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda tedavi yöntemlerini başlatmalısınız.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir