İnsanlar günümüzde sağlık açısından bir sürü sorunla karşılaşmakta olup, çeşitli hastalıklar ile karşılaşmaktadır. Bu sorun ve hastalıklar insanın hayat kalitesini düşürürken, sağlık üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bazı rahatsızlıklar iyi giderken, bazı hastalıklar ölüme kadar gidebilmektedir. İnsanoğlu günümüzde birçok hastalıkla tanışmış durumda olup, bunlardan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Birçok hastalığın olduğu günümüzde, tıp dünyasının gelişimi ile bazılarına çareler bulunmaktadır. Tıpta tedavi en çok ilaçlarla yapılırken, piyasada binlerce ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar, ilaç firmaları tarafından üretilirken, eczanelerde satılmaktadır. İlaç firmaları piyasaya birçok ilaç sürerken, bu ilaçlar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İlaçlar merhem, tablet, losyon ve birçok formda bulunurken, etken maddeleri ile de birbirlerinden ayrılabilmektedir. Yapısı itibari ile kapsül ilaçları, görünümleri ile tablet formlarından ayrılmaktadır. Kapsül ilaçlar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılırken, piyasada değişik isimler ve farklı ilaç firmaları tarafından üretilmektedir. Kendi içinde 2 gruba ayrılan bu kapsüller sert toz içeren ve yumuşak yağ içeren olarak piyasada bulunmaktadır.
Kapsül İlaç Nedir?
Hemen hemen her insan hayatında bir defada olsa rahatsızlıktan dolayı, ilaç kullanmıştır. İlaçlar farklı görünümleri ve isimleri ile bir birinden ayrılırken, etken maddeleri de farklı hastalıklar üzerinde kullanılır. Birçok formu bulunan ilaçların kapsül şeklinde olanları da piyasada ki yerini almıştır. Kapsül ilaçlar, dışı bir jelatin ya da midede çözülebilen bir madde ile kaplı, içinde toz ya da yağ barındıran bir forma sahip ilaçlar olarak karımıza çıkmaktadır.
Kapsül İlaç Özellikleri Nelerdir?
Kapsül ilaçlar birçok hastalığın tedavisinde kullanılırken, vitaminlerin formları da genelde kapsül şeklinde olup, piyasaya sürülmektedir. Sert ve yumuşak olarak ayrılan bu ilaçlar, doktorlar tarafından reçete edilmekte olup, bazıları reçetesiz de alabilmektedir. Dışı bir koruma maddesi ile kaplanan ilaçlar midede çözülürken, tablet içemeyen insanlar için içilmesi kolaydır. Sert kapsül formları, dışı sert ve midede çözülebilen bir madde ile kaplıyken, içinde toz şeklinde ilaç barındırır. Yumuşak kapsüller ise dışı ince bir jelatinle kaplı olarak, içinde yağ ve bu yağın içinde çözülen maddelerden oluşmaktadır. Kapsül ilaçlar yapısı itibari ile ağız ya da bazı durumlarda anal yollardan alınabilirken, sık kullanılan ilaçlardır.
Kapsül İle Tablet Arasındaki Fark Nedir?
Özellikle ağızdan alınan ilaçlarda kapsül ve tabletler en çok kullanılan ilaçlar olmakla beraber, ikisi de sindirim yolu ile kana karışır ve etki eder. Temelde birbirine benzerlikler gösterse de birbirinden ayrılan özelliklerde bulunmaktadır. İki ilaç formunun görüntüsü birbirinden farklı olup, kapsüller daha çabuk çözülebilmektedir. Tat ve koku bakımından da kapsüller daha rahat şekilde alınabilmektedir. Tabletler ise daha uzun raf ömrü ile tercih edilmekte olup, maliyet açısından da daha ucuzdur.
Kapsül İlaç Nasıl Kullanılır?
Kapsül ilaçları alırken doktorunuz önerdiği dozajda kullanmalı ve kullanım şeklini eczaneden öğrenebilirken, kapsül ilaçlar genelde ağızdan ya da bazı durumlarda anal yoldan verilmektedir. Kapsül ilaçları içerken bol su ile ağzı yolu ile çiğnenmeden mideye gönderilmelidir. Kullanımlarında ilacı ikiye bölmemeye dikkat edilmeli ve saatinde alınması önemlidir.
Kapsül İlaç Ne Kadar Kullanılmalı?
Kapsül ilaçlarının kullanımı, genelde tedaviye göre uzun ya da kısa süreli olabilmekte olup, günlük kullanıma uygun kapsüllerde olabilmektedir. Vitamin kapsülleri günlük kullanıma uygunken, kapsül ilaçlarının kullanımı ise tamamen doktorun vereceği aralıklarda kullanılmamalı. Reçetesiz aldığınız kapsülleri kullanmamakla beraber, böyle durumlarda yan etkisini gördüğünüzde hemen bırakın, ya da kısa süreli ilaçları en fazla 1 hafta kadar kullanın.
Kapsül Midede Ne Kadar Sürede Erir?
Kapsül ilaçlar dışı korumalı bir madde ile kaplı olduğu için midede erirken, bazıları da ince bağırsakta çözünebilmektedir. Kapsüllerin midede ki erime süresi ise insandan insan ya da açlık ve tokluk gibi durumlara bağlı olmaktadır. Kapsüller duruma bağlı olarak 15 dakika ya da 1 saat arasında midede çözülürken, bazıları ince bağırsakta bu aşamayı gerçekleştiriyor.
Bir Kapsül Balık Yağı Kaç Kalori?
Kapsül formları özellikle vitamin ve balık yağlarında kullanılırken, bunları kaplamak için ince bir jelatin kullanılmaktadır. Piyasada birçok firma kapsül şeklinde balık yağı üretmektedir. İnsanlar takviye açısından bu balık yağlarını tercih ederken, bu balık yağlarının mili gramına göre kalori yükselir ya da alçalır. Ortalama 1 adet kapsül şeklinde ki balık yağında 10 kalori civarında başlamakta olup, mili gramlarına göre kaloriler yükselebilmektedir.
Kapsül İlaç Zararlı Mı?
İlaçlar doğru kullanımları ile bizi sağlığımıza kavuştururken, yanlış kullanımlarda ise sağlıklı bireyleri bile sağlığından edebilmektedir. Kapsül ilaçlarda yanlış kullanılırsa, sağlık açısından zararlar verebilmektedir. O yüzden bu ilaçlar doktorun yazması ve belirttiği dozajlarda alınmalı olup, belirli bir zaman arasında kullanılmalıdır.
Kapsül İlaç Caiz Mi?
Dinimizde zor durumlarda ve alternatifi bulunmayan zamanlarda, bazı haram şeyler yeteri kadar alınabilmesi dinimizde sorun olmaz. Kapsül ilaçlarda domuzdan yapılan jelatinler kullanıldığı için, Müslümanlar bunun haram ya da haram değil olduğunu gündeme getirmiştir. Eğer kapsüllerin tablet formu varsa bunlar tercih edilmeli görüşü varken, yoksa sağlık için kullanılabilir görüşü de mevcuttur.