Boks Sporu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Boks Sporu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
31.08.2021 14:30
İki kişinin karşılıklı olarak hakem kontrolünde sadece yumruklarını kullanarak birbirlerini nakavt etmeye çalıştıkları spora boks sporu denir. Bizler de boks bir spor mudur?, boks gibi dövüş sporlarının yapıldığı çevrili yer, boks eskrim gibi oyunlarda korunmak için alınan durum, boks eldiveni neye göre alınır?, boks kuralları nelerdir?, boks ile kick boks arasındaki fark, boks için gerekli malzemeler, boks için antrenman nasıl yapılır, boks ne kadar sürede öğrenilir, boks ne kadar kazandırır, boks zararlı mı?, boks antrenmanından sonra el titremesi, boks yapmadan önce ısınma hareketleri sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

İki kişinin karşılıklı olarak hakem kontrolünde sadece yumruklarını kullanarak birbirlerini nakavt etmeye çalıştıkları spora boks sporu denir. Boks sporu yüksek kondisyon ve güç isteyen tehlikeli bir dövüş sporudur. Boks müsabakalarına çıkan kişilere boksör denilmektedir. Boks maçlarında kişiler kilolarına göre müsabakalara katılmaktadır. Bu kilo ayrımına da siklet denmektedir. Herkes kendi sikletinde kişilerle müsabaka yapmaktadır. Ring içerisinde yapılan bu sporun kuralları bulunmaktadır. Profesyonel maçlara baktığımızda 3 dakikalık, 12 rauntluk maçlar yapılıyor. Kazanan 3 türlü belirlenmektedir. İlk kazanma yolu boksörlerden birisi karşıdakini yumrukları ile yere düşürürse hakem 10’a kadar saymaktadır ve rakip 10 saniye içerisinde kalkamazsa nakavt olmuş olur. Nakavt olunduğunda rakip direkt kazanmaktadır. İkinci kazanan belirleme yöntemi ise puan sistemidir. İki rakipte maç süresince birbirlerini nakavt edemezlerse atılan yumruklar doğrultusunda maç sonunda puanlar hesaplanır. Puanı fazla olan kişi kazanmaktadır. Üçüncü kazanma şekli ise teknik nakavt olarak geçmektedir. Tehlikeli bir spor olduğu için bazı yaralanmalar ve maça devam edemeyecek duruma gelme sonucu boksörlerden birinin yetkili kişi tarafından maça devam edemeyeceğine karar verilir. Bu gibi durumlara da teknik nakavt denmektedir.

Boks Bir Spor Mudur?

Tarihi eski Yunan ve Roma dönemlerine dayanan boks o zamanlardan beri bir spor olarak görülmektedir. Bu dönemlerde yapılan hali günümüzdekine göre oldukça tehlikeliydi. Maçlar çıplak elle yapılıyor ve genellikle bir tarafın ölmesi sonucu sonlanıyordu. Sonraları yasaklanan bu spor 18. Yüzyılın başlarında tekrar yapılmaya başlanmıştır. Londra’da tekrar hayat bulan boks sporu o dönemlerde kuralsız ve çıplak elle yapılıyordu. Sonraları Amatör Sporu Kulüpleri açılarak kurallar getirildi. Bu sayede daha profesyonel bir spor olarak yapılmaya başlandı. 19. Yüzyıl başlarında ise ABD’de boks sporu ilgi görmeye başladı. Dünya üzerinde tanınması da ABD’de büyük ilgi görmesiyle alakalıdır. Büyük bir seyirci kitlesine hitap eden bu spor birçok filminde konusu haline gelmiştir. Günümüzde ise olimpiyat sporları arasında da kendine yer edinmiştir.

Boks Gibi Dövüş Sporlarının Yapıldığı Çevrili Yer Nedir?

Boks gibi dövüş sporlarına bakıldığında genellikle aynı yerlerde yapılmaktadır. Bu mekanların ismi ring olarak geçmektedir. Ring kare biçimine sahip olup etrafları halat ile çevrilidir. Yerden yükseklikleri en az 91 en fazla 122 santim olmaktadır. Genellikle 4 şerit halat bulunmaktadır ve halatların arası en az 40 santimetredir. Ringlerde boksörlerin ve hakemlerin bulundukları köşeler bulunmaktadır. Bu köşelerden kırmızı ve mavi olanında boksörler yer almaktadır. Beyaz köşe ise hakemlere ayrılmıştır. Boks amatör ve profesyonel olarak ayrılmaktadır. Bazı kuralları farklı olduğu gibi ring büyüklükleri de farklı olmaktadır. Profesyonel boksta ringin büyüklüğü 5-6 metrekare arasında olurken amatör boks ringleri 3-6 metrekare arası değişmektedir.

Boks Eskrim Gibi Oyunlarda Korunmak İçin Alınan Durum Nedir?

Boks eskrim gibi mücadele sporlarına bakıldığında hücum etmek kadar önemli olan şey kendini korumaktır. Bu tarz sporların her birinde bu koruma duruşlarına gard almak deniliyor. Gard almadaki temel amaç hassas bölgeleri korumaktır. Sadece korumakta değildir aslında gard almak daha iyi hücum etmek için de çok önemlidir. Mesela boks sporuna bakıldığında sol ayak öne sağ ayak geride durmaktadır. Bunun temel sebebi hasar alındığında arkaya devrilmemektir. Aynı zamanda yumruk atmak için ayaklardan da güç almanızı sağlıyor. Eskrim sporuna bakacak olursak gard pozisyonu yan olmaktadır. Bunun sebebi ise rakibin karşısında daha küçük bir alan kaplamaktır. Ayrıca yan pozisyonda dururken daha iyi saldırı yapılabilmektedir.

Boks Eldiveni Neye Göre Alınır?

Boks sporunda boksörler ağırlıklarına göre mücadele etmektedir. Bunu sebebi kilonun daha fazla gücü temsil etmesidir. Aynı şekilde eldiven seçimi de kişinin kilosuna göre olmaktadır. Tüm ülkelerde boks eldivenleri için ‘’OZ’’ birimi kullanılmaktadır. ‘’OZ’’ biriminin belirlenmesi sporcunun kilosuna göre olmaktadır. Aşağıda kilonuza göre kaç ‘’OZ’’ boks eldiveni seçmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

·        6 OZ, 45 kilogram ve altı

·        8 OZ, 45-64 kilogram arası

·        10 OZ, 65-78 kilogram arası

·        12 OZ, 78-90 kilogram arası

·        14 OZ, 90 kilogram ve üstü

·        16 OZ, 90 kilogram ve üstü daha yüksek koruma için tercih edilmektedir.

Boks Kuralları Nelerdir?

Boks sporunun tarihine baktığımızda kurallar 19. Yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. Zamanla gelişen bu kurallar günümüzdeki haline ulaşmıştır. Temelinde yumruk atmak olsa da bunu belirli şekillerde yapmanıza izin veriliyor. Belirteceğimiz şekilde hareketler yasaklanmıştır. Yapıldığında öncelikle ihtar verilir. Kural tekrar olarak çiğnenmeye devam edilirse diskalifiye ile sonuçlanır. Bu kuralların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Boksörün 360 derece etrafında dönerek yumruk atması.

·        Enseye ve belden aşağı darbe atmak.

·        Avuç içi vurmak.

·        Dirsek atmak.

·        Rakibe arkadan vurmak.

·        Kulağa vurmak.

·        Kafa atmak.

·        Rakip yerdeyken vurmak.

·        Başla sesi gelmeden vurmak.

·        Bitiş sesinden sonra vurmak.

Yukarıda belirtilen kurallar içerisin de boks yapılmaktadır. Bu kuralların bazıları düzenlenen organizasyona göre ufak tefek farklılıklar gösterebilir.

Boks ile Kick Boks Arasındaki Fark Nedir?

Dövüş sporları içerisinde incelenen boks ve kick boks incelendiğinde benzerlikler göstermektedir. Genel olarak kuralların birçoğu aynıdır. Ayakta yapılan bu sporların ikisinde de yerde dövüş yasaktır. Boks ve taekvondo karışımı olan kick boksun bokstan en büyük farkı ise tekme atmanın da serbest olmasıdır. Boks sporunda sadece yumruklar ile mücadele edilirken kick boks da hem tekme hem yumruk kullanılmaktadır. Diğer bir farka bakacak olursak: Boks sporunda kendi etrafında dönerek vuruş yapmak yasaktır. Kick boksta dönerek vuruş serbesttir. Bunların dışında ikisinde de amaç rakibi nakavt etmektir.

Boks İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Boks sporu için malzeme çeşidi çok olmamakla birlikte fiyatları da uygundur. Bu malzemelerin bazıları önemliyken bazıları sadece profesyonel sporcular için gereklidir. Bu yüzden bu sporla ilgileniyorsanız hepsini almanıza gerek yoktur. Bu malzemeleri şu şekilde sıralayalım:

·        Boks eldiveni: Kilonuza göre OZ seçimi yapmalısınız.

·        El bandajı: Boks eldivenini içinde elinizin zarar görmemesi için kullanılmaktadır.

·        Kask: Profesyonel maçlarda kask kullanılmadığı gibi antrenmanlarda da zorunlu bir ekipman değildir.

·        Dişlik: Darbe aldığınızda ağzınız açık olursa diliniz ve dudağınızı ısırabilirsiniz. Dişlik kullanıldığında bu tarz yaralanmaların önüne geçilmektedir. Bu yüzden önemlidir.

·        Kogi: Kasık bölgesi korumalığıdır. Boks sporunda nadir olsa da bazen belden aşağı darbeler gelebilmektedir. Zaten yasak olan bu tarz vuruşlara sık rastlanmadığı için kullanılmasa da olur.

·        Boks Ayakkabısı: Profesyonel yapılmıyorsa kullanılmasa da olur.

·        Boks Atleti: Sadece amatör maçlarda başlanılan köşenin rengine göre giyilmektedir.

Boks için Antrenman Nasıl Yapılır?

İleri seviye teknik,güç ve performans isteyen bu sporun antrenmanları da bir hayli ağır geçmektedir. İdmanları incelediğimizde kondisyon, güç ve teknik olarak üçe ayırabiliriz. Kondisyon antrenmanları genellikle koşu, ip atlama gibi idmanlardan oluşarak ringde daha uzun süre kalmanızı sağlamaktadır. Güç idmanları ise bütün kaslarınızı güçlendirmek için yapılmaktadır Her ne kadar sadece kol kasları çalışıyor gibi görünse de boks sporunda bütün kaslarınız devreye girmektedir. Teknik idmanlarında ise daha iyi gard pozisyonu alma, yumruk teknikleri, yumruklardan kaçınma gibi metotların üzerinde çalışılmaktadır.

Boks Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Boks sporunun zor bir spor olduğunu belirtmek gerekiyor. Teknik anlamda vücudun tam anlamıyla koordine olması zaman almaktadır. Profesyonel olarak düşünülüyorsa bir yıl gibi bir sürede vücudunuzu hareketlere adapte edebilirsiniz. Sadece basit duruş ve yumruk atma gibi konular ise 3-4 ay gibi bir sürede iyice oturtturulabilir. Uzaktan bakıldığında sadece gard alıp yumruk savurmak gibi görünse de işin aslı o kadar kolay olmamaktadır. Özellikle kombine yumruk atabilmek için gerçekten sıkı bir çalışma gerekiyor.

Boks Ne Kadar Kazandırır?

Ağır siklet boks maçlarına baktığımızda 300 milyon dolar ödüllü maçların olduğunu görebiliyoruz. Tek bir maç için olağanüstü bir rakam. Tabi ki bu tarz paraları almak için profesyonel olmak ve belirli bir üne kavuşmak gerekiyor. Ayrıca böyle maçların unvan maçı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Daha düşük seviyelerde lisanslı olarak yapılacaksa bir miktar para kazanmak mümkün olmaktadır. Tabi bu durumlar müsabakaları düzenleyen organizasyondan tutun da sizi başarınıza kadar birçok faktör tarafından değişmektedir. Para kazanmak için yapılacaksa bu işi yapan insanların uzun yıllardır bu sporla uğraştıklarını belirtmek gerekiyor. Lisansınızı alsanız bile başarılı bir boksör olmanın zor olduğunu hatırlatalım.

Boks Zararlı mı?

Temelde boks sporunu incelediğimizde müsabakalar hasar vererek ve hasar alarak geçmektedir. Özellikle kafa darbelerinin ön planda olduğu bu sporun zararlı olduğunu söylemeliyiz. Diğer dövüş sporlarına oranla daha zararlı olduğunu söyleyenler bile var. Çünkü başka dövüş sporlarında kafaya bu kadar darbe alınmamaktadır. Zararlarına gelecek olursak öncelikle maç sırasında bile baya bir hasar alınmaktadır. Bazı maçları incelerseniz kaş açılmaları, elmacık kemiği kırılması, burun kırılması gibi durumlar görülmektedir. Bunu dışında ölümle sonuçlanan maçlar bile olmuştur. Bu tarz maç esnasında alınan hasarların dışında asıl zararı yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir. Kafaya alınan darbeler sonucu Parkinson hastalığına benzer durumlar gözlenmektedir. Ayrıca kafaya alınan bu darbelerden beyin hücreleri de ciddi zararlar görmektedir.

Boks Antrenmanından Sonra El Titremesi Neden Olur?

Yoğun güç harcanarak yapılan bu boks antrenmanları bir hayli yorucu olmaktadır. Özellikle kol kasları ve ellerin yoğun çalışıyor olması bu bölgeleri yormaktadır. Yeni başlayan kişilerde kasların alışık olmamasından dolayı titreme yaşanması normaldir. Elleriniz yumruk şeklinde sürekli sıkıyor olmak titremeye yol açacaktır. Ayrıca sürekli darbe atmak da titremeyi tetiklemektedir. Ama bu tarz durumlar antrenmanlara alışan kişilerde görülmemektedir. Bu durumun geçmesi için antrenmanlara alışmanız gerekiyor. Süreç içerisinde bu durumlar geçecektir. Ama ileri seviye bir sporcuysanız ve titremeler devam ediyorsa mutlaka doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Boks Yapmadan Önce Isınma Hareketleri Nelerdir?

Her sporda olduğu gibi boksta da ısınma egzersizleri önemlidir. Bu hareketlerin temel amacı vücudunuzu antrenmanlara hazır bir hale getirmesidir. Aslında ısınma egzersizleri çoğu spor için aynı olsa da bazı bölgelere özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Boks için bunlardan en önemlisi boyun ve el bilekleridir. Boyun ve eller saat yönüne ve tersine çevrilerek ısındırılabilir. Bunu haricinde kollar, bacaklar, göğüs, sırt ve karın kaslarının da ısınması gerekiyor. Bu bölgeleri ısındırırken statik germe hareketlerini tercih etmelisiniz. Hareketlere başlamadan önce 10-15 dakika koşmakta ısınmanıza yardımcı olacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir