Kadın Ralli Pilotu Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kadın Ralli Pilotu Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
05.11.2021 20:00
Günümüzde otomobil sporları oldukça rağbet gösterilen ve çokça sevilen bir daldır. Kadın ralli pilotu kimdir, ne kadar kazanır, olmak zor mu? Kadın ralli pilotunda olması gereken özellikler nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Ayrıca herhangi bir eğitim gerektirmeyen bu spor branşı için profesyonel olmak istiyorsanız bu dal lisans almayı gerektirmektedir. Burada istenilen bir yarış otomobilinizin olması veya otomobil kiralamanız. Fakat ralli pilotu olmakla birlikte yarışmalara katılmak istiyorsanız eğitim almanız en doğrusu olur. Çünkü yarış sporları oldukça çeviklik gerektiren riskli sporlardır. Bu yüzden eğitimlerle birlikte hata payını en aza düşürmek oldukça önemlidir. Bunun için sportif sürüş eğitimi veren kurumlara başvurabilirsiniz. Bu sporun aslında en iyi öğrenme şekli bol bol yarış pistinde pratikler yapmaktır eğitimi aldıktan sonra bu pratikleri yavaş yavaş deneyimleyerek yarışmalara katılabilirsiniz. Kendinizi düzenlenen belli başlı yarışmalarda yavaş yavaş deneyimleyebilir ve başarıya ulaşabilirsiniz. Eğer bu alanda belirli bir birikim sağladıysanız kesinlikle kendinize bir lisans ve yarış aracı temin etmelisiniz daha sonra öne çıkmak istediğiniz branşa karar vererek 9 farklı branşta kendimizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.  Bu branşlar ralli, ralli klasik, karting, tırmanma, otokros, offroad, oto drag gibi kategorilerde kendinize en uygun olanını belirleyerek bu alanda kendinizi daha çok geliştirmeyi yönelebilirsiniz.

Türkiye'nin İlk Kadın Ralli Pilotu Kimdir?

Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı bundan yaklaşık 80 yıl sonrasına kadar aslında bilinmiyordu fakat yapılan bazı araştırmalara göre belgelerle ilk kadın rallicinin ilk defa 1930 yılında yarışan Samiye Cahit Morkaya olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular da toplumsal tarih dergisinin Nisan 2019 sayısında yayınlanarak halka açıklamıştır. 1999 doğumlu Samiye Cahit Morkaya 1930 yılında yarışmaya başladı ve 1932 yılında da karma yarış kategorisinde erkeklerin arasından birinciliğe yerleşerek oldukça önemli bir başarıya imza atmıştır. 1883'te otomobillerin sayısının artması ile birlikte birçok ehliyet veren kurum açılmaya başlamış bu senelerde de otomobil sporuna merak salan Samiye hanım ehliyet alarak kendini yollarda göstermeye başlamış. 1922 senesinden beri sadece araba kullanmakla kalmadan her sene düzenlenen otomobil yarışlarına katılmaya başlamış ve 1930 ve 1931 yarışlarında artarda pek çok dereceye giren Samiye hanım ilk birinciliğini 1932’de 9,5 kilometrelik bir parkurda düzenlenen rallide kazanmıştır. Hatta bunun ardından ikinci olan Vehbi bey bir kadının birinci olamayacağı konusunda itiraz ederek olayın mahkemeye taşınmasına sebep olmuş ve hakim kararıyla bir kadının da otomobil yarışmasının birincisi olabileceğini söylenerek birinciliğini çok daha resmi bir hale getirmiştir. 1934 yılında ise yine aynı parkurda kaza yaparak takla atan araçta son anda ağır yaralı olarak kurtarılan Samiye hanım 1972 yılında yine geçirdiği bir kaza sonucu vefat etmiştir. 

Kadın Ralli Pilotu Olmak Zor mu?

Ralli pilotu olmanın zorluğundan ziyade sizin arabayı ne kadar kolay kavrayabildiğiniz ve öğrenebildiğiniz bu sorunun cevabını çok daha kolay verecektir. Eğer araba sürme ve el kıvraklığı konusunda iyiyseniz zaten ralli pilotu olmak sadece belli başlı birkaç eğitimden sonra yapacağınız pratiklerle kolayca kavrayabileceğiniz bir spor haline gelebilir. Fakat ralli pilotluğunun riskli yanlarını düşündüğümüz zaman aslında konu biraz da cesaret mevzusunun altında yatıyor. Yani ralli pilotu olmak riskli ve sabır gerektiren bir spor dalı olması ile birlikte kişiden kişiye göre bu zorluk seviyesi değişebilmektedir.

Kadın Ralli Pilotunda Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bir ralli pilotu olmak aslında tıpkı diğer spor dallarında uğraş gösteren insanlar gibi kendilerine pek çok konuda dikkat etmesini gerektiren bir spordur. Örneğin yarış arabalarının ağırlıklarının hafifletilebilmesi için sizin de hafif olmanız çok küçük de olsa bir fark yaratabileceği için diyet yapmak ralli pilotlarının hayatlarının bir parçası konumundadır. Bunun yanı sıra egzersiz yapmak da bir hayli önem taşımaktadır çünkü yarışçının da en iyi performansı gösterebilmek, bedenini ve zihnini kontrol edebilmesi adına yarış pilotlarının yaptığı bazı egzersizler bu konuda oldukça önem taşımaktadır. Bir ralli pilotunda olması gereken özelliklerden biri de bu sporda oldukça dikkatli ve kontrollü bir sürüş yeteneğini bulunmasıdır ne kadar hız yapsanız bile bu hız yüksekliği aslında sizi daha çok riskli kılacağı için bu kontrolü kavrayabilmek oldukça önem taşımaktadır. Bunun gibi yeterlikler gösterdiğiniz zaman aslında bu işin bir kontrol kavrama işi olduğunu fark edecek ve bu şekilde gelişim gösterebileceksiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir