Faaliyet göstermekte olan firma ve işletmelerin işyerlerini, iş süreçlerini çevre, sağlık ve güvenlik ile ilgili prosedürlere göre denetlemek yükümlü kişilere İSG uzmanı denmektedir. İSG ön lisans ile lisans mezunları, mimarlar, mühendisler, teknik elemanlar ve müfettişler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmektedir. İSG uzmanları genel olarak işyerlerinin denetimini yapmak ve ilgili işyerlerinde devam eden çalışma süreçlerini riske edecek durumlara müdahale etmektedir. İşletmedeki olası riskler belirlenir ve işletme yetkilisine iş güvenliği uzmanı tarafından bildirilmektedir. İş güvenliği uzmanı tarafından yapılan bildirim sonrası gerekli tedbirlerin alınması gereklidir. İş güvenliğini tehdit edici unsur olarak bildirilen durumlara dair tedbir alınmıyorsa bakanlığa rapor verilmektedir. İşyeri için yüksek tehdit unsuru oluşturulan bir durumun olması halinde işletmenin geçici olarak işini durdurabilme hakkı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra iş güvenlik eğitimleri, rehberlik ve danışmanlık vazifelerin içerisinde yer alır.
Güvenli ve insan odaklı bir çalışma ortamına sahip olunması amacıyla birtakım kanuni tedbirler hayata geçirilmiştir. Firma ve kurumların iş güvenliği yapılan mevzuat düzenlemeleri ile zorunlu hale gelmiştir. Çalışma hayatının riskli olduğu firma ve işletmelerde iş güvenliği risk analizi ve eğitimi son derece önemlidir. İş güvenliği risk analizi ve eğitimi, iş güvenliği uzmanlarınca verilmektedir. İşçi yaralanma ve kazaların önlenmesi amacıyla iş güvenliği hedeflenmektedir. Tedbir alması gerektiğine dair durumlar iş güvenliği uzmanlarınca belirlenmektedir. İş güvenliği uzmanları firma ve şirketlerin risk analizleri yaparak olası kazaların önlenmesine dair gerekli şeyler rapor olarak yetkili mercilere sunmaktadır. İş güvenliği uzmanı güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığının kontrol edilmesini sağlar.
İSG Uzmanı Başka Bir İş Yapabilir Mi?
İSG uzmanlarının çalışma süreleri aylık 195 saat olarak belirlenmiştir. Çalışma süresinin tamamını dolduracak şekilde tam zamanlı çalışan iş güvenliği uzmanları genel olarak başa yerde yarı zamanlı çalışma yapamamaktadır. Eğer uzman kişi tam zamanlı olarak çalışıyorsa başka bir işyeri ile iş sözleşme yapamayacağı yönetmelik ile belirtilmiştir. Çalışma saatleri 195 saat olan uzmanlar bunun yanı sıra 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
İSG Uzmanının Görevleri Neler?
· İş sağlığı ve güvenlik standartlarına göre işyeri ortamını denetlemek
· İşyerinde olabilecek tehlikeleri mevzuata göre gidermek
· Tehlikeli maddelerin analizini yapmak ve insan sağlığına uygunluğunu kontrol etmek
· İşverene tehlike oluşturacak hususları bildirerek iyileştirici önlemlerin alınmasını sağlamak
· Sağlıklı bir hizmet ve çalışanları potansiyel tehlikelerden koruma için gerekli olan prosedürleri uygulamak
· Tehlike ve kazaları önceden önlemek, kaza olduysa sebeplerini ayrıntılı olarak tespit etmek
· İşyerindeki sağlık programlarını yöneterek sürdürülebilir hale getirmek
· İş sağlığı ve acil durumlarda hazırlıklı olma gibi farklı konularda yönetici ve çalışanlara eğitim vermek
· İş uygulamalarını ve iş sürecini sağlıklı hale getirmek için farklı birimlerle işbirliği yapmak
İSG Uzmanının Çalışma Alanları Neler?
- Risk analizi yapmak
- Yetkili makamlara rapor sunmak
- İlgili birimlerle işbirliği yapmak
- Çalışma ortamını düzenlemek
- Danışmanlık ve rehberlik hizmeti vermek
- İş güvenliği ve sağlığı hakkında eğitim vermek
İSG İle İlgili Sertifikalar Neler?
- İlk Yardım Eğitimi
- Çevre Yönetim Sistemi Sertifika Programı
- Güvenlik, İş Sağlığı ve Yönetim Sistemi Sertifika Programı
- Elektrik Tehlikeleri Riskleri ve Önlemleri Eğitimi
- Psikososyal ve Biyolojik Risk Etmenleri Eğitimi IBYS 230
- İşyerinde Afet ve Acil Durumlar Eğitimi
- Korunma Teknikleri ve Hastalıktan Korunma Prensiplerinin Uygulanması Eğitimi
İSG Uzmanında Olması Gereken Özellikler Neler?
- Problemlere etkili çözüm üretebilmek
- Çoklu iş tanımlarını önceliklendirebilmek
- Ekip çalışmasına uygunluk
- Detay odaklı çalışmak
- Stresli durumlar altında sakin kalabilmek
- MS Office programlarını bilmek
İSG Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
Bakanlık tarafından eğitim veren kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alarak bu kurumlardan sertifika almalıdır. Verilen İSG uzmanlık eğitiminin 220 saatten az olmaması gereklidir. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar İSG uzmanı belgesini almaya hak kazanır. Sınavları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetiminde yapılır ve yılda iki kez yapılan sınavlarda adayların en az 70 puan alması gerekir. 5 yıl süreyle geçerli olan bu belge için 5 yılın sonun uzmanlar yeniden eğitim programlarına katılmak zorundadır.
İSG Eğitimi Ne Kadar Sürer?
İSG uzmanlığı için sertifika alınması gereklidir. Sertifika almak için gerekli olan eğitim programlarına katılım sağlanmalıdır. Uzmanlık için alınması gereken temel eğitim programlarını süreleri uzaktan 90 saat, 90 saat yüz yüze 90 saat ve uygulama olarak 40 saat olmak üzere toplamda 220 saattir.
İSG Belgesi Ne Kadar Geçerli?
Alınan iş güvenliği sertifikalarının geçerliliği 5 yıldır. 5 yılında sonunda eğitimin tekrardan alınması ve sertifikanın yenilenmesi gerekmektedir. Sertifika takipleri otomasyon üzerinden yapılır. Bu sebepten ötürü süresini dolduran sertifikaların geçerliliği otomatik olarak silinmekte ve sistemden düşmektedir. Sistem düşülen kişiler uzman olarak görev alabilme yeterliliğini kaybetmektedir.
İSG Uzmanının Görevleri Neler?
v Rehberlik
v Risk değerlendirmesi
v Çalışma ortamı gözetimi
v Eğitim
v Bilgilendirme
v Kayıt
v İlgili birimle işbirliği
İSG Uzmanı Bulundurması Zorunlu Olan İş Yerleri Hangileri?
1. 50’den fazla işçi çalıştıran işyerleri
2. B grubunda ve az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az işçi çalıştıran işyerleri
3. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az işçi çalıştıran işyerleri