DCD Nedir?

DCD Nedir?
23.08.2021 12:30
Para piyasalarında yükselmek için döviz riski alan yatırımcıları tarafından kullanılan ve tercih edilen bir yatırım türüdür. DCD açılımı ve işlemleri nedir? Özellikleri nelerdir? DCD hesaplama nasıl yapılır, kim için uygundur, riskleri nelerdir? DCD ile opsiyon arasındaki fark nedir, getirisi var mı?

Para piyasalarında yükselmek için döviz riski alan yatırımcıları tarafından kullanılan ve tercih edilen bir yatırım türüdür. Bu yatırım türünde yatırım araçları vadeli mevduat ürünlerinin birleşimlerinden oluşmaktadır. Genel olarak döviz opsiyonu ve teminatı olarak alınır ve normal mevduat yatırımlarından daha fazla getiri sağlamaktadır. Yapılan işlemlerde yatırılan mevduatın geri ödemesi banka tarafından yapılmaktadır. Fakat burada mevduatın vadede müşteriye hangi döviz cinsinden yapılacağına çoğunlukla opsiyon hakkını kullanan bankalar karar vermektedir. Kur riski yatırımı olarak bilinen DCD oldukça yüksek getiri elde etme imkanıyla yatırımcıları kendine çekmektedir. Yüksek getiri sağlayabilmesinin yanı sıra döviz kurunun beklentinin aksine hareket etmesi sonucu vade sonunda anapara üzerinde kayıp riski oldukça arttırmakta ve yatırımcılara zarar verebilmektedir.

DCD Açılımı Nedir?

Açılımı Dual Currency Deposit olan bu işlem tam teminatlı opsiyon veya çift para yatırma yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Döviz kurlarına bağlı olarak vade sonunda alternatif para birimlerine çevrilerek geri ödemesinin yapıldığı mevduatlardır. Bu işlemde bir para birimi hakkında bilgi sahibi olan yatırımcı, çift para birimi stratejisiyle daha yüksek kazanç ve gelir elde edebilme imkanına sahip olabilmektedir. Kur hareketleri ve dövize maruz kalması sebebiyle normal mevduatların sağladığı getirilerden yüksek kazanç imkanı sağlamaktadır. Genel olarak işlemin yapılması vade sonunda gerçekleştirilir. Kullanılan yerel para birimi oranı zayıfsa fonlama yerel para birimine göre yapılır. Yerel para birimi güçlüyse anapara alternatif para birimine dönüştürülerek ödenmektedir. Burada fonlama ve ödemeyi banka yapmaktadır fakat opsiyon hakkını kullanarak geri ödemenin hangi döviz cinsinden olacağına karar vermektedir.

DCD İşlemleri Nedir?

Mevduat ürünleri ile opsiyon işlemlerinin birleştirilmesiyle banka ve müşteri arasında anlaşmayla yapılan finansal araçlardır. Tam teminatlı opsiyon veya çift para birimli mevduat olarak bilinmektedir ve bu yolla yapılan işlemlere DCD işlemi adı verilmektedir. Mevduat ve türev ürünlerinin beraber kullanıldığı yapılandırılmış mevduat ürünü olan DCD, opsiyona konu olan anaparanın aynı vadede vadeli mevduat olarak bağlanması ve mevduat getirisi sağlanan bir türev ürünüdür.

DCD Özellikleri Nelerdir?

·        Tam teminatlı opsiyon işlemidir. Bu sebeple tutar sözleşmede yer alan vade boyunca mevduat hesabında bloke altındadır.

·        Kur riski alınması dolayısıyla yüksek getiri elde edilmesine imkan vermektedir. Kur hareketleri beklenenin aksine olursa anaparadan kayıplar yaşanabilir.

·        Piyasa kurunu baz alan müşteri, banka ile anlaşma kuru belirler ve anlaşma vadesi boyunca elindeki para birimini kura bakmaksızın çevirmeyi taahhüt eder.

·        Opsiyon satan müşteri bankadan mevduat faizine ek olarak opsiyon primi alır.

·        Anlaşma kuru ve piyasa kuru arasındaki fark müşterinin alacağı primi etkilemektedir.

·        Vadeden önce yapılması mümkün olmayan bir işlemdir.

DCD Hesaplama Nasıl Yapılır?

USD/TL kurunun yükselmeyeceği düşünen ve dövizini TL’ye çevirmek isteyen müşterinin örnek hesaplaması:

Tutar: 100.000 dolar

Vade: 32 gün

Piyasa kuru: 8,59 USD/TL

Anlaşma kuru: 8,75 USD/TL

Opsiyon primi: %14,20 (%10 stopaj)

Mevduat faizi: %0,80 (%20 stopaj)

Toplam getiri: %15,00

Vadede piyasa kuru USD/TL 8,75’in altında kaldığı sürece banka opsiyon kullanmaz ve hesap USD olarak kalır. Piyasa kuru 8,75’in üzerine çıkarsa banka opsiyonu kullanır ve 100.000 doları müşteri hesabında TL’ye döndürür. 

Bu örnek bir banka üzerinden alınmıştır. Örnek verilen oranlar ve bankanın sağladığı miktarlar değişebilmektedir.

DCD Kim İçin Uygundur?

  • Çalıştığı bankaya para opsiyonu satarak prim almak isteyen kişiler
  • Mevduat getirilerinden yüksek getiri elde etmek isteyen kişiler
  • Agresif ve riskli yatırımı seven kişiler
  • Döviz piyasalarını takip ederek döviz kuruna ilişkin öngörüsü olan kişiler

DCD Riskleri Nelerdir?

Anapara korumalı bir yatırım aracı olmaması sebebiyle başlangıç tutarındaki anaparanın belirli kısmı kaybedilebilmektedir. İki kademeli olan işlemlerde ilk ayağı vadeli mevduat, ikinci ayağı opsiyon satış işlemi oluşturur. İlk işlemde bir risk bulunmasa da ikinci işlemde tüketici bankaya prim ile opsiyon satmaktadır. Opsiyon işleminde anlaşmanın başında opsiyonu elinden tutan bankadan kazanılabilecek prim sınırlıyken, zarar durumunda tüketici anaparasından kaybedebilmektedir.

DCD ile Opsiyon Arasındaki Fark Nedir?

Opsiyon işlemleri ile DCD arasındaki farkı kur fiyatları ve anlaşma şartları oluşturmaktadır. Opsiyon işlemi tek kademeliyken, DCD işlemleri çift kademeli olmaktadır. Alım satım opsiyonu her iki tarafta da bankada bulunması rağmen getiriler kıyaslandığında DCD daha yüksek mevduat getirisi sağlayabilmektedir.

DCD Getirisi Var Mı?

Anapara garanti altında değildir ve kur değişimlerine karşı koruma sağlamamaktadır. Bu sebeple oldukça riskli gözükse de getiri sağladığında standart mevduat faizinden yüksek getiri sağlar. Sağlayabileceği yüksek getiri müşterinin alabileceği riskle paralel olarak değişebilmektedir. DCD işlemi yüksek getiri sağlayan yatırım araçları içerisindedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir