Bağış Nedir?

Bağış Nedir?
22.08.2021 15:30
Bağış yapmak genel olarak birisinin ihtiyacını giderecek olan veya işine yarayacak bir şeyi yardım etmek veya iyilik yapmak amacıyla karşılıksız verdiği eylemi tanımlamak için kullanılır. Bizler de bağış nedir?, bağış ile yardım arasındaki fark, bağış ile satış arasındaki fark, gerekli belgeler, valilik izni, vergiden düşer mi?, yasaklandı mı? ve bağış tek taraflı hukuki işlem mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Bağış yapmak genel olarak birisinin ihtiyacını giderecek olan veya işine yarayacak bir şeyi yardım etmek veya iyilik yapmak amacıyla karşılıksız verdiği eylemi tanımlamak için kullanılır. Bağış yapmak bayramlar ve yeni yıl başta olmak üzere özel günlerde ön plana çıkmaktadır. Yılın her döneminde sürdürülebilen bağış yapmak, ihtiyaç sahiplerine büyük katkı sağlamaktadır. Bağış yapan kişi için gözle görülmeyen pek çok faydayı beraberinde getiren bağış yapmak gelişen teknoloji sayesinden çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Bağış Nedir?

Para, sadaka, hizmet, giyim, oyuncak, yiyecek veya araç gibi çeşitli şekillerde yapılabilen ve insani yardım olarak adlandırılan ve bir ihtiyacın karşılanmasına yardım etmek amacıyla yapılan eylemlere bağış denir. Hayır olarak mal ve hizmet bağışları yapıldığı gibi nakil için kan ve organ bağışı da yapılabilmektedir. Yoksullukla ilgili duyarlılığın oluşturulmasında bağış son derece önemlidir. Bu süreçte bağış ve bağışı yapan kişinin rolü büyüktür. Toplumu oluşturan katmanlarından en önemlileri arasında yer alan ihtiyaç sahibi kişilerdir. İhtiyaç sahibi olan bu kişilere ekonomik veya sosyal alanda yardım etmek, topluma yardımcı olan kurumlara destek olmak ve yoksulluğun ortadan kaldırılması için yapılan yardımlara genel olarak bağış denmektedir. Bağışta iki tür söz konusu olmaktadır. Parasal yardımlara nakdi bağış; hizmet, eşya veya bedelsiz kullandırma gibi maddi değerin bulunmayan yardımlara ise ayni bağış adı verilmektedir. Toplumların en büyük sorunları arasında yer alan yoksulluğun giderilmesi için nakdi veya ayni bağış yardım yaparak destek olan kişilere ise bağışçı denmektedir.

Bağış ile Yardım Arasındaki Fark Nedir?

Toplanma şekilleri ve sonuçları açısından bakılacak olursa bağış ile yardım arasında fark olduğu söylenebilmektedir. Kafa karıştıran ve çokta açıklayıcı olmayan konularda aralarındaki fark şu şekilde özetlenebilir;

§ Onu alan kişi veya kurumlarca talep edilmeyen ve bir amaca yönelik olup olmadığı sorgulanmadan veya araştırılmadan verilen faaliyetlere bağış denir.

§ Kişi veya kurumun dolaylı veya doğrudan talep etmesi üzerine ve belirli bir amaca yönelik olarak yapılan faaliyetler yardım olarak nitelendirilmektedir.

Bağış ile Satış Arasındaki Fark Nedir?

Taşınmaz karşılığında bir bedel olmaksızın mülkiyet devredildiği işlemlere bağış denir. Belirli bir bedel karşılığında malın mülkiyetinin yapılması satıştır ve bir başkasına devir işlemidir. Bağış ile satışı ayıran ve aralarındaki farkı oluşturan unsur ise tapu sicili açısından taşınmaz malın para ile değiştirip değiştirilmediğidir.

Bağış İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

ü Kimlik nüfus cüzdanı veya pasaport

ü 1 adet bağışlayanın fotoğrafı

ü 2 adet bağışı kabul edenin fotoğrafı

ü Başkası için yapılan işlemde temsil belgesİ

ü Emlak beyan değerini gösteren belge

ü Vergi borcu yoktur yazısı

ü Zorunlu deprem sigortası poliçesi

ü Bağışı yapılacak gayrimenkullerin tapu bilgileri

Bağış İçin Valilik İzni İçin Ne Yapılmalıdır?

Muhtaç kişilere yardım etmek, kamu yararını gözeterek amaçları gerçekleştirmek, kamu hizmetlerine destek olmak veya birkaçını gerçekleştirmek üzere yardım toplama faaliyetleri yürütülebilmektedir. Kurumlar, vakıflar, gerçek kişiler, dernekler, spor kulüpler, gazete ve dergiler yardım toplama faaliyeti düzenleyebilir. Bağış isteğe bağlı olduğu için kişi ve kuruluşlar bağış veya yardım yapmaya zorlanamaz. Kişi ve kuruluşlar yetkili makamlardan izin almadan ise bağış ve yardım toplayamaz. Yardım toplama faaliyetleri bir ilçenin sınırları içerisindeyse ilçe kaymakamlığından, birden fazla ilçeyi kapsıyorsa ilin valisinden izin alınarak gerçekleştirilebilir. Kamu yararına çalışan kurum, dernek ve vakıfların izinleri ise İçişleri Bakanlığına bağlı Bakanlar Kuruluna bağlıdır.

Bağışlar Vergiden Düşer Mi?

Bağışlar vergiden düşülebilmektedir. Yapılacak olan bağış ve yardımlar vergi, resim ve harçtan muaf olabilmektedir. Kanundaki maddeye göre yapılan bağış ve yardımlar Kurumlar ve Gelir Vergisi matrah tutarından düşülerek indirilebilir.

Bağışlar Yasaklandı Mı?

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada gerçek kişiler, kurumlar, dernek ve vakıfların para toplayabilmesi için 2860 sayılı kanun hükümlerine göre hareket etmesi gerektiği bildirilmiştir. Kamu yararına uygun olarak amaçları gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardımcı olmak veya kamu hizmetlerinden birkaçı gerçekleştirmek üzere bir banka hesabı ilan ederek veya makbuz karşılığında yetkili makamlardan izin alınmak koşuluyla yardım veya bağış toplanabilmektedir.

Bağış Tek Taraflı Hukuki İşlem Mi?

Genel olarak borçlanma işlemlerinde sözleşmeler çoğu zaman iki taraflı hukuki işlem şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bağışlama sözleşmesi de borçlanma sözleşmesine benzer niteliktedir ve iki taraflı hukuki süreci bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde bağışlayan ve bağışlanan olmak üzere iki taraf vardır. Bu sözleşmede iki taraflı hukuki işlem olsa da tek tarafa borç işlemektedir. Sadece bağışlayan kişi borç altında girerken, bağışlanan borç altına girmemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir