Katiplik Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer?

Katiplik Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer?
12.11.2022 20:10
Mahkemede görev yapan memurlardan biri olan katiplik ile ilgili merak edilenler var. Katiplik güvenlik soruşturması ne kadar sürer, nerelere bakılır, ne zaman başlar? Katiplik için hangi KPSS’ye girilir, gerekli belgeler nelerdir, bilgisayar sertifikası gerekli mi? Merak edilenlere birlikte bakalım.

Katip olabilme şartları arasında en önemli şartlardan biri de güvenlik soruşturmasının sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasıdır. Adli sicil kaydının temiz olması sağlanması istenilen en önemli unsurlardan biridir.

Güvenlik soruşturması genel olarak yoğun bir süreç demektir. Bundan dolayı süreç en erken 30 gün en geç 60 iş günü içerisinde sonuçlanacaktır. Fakat bazı dönemlerde bu süre biraz daha uzayabilmektedir.

Katiplik Güvenlik Soruşturmasında Nelere Bakılır?

Güvenlik soruşturması , kurum ve kuruluşların en dikkat ettiği şartlardan biridir.  Bir güvenlik soruşturmasında kişinin,  kolluk kuvvetlerince aranıp aranmadığına,  yıkıcı ve bölücü etkinliklerde bulunup bulunmadığına, adli sicil kaydına, sır saklama yeteneğine ve güvenilir birisi olup olmadığına kadar birçok alanda kendisiyle ilgili araştırmaların tümüne verilen isimdir.

Katiplik Güvenlik Soruşturmasına Ne Zaman Başlar?

Kurumların direkt olarak, memur olacak kişilere yönelik kişisel soruşturmasına verilen isimdir. Katiplik memurluğu için yapılacak soruşturma için öncelikle kişinin katipliği kazanması gerekmektedir. Tüm belgeleri hazırlanan kişinin kuruma girişinden önce hakkında güvenlik soruşturulması açılır ve kişiye bu haber tebliğ edilir.

Katiplik İçin Hangi Kpss’ye Girilir?

Katip olmak isteyen adaylar katiplik için öncelikle T.C vatandaşı olmaları gerekmektedir. Özel şartlardan biri de 35 yaşını aşmamış olmaktır. Bu şartları sağlayamayan adayların başvuruları direkt olarak iptal edilecektir.

Katip olabilmek için, en az lise mezunu olmanız da şartların arasında yer almaktadır. Lise mezunları kpss P94, ön lisans mezunları P93 ve lisans mezunları P3 puan türünden aldıkları puanlarla başvuru yapacaklardır.

Katiplik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kpss’den alınan puanla başvuru yapıldıktan sonra, davet edilen adaylar Adalet Bakanlığı’nda yapılan sözlü sınavda başarılı olan adaylar resmi web sitesinde açıklandıktan sonra, göreve başlarlar.

Göreve başlarken bazı belgeleri yanlarında hazır bulundurmaları gerekmektedir.

Nüfus Kayıt Örneği

Adli Sicil kayıt Belgesi

Kpss Sonuç Belgesi

Öğrenim Durum Belgesi

Bilgisayar Sertifikası ya da transkript

Askerlik Durum Belgesi ( erkek adaylar için)

Sağlık Beyanı

Mal Bildirim Formu

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırma Formu (Bilgisayar Ortamında Doldurulacak)

Katiplik İçin Bilgisayar Sertifikası Gerekli Mi?

Mahkeme görevlilerinden biri olan katiplik, zabıt katipliği gibi memurların 10 parmak klavye bilmesi büyük bir zorunluluktur. Mahkeme de görevli hakim ya da savcının söylediklerini, aynı anda herhangi bir kişisel yorum katmadan yazması gerekmektedir.  Yazılan ifadeyi mahkeme dosyasına eklemesi ve güvenliğinden sorumlu olması gibi birçok görev alanı bulunmaktadır.

Göreve başlamadan önce 10 parmak klavye bildiğini kanıtlayan bir sertifika ( MEB onaylı olması şarttır) sunması gerekmektedir. Eğer sertifikası yoksa üniversite öğrenimi sırasında almış olduğu her türlü bilgisayar dersi, bu belge veya sertifika yerine geçmektedir.

Yani kuruma, bilgisayar dersi aldığını ve o dersten başarıyla geçtiğini gösteren bir transkript göstermesi yeterli olacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir