İdari Yargı Kimliği Hakimliği Sınavı Nasıl Oluyor?

İdari Yargı Kimliği Hakimliği Sınavı Nasıl Oluyor?
15.11.2021 22:04
İdari yargı hakimliği sınavı test mi? İdari yargı hakimliği sınavı kaç oturum, kaç yılda bir yapılıyor? Merak edilen soruları sizler için araştırdık.

İdari yargı hakimliği sınavı iki aşamadan oluşuyor. İdari yargı kimliği hakimliği sınavı yazılı ve sözlü olur. Sınavda adaylara, 30 sorudan oluşan genel yetenek ve genel kültür ile 70 sorudan oluşan Alan bilgisi testi uygulanmaktadır.

·        1.Kitapçık: Tüm adaylar için ortak ve zorunlu testler yapılır.

·        Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: Atatürk ilkeleri, Türk ve Kültür ve Medeniyetleri, Türkçe, matematik.

·        Ortak alan bilgisi testi: Anayasa hukuku, idare hukuku, idari yargılama usulü, hukuk yargılama

·        2.Kitapçık: Adli yargı sınavına başvuran adaylar tarafından çözülecek testten oluşur.

·        Adli yargı testi: Ceza hukuku, borçlar hukuku, ceza yargılama usulü, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku ile ilgi konularla seçmeli sorulardan oluşur.

İdari yargı kimliği hakimliği sınavına girmek isteyenler 1. Ve 2. Kitapçığı çözmek zorundasınız. Hukuk fakültesi mezunu idari ve yargı hakimliği sınavına başvurmak isteyen kişiler 1,2 ve 3. Kitapçığı çözeceklerdir.

İdari Yargı Hakimliği Sınavı Test Mi?

İdari yargı hakimliği sınavı 70 soruluk testten oluşmaktadır. Hukuk fakültesi mezunu idari ve yargı hakimliği sınavına girecekler 1,2 ve 3 kitapçığı çözmek zorundadırlar. 1. Kitapçık tüm adaylar için ortak ve zorunlu testlerden oluşmaktadır. 1. Kitapçıkta genel kültür ve genel yetenek testleri çözmek zorundadırlar. Bunlar Türkçe, matematik, Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleridir. Ortak alan bilgisi testi ise anayasa hukuku, idare hukuku, idari yargılama usulü ve hukuk yargılamadır. 2. Kitapçık adli yargı sınavına başvuran kişiler tarafından çözülen testtir. Adil yargı testi şunlardan oluşur. Borçlar hukuku, ceza hukuku, ceza yargılama usulü, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku çok seçmeli sorulardan oluşmaktadır.

İdari Yargı Hakimliği Sınavı Kaç Oturum?

İdari yargı hakimliği sınavı 1, 2 ve 3 kitaplardan oluşur. 4, 5. Kitapçıklar ise avukat adaylarını ilgilendirir. 1.kitapçık bütün adaylar için zorunlu ve ortaktır. Türkçe, matematik, Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ve temel yurttaşlık bilgisi konularıyla ilgili çok seçmeli sorular sorulmaktadır. Ortak alan bilgisi testinde ise şu konulardan soru sorulmaktadır. Anayasa hukuku, idare hukuku, idari yargılama usulü ve hukuk yargılamadır. Usulü ve medeni hukuk konularıyla ilgi çoktan seçmeli sorulardan oluşur. 2. Kitapçık adli yargı sınavına başvuran adaylar tarafından çözülecek test türüdür.

Adli yargı testi şunlardan oluşur. Borçlar hukuku, ceza hukuku, ceza yargılama usulü, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku konularıyla ilgili çoktan seçmeli sorulardır.

İdari Yargı Hakimliği Sınavı Kaç Yılda Bir Yapılıyor?

Türkiye’de devletin yaptığı birçok sınavda belirli bir sınav düzeni vardır. Her sınav senenin farklı dönemlerinde yapılır ve sınav düzenini oluşturan yıllık takvimleri mutlaka bulunur. İdari yargı sınavı her yıl Kasım ve aralık aylarında yılda bir kez gerçekleşen bir sınavdır. İdari yargı hakimliği sınavında son yıllarda çok ciddi sayıda alımlar yapılmaktadır. 2015 yılında Adalet Bakanlığımızın yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde 100 bin kişiye ortalama 20,3 hâkim, 11,1 savcı düşmektedir. Türkiye’de ise bu 100 bin kişiye 12,5 hâkim, 6,4 savcı düştüğü belirtildi. Bu açıklama ile birlikte kişi başına düşen hâkim ve savcı sayılarının yükseltilmesi gerektiğidir. 30 Mayıs 2015 yılında ise 3500 kişilik adli idari yargı hakimlik sınavı gerçekleştirilmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir