Kasko Sigortaları Kapsamları Nelerdir?

Kasko Sigortaları Kapsamları Nelerdir?
12.08.2021 15:30
Kasko sigortası en genel kapsamı ile araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Bizler de kasko sigortaları kapsamları nelerdir?, kasko sigorta ikisi bir arada olmazsa ne olur?, hangi hallerde ödeme yapmaz?, neye göre hesaplanır?, kasko ile sigorta arasındaki fark nedir?, gerekli belgeler nelerdir?, ne kadar?, karşı tarafın hasarını öder mi? ve caiz mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

 Kasko sigortası en genel kapsamı ile araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Bilhassa henüz yeni ve pahalı araba sahiplerinin ivedilikle yaptırdığı kasko sigortası, zorunlu olmamakla birlikte, araç sahiplerinin inisiyatifinde olan bir konudur. Bir kişi araç sahibi olduğu anda zaten yaptırması gereken ilk şey zorunlu trafik sigortasıdır. Bu yaptırılmadan alım ve satım işlemleri gerçekleşmez. Kasko sigortası ise, zorunlu trafik sigortasının kapsamına girmeyen konularda mağdur olmamak için yaptırılan ekstra bir işlem olarak bilinmektedir. Genelde bir yıllık düzenlenen ve istendiği vakit tekrar yenilebilen kaskolar, dar, tam ve genişletilmiş kasko olarak bilinir. Kişilerin istekleri ve poliçelerde yer alan ödeme tutarlarını karşılayabildikleri oranda tercih edilen türleri bulunmaktadır.

Kasko Sigortaları Kapsamları Nelerdir?

·        Herhangi bir karmaşa esnasında polis, asker gibi devlet görevlilerinin araca bilmeden verdiği zararlar

·        Türkiye ülke sınırları dışı yani yurt dışında ki zararlar

·        Doğal afet olarak adlandırılan heyelan, deprem, yıldırım düşmesi, dolu, yangın gibi durumlarda görülen zararlar

·        Yarışlar ve iddialarda araca gelen zararlar

·        Araç sahibinin taşıdığı ve yasal olan yanıcı maddelerin verebileceği zararlar

·        Çekici ile çekilmesine karar verilen araçların olası zarar görmesi halinde sigorta kapsamında ödemeler yapılabilmektedir.

Kasko Sigorta İkisi Bir Arada Olmazsa Ne Olur?

Bir kişi bir araç sahibi olduğunda zaten yönetmelikler gereğince zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Bazı araç sahipleri bu sigortanın olduğu durumlarda kasko sigortasına ihtiyaç duymaz ya da bunun için bir bütçe ayırmak istemez. Fakat bu durum tamamen o kişinin kendi kararıdır. Trafik sigortası olmazsa olmazlar arasında yer alırken, kasko sigortası için böyle bir şart koşulmaz. Bunun yapılmasının temel nedeni ise trafik sigortasının karşılamayacağı durumlarda mağdur olmak istememektedir.

Kasko Hangi Hallerde Ödeme Yapmaz?

Kasko şirketlerinin ödeme yapmama hakları da bulunmaktadır. Bu durum şirketlerle yaptığınız anlaşmalarda açıkça beyan edilir. Kaskonun yapılmayacağı haller arasında ise şunlar yer almaktadır;

·        Aracın olması gereken periyodik bakımlarının yaptırılmaması

·        Çeşitli onarımların aksaklığa uğraması

·        Bakımsızlıktan doğan paslanma ve çürümeler

Kasko Sigortası Neye Göre Hesaplanır?

Kasko sigortasının neye göre hesaplandığı pek çok araç sahibi tarafından merak uyandıran bir konudur. Bu durumda bakıldığında kaskonun hesaplanabilmesi için araç özelinde pek çok değişken ve parametreler bulunur. Örnek vermek gerekirse aracın yaşı, aracın modeli, kaskonun kaç yıllık yaptırılmak istendiği ve çeşitli teminatlara bakılarak kasko sigortasının hesaplanması mümkün olmaktadır.

Kasko İle Sigorta Arasındaki Fark Nedir?

Zorunlu trafik sigortası olası bir kaza durumunda eğer hatalı sizseniz karşı tarafın masraflarını karşılamaya odaklanan bir sistemdir. Fakat kasko ise sizin aracınızın da masraflarını üstelenen bir sistemdir. Her ikisinin birlikte yaptırılmasının önemi de burada ortaya çıkmaktadır. Kısacası trafik sigortası karşı tarafın hasarını öderken kasko da sizin anlık maddi problemlerinizi çözer.

Kasko Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kasko sigortasının hasar karşılaması için gerekli belgeler arasında şunlar yer almaktadır;

·        Olay anında polisler tarafından tutulmuş olan kaza tespit tutanağı

·        Aracın hasarına ilişkin belge niteliğinde olabilecek fotoğraflar

·        Araç sahiplerinin ehliyetlerinin fotokopisi

·        Araç sahiplerinin ruhsat fotokopisi

·        Ödemenin yapılacağı banka ve IBAN bilgileri yer almalıdır.

Kasko Sigortası Ne Kadar?

Kasko sigortasının ücreti konusunda net bir miktar belirtmek ne yazık ki mümkün değildir. Bunun nedeni ise herkesin aracının farklı yaşta, farklı model ve pahada olmasıdır. Ayrıca araç sahibinin dar mı genişletilmiş mi yoksa tam kasko mu yaptırmak istediğine göre de bu durum farklılık taşımaktadır. Bunun için bir kasko şirketi ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Kasko Sigortası Karşı Tarafın Hasarını Öder Mi?

Hayır. Kasko sigortası yalnızca sigortalı olan aracın masraflarını karşılar. Hatta siz hatalı olsanız dahi aracınız sigortalı olduğu için bir masraf ödemek durumunda kalmazsınız. Fakat karşı tarafın masraflarına kasko şirketleri müdahil olmaz. Çünkü araca ilk sahip olunduğunda yaptırılan zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılamak için vardır.

Kasko Sigortası Caiz Mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre yaptırılan hiçbir ticari amaçlı sigorta caiz olarak kabul görmemektedir. Fakat dini kitaplara bakıldığında ise bu durumun tersini ya da kendisini savunan herhangi bir görüşe rastlanılmadığı bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir