İdari Davalar Nelerdir?

İdari Davalar Nelerdir?
15.11.2021 22:07
Hukuk sistemimizde birçok dava konusu bulunurken, bu davalar açılan kişi ve kurumlara göre faklı isimler ile anılmaktadır. İdari dava açmak için gereken belgeler nelerdir? İdari davalar ne kadar sürede sonuçlanır? İdari dava açmadan önce idareye başvuru zorunluluğu nedir? merak edilenleri sizler için araştırdık.

Davanın konusuna göre farklı mahkemelerde açılan davalar, yine bu mahkemelerde sonuç bulunur. Bu davalarda biri de idari davalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu davalar, genelde memurların açtığı davalar olurken, devlet kurumlarının yaptığı işlere karşı açılmaktadır. Bu davalarda, idarenin eylemleri hukuk yönünden incelenmesi yapılırken, bu davalar Danıştay, vergi mahkemesi ve idare mahkemelerinde açılabilmektedir. Bu davalar genelde idarenin hukuka aykırı yaptığı işlemlerin, iptali ya da zararın karşılanması için açılmaktadır. Bu davanın açılabilmesi için ise bir kamu kurumunun, bu hukuka aykırılığı gerçekleştirmiş olması gerekir. Bu davlar açılmadan önce, bütün idari itirazların ve yollarının denenmiş olması gerekmektedir. Özellikle memurların, idareye karşı açtığı bütün davalar bu kapsamda yer alırken, kişilerin bir kamu kurumuna açtığı davalarda yine bu kapsamda ele alınır. Duruma göre uzun sürebilen idari davalar, bazen kısa sürede de hakim kararı ile sona erebilmektedir.

İdari Dava Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Öncelikle dava başvurusu için konu ile ilgili vergi daireler, idari mahkeme ya da Danıştay’da, idari davalar açılabilmektedir. İlk önce bütün idari adımlar izlenmiş olması gerekirken, daha sonra bu 3 yerin başkanlarına imzalı dilekçeler yazılmalıdır. Bu dilekçeler ile dava açılabilirken, dilekçenize karşı tarafın adı ve adresi, kendi adınız soyadınız, T.C. kimlik numaranız, açık adresiniz ve açık bir şekilde talebeniz, yasal delilleriniz, dayanaklarınız, dava konusu ve nedeniniz yazmanız gerekmektedir. Sadece bu dilekçeler ile idari dava açma hakkınız bulunurken, harç ve posta giderleri sizin tarafınızdan karşılanır.

İdari Davalar Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Gerekli durumlar oluştuğu zaman, kişiler idari dava açabilirken, bu davalar 3 mahkemede açılabilmektedir. Konuya göre vergi, idari mahkemeleri ve Danıştay’da bu davalar görülebilmektedir. Görülen davalar uzun sürmek ile beraber, kanunda 6 ay kuralı bulunmaktadır. Ama bu sadece hakimin karar vermesi ile ilgili olurken, kural bütün olarak ele alındığı zaman bu sonuç ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde açılan bu davalar farklı sürelerde sona ererken, davaya göre bu süreç değişebilmektedir. Bu yüzden çok uzun ya da daha kısa süren davalar bulunurken, bu duruma bağlı değişmektedir. Yine bir idari dava ortalama, 1 sene kadar sürerken, bu davlar bu süre içinde aksi bir durum yoksa sonuçlanmaktadır.

İdari Dava Açmadan Önce İdareye Başvuru Zorunluluğu Nedir?

Bir idare davası açmak için kanunda belirtilen zorunlulukları öncelikle yerine getirmek mecburidir. İdarenin aldığı kararla zarara uğrayan kişiler dava açmadan önce, eylemi yapan idareye başvurmalıdır. Bu başvurularda idareye zararın karşılanması için talepte bulunmak gerekirken, cevap beklenir. İdare tarafından bir yanıt gelmez ise o zaman kişiler, idari dava açma hakkı elde eder. Bu bekleme süresi ise 30 gün olmakla beraber, bu işlemler yapılmadan, idari dava açılamamaktadır.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir