Mol Gebeliği Nedir?

Mol Gebeliği Nedir?
24.08.2022 13:58
Plasentanın normalden farklı bir şekilde gelişmesi sonucunda, mol gebeliği meydana gelir. Mol gebeliği hakkında, mol gebeliği nedir? Mol gebeliği belirtileri nelerdir? Mol gebeliğin belirtileri nelerdir? gibi birçok farklı konu, mol gebeliği hakkında sorulmakta ve merak edilmektedir. Mol gebeliği ile ilgili merak edilen başka konular ise, mol gebeliğinin zararları nelerdir? Ve mol gebeliğinin tedavisi nedir? Gibi konular, sıklıkla sorulmakta ve mol gebeliği hakkında araştırılan noktalar arasında bulunmaktadır. Yeni yazımızda ise, mol gebeliği hakkında merak edilen konuları ve sıkça sorulan soruları, sizler için derledik.

Mol gebeliği, gebelik döneminde meydana gelen bir komplikasyondur. Mol gebeliğinin meydana gelmesi, plasenta tabakasının olağan dışı gelişim göstermesi sonucunda oluşmaktadır. Mol gebeliği, risk oranının fazla olduğu bir gebelik durumu olması ile birlikte, mol gebeliği oluşan kişinin, rutin bir şekilde kontrollerini yaptırması ve doktor gözetiminde bulunması gerekmektedir. Plasentada bulunan trofoblaslar, normalden fazla bir şekilde gelişim göstermesi ile birlikte, mol gebeliğine yol açmaktadır. Mol gebeliğinin oluşumunda, gebelik hormonunun artması ve rahmin komplikasyona uğraması, bebeğin hayati risk faktörlerini arttırmaktadır. Mol gebeliğinde sıklıkla yaşanan bir diğer durum ise, kişinin üzüm tanesi şeklinde kanlı parçalar dökmesidir. Bu anlamda mol gebeliği, tedavi edilmediği durumlarda, sağlık için ciddi risk teşkil etmektedir. Mol gebeliğinin meydana geldiği durumlarda ise, kürtaj tedavisi uygulanmaktadır.

Mol Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Mol gebeliği, plasentanın aşırı bir şekilde gelişim göstermesi durumudur. Plasentanın büyümesi ve gelişmesinin nedeni ise, plasenta içerisinde bulunan trofoblaslardır. Mol gebeliği, kişilerde birçok yan etkiye neden olabilmekle birlikte, mol gebeliği belirtilerinin, erken teşhis için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda mol gebeliğinin belirtilerini, şu şekilde sıralayabiliriz; erken hamilelikte görülen ve 3 ay içerisinde rahimde kanamalar ile ağrıların baş göstermesi, şiddetli bulantılar neticesinde kusmalar ve aşırı tüylenme, mol gebeliğinin belirtileri arasında bulunmaktadır.

Mol Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?

Mol gebeliği, birçok yan etkiye sahip olmakla birlikte, bebeğin hayati riskinin fazla olduğu bir gebelik türüdür.  Mol gebeliğinin nedenlerini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; mol gebeliğinin nedenleri arasında görülen en büyük faktör, yaş faktörüdür. Bu anlamda mol gebeliğinin görülmesi, genellikle 20 yaş altında ve 40 yaş üstünde bulunan kişilerde görülmektedir. Mol gebeliğinin bir diğer nedeni ise, düzensiz ve sağlıksız beslenmektir.

Mol Gebeliğin Zararları Nelerdir?

Mol gebeliğinin, birçok yan etkisi bulunmakla birlikte, zararlarının görülmemesi için, erken tanı ve tedavi oldukça büyük önem taşır. Bu anlamda mol gebeliğinin zararlarını, şu şekilde belirtebiliriz; mol gebeliğinin zararlı yapısı vücuda yayılarak, Gestasyonel Trofoblastik Neoplazi hastalığına dönüşebilmektedir. Rahimde yeniden nüks edebilen bu hastalık, birçok rahim enfeksiyon ve komplikasyonuna davetiye çıkarır.

Mol Gebeliği Tedavisi Nedir?

Mol gebeliği tedavisi, mol gebeliği ile ilgili sıklıkla sorulan ve merak edilen bir konudur. Mol gebeliği tedavisi ile ilgili uygulanan yöntem ise, kürtaj tedavisi ile birlikte gerçekleştirilir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir