Karpal Tünel Sendromu İçin Evde Ne Yapılır?

Karpal Tünel Sendromu İçin Evde Ne Yapılır?
15.11.2022 19:49
Kollarda ve ellerde uyuşma ya da karıncalanmaya sebep olabilen karpal tünel sendromu, bir takım sinir sıkışması durumu olmaktadır. Karpal tünel sendromu için evde ne yapılır, fizik tedavi ile geçer mi, genetik mi, kendi kendine geçer mi?

Karpal tünel sendromu için evde şu hareketleri yapmak iyi gelebilmektedir; ilk önce bilekleri düz tutarak yavaş bir biçimde parmaklarınızı kendinize doğru çekin. Parmaklarınızı kendinize doğru çektikten sonra ise beşe kadar sayın. Beşe kadar sayınca da kendinize doğru çektiğiniz parmaklarınızı gevşetin ve tekrardan hareketi uygulayın. İkinci harekete ise parmaklarınızı sıkmanız gerekmektedir. Daha sonra ise elinizi yumruk haline getirmelisiniz. Bileğinizden aşağıya yumruğunuzu bükün. Büktükten sonra ise beşe kadar sayın. Sonrasında ise bileklerinizi düz hale getirip, parmaklarınızı gevşetin. Daha sonra bu hareketleri tekrardan uygulayın. Toplam on defa bu yazılmış olan egzersizleri tekrardan uygulamanız oldukça iyi gelecektir. Egzersizleri 10 kere uyguladıktan sonra ellerinizi ve kollarınızı yanlara doğru gevşek bir biçimde bırakarak dinlendirmeniz gerekmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavi ile Geçer Mi?

Hayır, fizik tedavi ile karpal tünel tamamen geçmez. Fizik tedavi sayesinde karpal tünel sonucunda oluşan ağrılar diner ve günlük aktivitelere tekrardan dönebilmenize olanak sağlar. Bu fizik tedavileri çok çeşitli olabilmektedir. Mesela; lazer, ultrason, kas kuvvetlendirici akım tedavileri, ağrı kesici, manuel terapi, mobilizasyon, bantlama ve kuru iğneleme gibi.

Karpal Tünel Sendromu Genetik Mi?

Evet, karpal tünek sendromunda genetik faktörler ön planda bulunmaktadır. Bu durum genel olarak orta yaşlı kişilerde ve kadın bireylerde görülmektedir. Bu sendrom bazen kola, dirseğe, boyuna hatta omuza bile yayılabilen yanma, ağrı, uyuşma karıncalanma ile kendini gösterebilmektedir. Çoğunlukla işaret parmağı, başparmak, yüzük parmağı ve orta parmakta karıncalanma ve uyuşukluk hissedilir. Karnal tünel sendromu meslek hastalığı da olabilmektedir. Karpal sendrom dışında meslek hastalıklarında genellikle; boyun fıtığı, bel fıtığı, ulnar oluk sendromu da görülmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Kendi Kendine Geçer Mi?

Karpal tünelinde oluşan basınç artabilir ve özellikle bu durumu hamileler ve menopoza gireler yaşayabilir. Fakat eğer karpal tünel sendromu direkt olarak hamilelik ile alakalı oluşan bir durum ise, çoğunlukla bu durum hamilelik sonrasında kendi kendisine geçmektedir.

Zamanında tespit edilemeyen ve tedivi edilmeyen karpal tüneli, ilerlemesi sonucunda bireyde kas zayıflığı ve kas güçsüzlüğü oluşmasına ve bu durumun ilerlemesine yol açar. Sinir sıkışması da ilk önce kas erimesine yani kas atrofisine sebep olur. Hasta bu durumda ellerini kullanarak eşya bile taşıyamaz vaziyete gelir. İyileşen karpal tünel sendromunun tekrarlama durumu mümkün olmaktadır. Eğer birey elini ve bileğini aşırı derecede zorlar ise kas ve sinir hastalıkları faktörleri ile alakalı olarak hastalık kendini tekrarlayabilir. Ameliyatsız çözümlerin olduğu gibi ameliyatlı çözümlerde bu hastalıkta bulunmaktadır. Ameliyat için hastanın hangi aşamada olmasına göre belirlenmektedir. Ancak her karpal tünel sendromuna sahip olan bireye ameliyat yapılmamaktadır, çünkü ameliyat gerektirmeyen çözümlerde bulunmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir