Göze Kaçan Kirpik Çıkmazsa Ne Olur?

Göze Kaçan Kirpik Çıkmazsa Ne Olur?
05.11.2022 14:57
Göze kirpik kaçması durumu batma ve yanma hissiyatı veren bir olaydır. Göze kaçan kirpik çıkmazsa ne olur? Göze kaçan kirpik nasıl çıkarılır, erir mi, nereye gider? Göze kaçan lens nasıl çıkar?

Kirpik de dahil olmak üzere konjonktivada kalan tüm yabancı cisimler salgı elemanlarından gelen yıkama ve göz kırpmanın getirdiği mekanik etkilerle dışarı atılmaktadır. Herhangi bir şekilde bir yabancı unsur konjonktiva üzerinden atılamazsa o bölgede bir enfeksiyon gelişebilmektedir. Gözünüze kaçan yabancı cisim parçacıklı katı bir madde ise (kum, toz vb.) gözlerinizi kaşımamaya ve ovalamamaya gayret etmeniz gerekir çünkü bu şekilde gözlerinize zarar verebilmeniz mümkündür.

Göze Kaçan Kirpik Nasıl Çıkarılır?

Göz kapağı dikkatli bir biçimde açılarak göz ışığın olduğu tarafa ya da batmayan kısma doğruçevrilmesi gerekir. Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilmeniz mümkündür. İlk denemede başarısız olur iseniz biraz bekleyip tekrar denemelisiniz.

Göze Kaçan Kirpik Erir Mi?

Kirpik de dahil olmak üzere konjonktivada kalan tüm yabancı cisimler salgı elemanlarından gelen yıkama ve göz kırpmanın getirdiği mekanik etkilerle dışarı atılmaktadır. Göze kaçan kirpiğin erimesi söz konusu değildir. Gözde rahatsızlık ve batma hissi veren kirpik çıkarılmaması durumunda kendiliğinden göz pınarına doğru gelecektir. Bu durumda göz bolca sulanacaktır.

Göze Kaçan Kirpik Nereye Gider?

Cisim daha hassas olan kornea üzerinden göz kapaklarının mekanik gücüyle uzaklaştırılmaktadır. Genellikle sizin de söylediğiniz gibi gözün alt yarısına doğru gidecektr. İnsanlar yanma ya da kemoterapi gibi birçok sebepten kirpiklerini kaybetmektedir. Uzun zaman alsa da kirpikler tekrar uzamaktadır Saça benzer şekilde, kirpikler de büyüme döngülerinden geçerler, bu yüzden birkaçının dökülmesi genellikle endişe sebebi olmamalıdır.

Kirpiklerin içe dönmesine “trikiyazis” denilmektedir. Kirpikler blefarit (kirpik dibi iltihabı),herpes zoster enfeksiyonu ve trahom gibi nedenlerle içe dönebilmektedir. İçe dönük kirpikler estetik olmayan görüntünün yanı sıra, gözde batma, rahatsızlık hissi yapabilmektedir.

Göze Kaçan Lens Nasıl Çıkar?

Göz kapağınıza nazikçe masaj yapın ve çıkarabilmek için lensi gözünüzün merkezine hareket ettirmek üzere sıkça göz kırpmalısınız. Gerekirse, gözünüzü lensi gevşetmek için steril salin, çok amaçlı solüsyon veya ıslatma damlalarıyla yıkayabilirsiniz.

Feci batma hissiyle kendini belli eder, genellikle gözkapağının buruna yakın dip köşesinde dörde katlanmış olarak izi bulunmaktadır. Çıkarmak için gözü parmaklamak yerine göz kapağının üzerinin dışardan ovuşturularak lensin uzanılabilir bölgeye gelmesi sağlanması gerekmektedir. Lensi çıkaramama durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidip yardım istemeniz en doğrusu olacaktır.

Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir