Hint Sürmesi Hastalığı Nedir?

Hint Sürmesi Hastalığı Nedir?
02.06.2022 10:55
Hint sürmesi hastalığı buğday sürmesi hastalığı olarak da biliniyor. Hint sürmesi hastalığı normal çekirdeklerin ölü balık kokusuyla karakterize edilmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Hint sürmesi hastalığı ne olduğu ve ilgili sorular meraklıları tarafından araştırılıyor.

Hint sürmesi hastalığı ya da buğday sürmesi hastalığı; normal çekirdeklerin ölü balık kokusu ile karakterize olarak kahverengimsi siyah toz kütleleri içermesi durumudur. Söz konusu kütleler buğday hasatı esnasında sağlıklı çekirdekleri kırarak kirletir. Bu hastalık çiftçiler için tam bir kâbustur. Tıpkı bir virüs türü gibi tüm buğday ve bitkilere zarar vermektedir. Hint sürmesi hastalığının toprakta canlı bir şekilde barınması en büyük tehditlerden biridir. Hint sürmesi üç önemli cins buğday üzerinde Tilletia enfeksiyonuna neden olmaktadır. Hint sürmesi insandan insana bulaşıcı bir hastalık olarak değerlendirilmemiştir.

Hint Sürmesi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hint sürmesi hastalığı çiftçiler tarafından tam bir kâbus olarak nitelendiriliyor. Hint sürmesi hastalığı belirtileri neler olduğu özellikle çiftçiler tarafından dikkatle takip ediliyor. Hint sürmesi hastalığı bulunan buğdayların ülkeye girişine kesinlikle izin verilmiyor. Hint sürmesi hastalığı siyah toz kütleleri belirtileri ile kendisini gösteriyor. Bu siyah kütleler buğday hasatı ile birlikte sağlıklı çekirdekleri de kırarak kirletmektedir. İnsandan insana bulaşmasa da, mahsuller arasında ciddi bir yayılım göstermektedir.

Hint Sürmesi Hastalığı Bulaşıcı Mı?

Hint sürmesi hastalığı ile ilgili bilinmeyen pek çok detay bulunuyor. Çiftçilerin tedirgin olmalarına neden olan hint sürmesi hastalığı toprağa yayılması durumunda ciddi bir tehdit durumu oluşturmaktadır. Hint sürmesi hastalığının bulaşıcı olup olmadığı hastalık ile ilgili en çok araştırılan konular arasında yer bulmuştur. Hint sürmesi hastalığının insandan insana bulaşıcı olmadığı ancak buğdaylar arasında sağlıklı çekirdekleri kırarak kirlettiği gözlenmiştir. Bu bakımdan hasat ve mahsul açısından bulaşıcı olan hint sürmesi hastalığı insandan insana bulaşım göstermez.

Hint Sürmesi Hastalığı Tedavisi Nedir?

Hint sürmesi hastalığı tedavisi ne olduğu özellikle çiftçiler tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer bulmuştur. Hint sürmesi hastalığı tedavisi kuru tohum ilaçlamalarıdır. Kuru tohum ilaçlamaları ile hint sürmesi hastalığının yayılımı önlenebildiği gibi aynı zamanda tedavi de edilebilmektedir. Hint sürmesi hastalığının tedavisi günümüzde bu şekilde mümkün kılınmıştır. Hastalığın yayılımını önlemek için tedavi sürecinde gecikmemekte fayda var.

Hint Sürmesi Hastalığı Nasıl Geçer?

Hint sürmesi hastalığı bulunan buğdayların ülkeye girişi kesinlikle sıkı bir denetimden geçiyor. Bu noktada hint sürmesi hastalığı bulunan buğdayların ülkeye giriş yapmasına izin verilmiyor. Ancak hint sürmesi hastalığının geçmesi için alternatif yöntemeler de yok değil. Hint sürmesi hastalığı kuru tohum ilaçları ve tohumların selektör ya da triyölerden geçirilerek temizlenmesi ile geçebilir.

Hint Sürmesi Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hint sürmesi hastalığı insandan insana bulaşma göstermese de buğdaylar arasında bulaşım göstererek toprağa kadar yayılabilir. Hint sürmesi hastalığı siyah toz kütlesi içeren virüslerin sağlıklı çekirdekleri kırarak kirletmesi ile bulaşır. Siyah toz kütleleri yani hastalıklı hint sürmesi virüsü toprağa kadar bulaşabilir ve bu da tedavi sürecini zorlaştırır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir