Hava Trafik Kontrolörü Nasıl Olunur?

Hava Trafik Kontrolörü Nasıl Olunur?
14.03.2022 14:30
Havacılık sektörü çalışanlarına sunduğu maddi ve manevi imkânlar ile sık tercih edilen bir meslek alanı haline dönüştü. Hava trafik kontrolörü de havacılık alanı içerisinde yaygın seçilen bir meslek ağı olmayı başardı. Hava trafik kontrolörü nasıl olunacağı yeni meslek tercihinde bulunacaklar tarafından araştırılıyor.

Hava trafik kontrolörü, havacılık alanında son zamanların sık tercih edilen meslek alanlarından biri haline dönüştü. Maddi ve manevi imkânları son derece zengin olan havacılık alanı içerisinde yer alan hava trafik kontrolörü nasıl olunacağı araştırılmaya başlandı. Hava trafik kontrolörü olmak için seçilebilecek iki farklı yöntem bulunuyor. Birincisi; 4 yıllık fakülte mezunu olup, KPSS P3 puan türünden en az 70 puan almış olmak ve kurum tarafından belirlenen içerikte bir sağlık raporu almak, başvuru tarihinden itibaren 27 yaşından gün almamış olmak gibi ön şartları karşılamaktır. Bu şartları karşıladıktan sonra Türkçe ve İngilizce konusunda son derece yetkin olmak ve belirgin bir aksana sahip olmak gerekir.

Tüm şartları karşılayan ve kurum tarafından yapılan mülakatları başarı ile tamamlayan adaylar hava trafik kontrolörü olabilirler. İkinci yöntem için ise; Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümünde 5 senelik eğitim almalısınız. Ardından aynı şekilde KPSS sınavına girmelisiniz. Gereken şartları sağlamanız takdirde hava trafik kontrolörü olarak görev almaya başlayabiliyorsunuz.

Hava Trafik Kontrolörü Taban Puanları

Hava trafik kontrolörü olmak için gereken taban puanları bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla merak ediliyor. Hava trafik kontrolörü taban puanları üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de, en yaygın tercih edilen Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Bölümü 2022 taban puanının; 355,70849 puan olduğu biliniyor.

Hava Trafik Kontrolörü Çalışma Saatleri

Hava trafik kontrolörünün çalışma saatleri alan ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Hava trafik kontrolörleri vardiyalı olarak 24 saat boyunca çalışıyorlar. Hava trafik kontrolörleri için çalışma saatleri sabah saat 08.30 itibariyle başlayıp 21.00 itibariyle son buluyor.

Hava Trafik Kontrolörü Ne İş Yapar?

Hava trafik kontrolörünün ne iş yaptığı da sık araştırılıyor. Hava trafik kontrolörü; uçuş halinde bulunan pilotlara telsiz aracılığı ile tavsiye, bilgi ve talimat iletmektedir. Hava trafik kontrolörleri kendi kontrol sahalarında onlarca hava aracına aynı anda trafik kontrol hizmeti sağlayarak, onların güvenli bir uçuş geçirmelerini ve güvenli bir şekilde iniş yapmalarını sağlar.

Hava Trafik Kontrolörü Atama Puanları

Hava trafik kontrolörü atama puanları bu alanda kariyer yapmak isteyen adaylar tarafından yaygın olarak araştırılıyor. Hava trafik kontrolörlerinin atanmak için KPSS sınavına girmeleri gerekiyor. Buna göre hava trafik kontrolörü atama puanlarının KPSS P3 türünden alınacak en az 70 puan olduğu belirtiliyor.

Hava Trafik Kontrolörü Başvuru Şartları

Hava trafik kontrolörü başvuru şartları;

4 yıllık fakülte mezunu olmak

T.C. vatandaşı olmak

27 yaşını doldurmamış olmak

Tam taramalı sağlık raporuna sahip olmak

Sicile işlenmiş suç teşkil etmemek

KPSS P3 türünden en az 70 puan almış bulunmak

Aşırı heyecan sahibi olmamak

Gizli kekelemelik, dilde pelteklik, aksan ya da lehçe konusunda sorun bulundurmamak

Türkçe ve İngilizcede aksamadan, profesyonel ve akıcı şekilde konuşabilmek ve anlamak şeklinde sıralanabilir.

Hava Trafik Kontrolörü Kaç Gün Çalışır?

Hava trafik kontrolörleri kulede vardiyalı olarak 24 saat boyunca çalışırlar. Çalışma düzeni 2 saat çalışma 2 saat dinlenme şeklinde gerçekleşir. Çalışanlar için mesai saat 08.00’de başlar ve 21.00’da sona erer.

Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Süresi

Hava trafik kontrolörü olmak için öncelikli olarak alınması gereken eğitimler vardır. Hava trafik kontrolörlerinin eğitim süresi alanda çalışmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Hava trafik kontrolörü eğitim süresinin 2 ila 5 ay aralığında sürer. Tam sertifika almak isteyenler için ise eğitim süresi 2 ila 4 yıl arasında sürebilir. Üniversite için alanda eğitim almak isteyenler ise hazırlık ile birlikte 5 yıl eğitim almaktadırlar.

Hava Trafik Kontrolörü Hangi Üniversitelerde Var?

Hava trafik kontrolörü bugün pek çok üniversitede eğitim veren bir alan. Havacılık Yönetimi adı altında eğitim veren bu bölüm; Anadolu Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, İskenderun Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi gibi üniversitelerde bulunuyor.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir