Hamur Mayalama Püf Noktaları Nelerdir?

Hamur Mayalama Püf Noktaları Nelerdir?
20.12.2021 17:30
Hamur işi yemekler mutfağımızda özel bir konuma sahiptir. Hepimizin çok severek tükettiği hamur işi yiyeceklere lezzet veren ise mayadır. İyi mayalanan her hamurdan yapılan yiyecekler büyük bir zevk ile yenir. Nefis kabarmış hamurlar elde etmek için bazı detayları bilmemiz gerekir. Mayalı hamur akşamdan sabaha bekler mi, güneşe konur mu, çok beklerse ne olur, mayalanmış hamura un katılır mı, buzdolabında kaç gün bekler sorularını sizin için cevapladık.

Puf puf kabarmış poğaçalar, yumuşacık ekmekler, bir türlü doymadığımız çörekler, börekler hepsinin ana malzemesi mayalı hamurdur. Güzel mayalanan bir hamurdan yapılan hiçbir tat kötü olamaz. Bu nedenle hamur mayalamayı iyi bilmemiz ve püf noktalarını öğrenmemiz gerekir.

İyi bir mayalı hamur elde etmek için una eklemek kaliteli bir maya kullanmanız gerekir. Yaş, kuru ya da instant mayayı kullanabilirsiniz. Ayrıca unun kaliteli olmasına, malzemelerinizin kesinlikle oda sıcaklığında olmasına önem vermelisiniz. Eğer yaş mayayı tercih ettiyseniz mayanızı önceden ılık su, süt, sıvı yağ ya da toz şeker ile açmalısınız ve üstünü kapatarak bir süre dinlendirmelisiniz. Böylelikle mayanızı aktifleşecek ve hamurunuz daha fazla kabaracaktır. İnstant maya kullananlar yine aynı şekilde mayayı açarak işleme başlamalısınız ancak instant mayanın dinlenmesine gerek yoktur. Ancak kesinlikle kullanacağınız su ya da süt kesinlikle ılık olmalıdır. Açılan ve aktifleşen mayanıza unu ekleyebilirsiniz. Hamurunuz ele yapışmayan ve homojen olana kadar yoğurmanız gerekir. Bütün malzemeler birbirine güzel bir şekilde karışmalı ayrıca hamurunuzun kıvamını güzel ayarlamalısınız. En kaliteli hamur kıvamı kulak memesi kıvamı olarak adlandırdığımız yumuşaklıktır. Yoğurduğunuz hamuru oda sıcaklığında ve üstü sarılı bir şekilde 3-4 saat dinlenmeye bırakarak işlemi sonlandırabilirsiniz.

Mayalı Hamur Akşamdan Sabaha Bekler Mi?

Mayalı hamurlar ile yapılan tarifler özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tatlarıdır. Bu nedenle birçoğumuz hatta neredeyse hepimiz hamuru akşamdan hazırlarız ki sabah pratik bir şekilde soframızı kuralım. Mayalı bir hamuru akşamdan sabaha bekletmek istiyorsanız oda sıcaklığında ya da buzdolabında bekletmeniz gerekir. Ayrıca hamur kabınızın ağzının güzel bir şekilde kapalı olduğundan emin olmalısınız.

Mayalı Hamur Güneşe Konur Mu?

Sıcak ortam hamurun daha çabuk mayalanmasını ve kabarmasını sağlar. Ancak maksimum kabarma seviyesine ulaşan mayalı hamurların aşırı sıcak ortamlarda bekletilmemesi gerekir. Oda sıcaklığında ya da buzdolabında rahatlıkla saklanabilen mayalı hamurlar direkt güneş ışığından uzak tutulmamalıdır. Çünkü aşırı sıcak ile temas eden mayalı hamurların ömrü kısalır ve kısa süre içinde bozulur.

Mayalı Hamur Çok Beklerse Ne Olur?

Sıcak bir ortamda bekleteceğiniz hamurunuzda ekşimeler ortaya çıkabileceği için hamur için ideal sıcaklığı bulmanız gerekir. Normal süreden fazla bekletilen mayalı hamurların tadında ekşime olacağı gibi kokusunda da keskinleşme meydana gelir. Özellikle sıcak ortamlarda fazla bekletilen hamurda bozulmalar meydana gelebilir. Hamurun görüntüsünde grileşme, yeşillenme ya da küf oluşumu olabilir. Bu oluşumlar varsa hamuru tüketmemeniz gerekir.

Mayalanmış Hamura Un Katılır Mı?

Atalarımız ''pişmiş aşa su katılmaz demiş'' ama sizler mayalanmış hamura un katabilirsiniz. Çünkü lezzetli hamur işlerinizi sergilemek istiyorsanız hamurunuz tam kıvamında olmalıdır. Cıvık ve sulu bir hamur ile istediğiniz kalitede bir ürün çıkarmanız mümkün değildir. Mayalanmış hamurunuza biraz un koyup tekrar yoğurarak istediğiniz kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz ancak ölçü ayarında dikkatli olmalısınız. Aksi halde hamurunuz katı ve sert olabilir.

Mayalı Hamur Buzdolabında Kaç Gün Bekler?

Mayalı hamurun içeriğine göre buzdolabında bekleme süresi değişir. Yumurtalı bir yaş mayalı hamur buzdolabında 1 gün bekleyebilir ancak yumurtasız bir yaş mayalı hamur buzdolabında 2 gün bekleme süresine sahiptir. Kuru maya ile hazırlanan hamurlar buzdolabında 3 gün bekleyebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca yaş maya ile hazırladığınız ve yumurta eklemediğiniz hamurunuzu oda sıcaklığında yaklaşık 3 saat bekletme imkanınız vardır. Kuru mayayla hazırladığınız hamurunuzu ise oda sıcaklığında 4 ila 5 saat dışarıda bekletebilirsiniz.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir