Hamur Mayalama Tarifi

Hamur Mayalama Tarifi
16.12.2021 11:30
Hamur işleri Türk mutfağının can damarıdır. Özellikle hanımların günlerinde birbirinden güzel hamur işleri yaptıkları görsel şovlar vazgeçilmezlerimizden. Ramazan sofralarının da vazgeçilmezlerinden olan hamur işleri mutfağımızın ve sofralarımızın gözde yemeklerindendir. Mayalı hamur buzluğa konur mu, ne kadar sürer? Hamur mayalama dolabı nedir? Fırında hamur mayalama nasıl yapılır? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Her hamur işinin tarifi ayrıdır. Hamurları aynı gibi gözükse de içerisine eklenen malzemelerle farklı özellik gösterirler.

Mayalı Hamur İçin Malzemeler

·        1 Su bardağı sıvı yağ

·        1 Yumurta akı

·        1 Paket yaş maya

·        1 Su bardağı ılık su

·        1 Su bardağı ılık süt

·        1 Tatlı kaşığı tuz

·        1 Yemek kaşığı toz şeker

·        Alabildiği kadar un

Yapılışı:

Mayalı hamuru hazırlamak için 1 su bardağı sütü ile 1 su bardağı su bir tencereye konulur. Isıtmaya başlanır. Sıcaklık serçe parmağı hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde tencere ocaktan alınır. Hamuru yoğuracağınız kabın içerisine ısıttığınız süt ve su karışımını dökün ve içerisine sıvıyağ, yumurta akı ve yaş mayayı ekleyerek karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra içerisine tuzu, toz şekeri ve alabildiği kadar unu ekleyin. Hamur kulak memesi kıvamında olmalıdır. Hamur iyice yoğrulup homojen bir hale geldikten sonra üzeri streç film ile kapatılıp ılık bir ortamda 25-30 dakika dinlendirilip mayalanması beklenmelidir. Bu süre zarfında hamur kabarmadıysa mayalanma süresi uzatılabilir. Mayalanma tamamlandıktan sonra hamur şekillendirmeye hazır hale gelmiş demektir.

Mayalı Hamur Buzluğa Konur Mu?

Aklınıza gelebilecek neredeyse her yiyeceği buzluklarda saklayarak yiyeceklerin ömrünü uzatmaktayız. Bu durum yiyeceklerin tazeliğini korumasına ya da aniden gelen misafirlerimize hızlı hazırlık yapmamıza yardımcı olmaktadır. Hamur yoğurmak zahmet gerektiren ve zaman alan bir iştir. Ani misafirlerde maalesef mayalı hamur tercih etmek imkânsızdır. Misafiriniz beklerken açlıktan ölebilir.

Böyle durumlar için mayalı hamurunuzu da düzgün paketleme şekliyle buzluğunuzda saklayabilir misafirlerinize lezzetli ikramlarınızı hızlı bir şekilde sunabilirsiniz. Buzlukta saklayacağınız hamuru parçalara bölerek aynı zamanda da incelterek buzluk poşetlerine koyup buzluğunuza yerleştirirseniz hem buzluğunuzda yer kaplamayacak hem de buzluktan çıktığında hızla buzu çözülecektir.

Hamur Mayalama Dolabı Nedir?

Endüstriyel mutfak ürünleri içerisinde yer alan hamur mayalama dolabı içerisinde bulundurduğu ısı sirkülasyonu ile homojen bir ısı dağılımı sağlayarak içerisine konulan hamurun hızla mayalanmasını sağlayan elektronik bir cihazdır. Evler için uygun olmayan cihaz özellikle ekmek fırınları, simit fırınları ve pastane gibi yerlerde sıklıkla görülen bir üründür. Boyut olarak son dönemde küçükleri yapılsa da fiyat cinsinden bakıldığında yüksek fiyatlara sahip bir üründür. Ürün seri üretim yapılmayan yerlerde kullanım için gereksiz bir fiyata sahiptir. Ancak evlerinden çalışan hanımların günlerine poğaça börek satışı yapan kişilerin kullanabileceği bir cihazdır.

Fırında Hamur Mayalama Nasıl Yapılır?

Mayalı hamur en lezzetli hamur çeşitlerindendir. Mayalı hamuru yapmanın en can sıkıcı kısmı bekleme süresidir. Bu bekleme süresini azaltmak için bazı ev hanımlarının yaptığı deneyler sonucunda başarılı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Mayalı hamuru fırında mayalamak gibi… Hamurunuzu yoğururken fırını 120 dereceye getirerek ısıtın. 15 dakika boyunca fırınınız 120 derece ısıda kalmalıdır. Isıtılan fırına ısıya dayanıklı bir kaba su koyularak 5 dakika fırının kapağı kapalı olacak şekilde bekletin. Ardından hamurun üzeri bezle kapatılarak fırına koyulur ve kapağı kapatılarak 20 dakika dinlendirilmesi gerekir. Bu sürede hamurunuz mayalanacaktır.

Hamur Mayalama Ne Kadar Sürer?

Hamur mayalama işlemi hamuru mayalandıracağınız ortama göre değişiklik gösterir. Mayalanma süreci içerdiği un miktarı ve hamurun kıvamı ile de ilgilidir. Hamuru normal yollarla ılık bir ortamda streç film ile kaplayarak mayalandıracaksanız 25-30 dakika, fırında mayalandıracaksanız 20 dakika sürede mayalanma işlemi tamamlanacaktır. Endüstriyel bir mayalama dolabı ile hamur mayalandıracaksanız bu süre çok daha kısa olacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir