Güreş Tarihçesi Nedir?

Güreş Tarihçesi Nedir?
27.08.2021 16:00
Belirlenen kurallar çerçevesinde iki kişinin güç kullanarak birbirine karşı galip gelmeye çalıştığı bir spor dalıdır. Güreş tarihçesi nedir, şampiyonlarımız kimlerdir, güreş dereceleri nedir? Güreş için gerekli malzemeler neler, güreş lisansı için gerekli belgeler neler, güreş ne kadar sürede öğrenilir, güreşçiler ne kadar kazanır? Güreşe başlamadan önce söylenen maniler nelerdir?

Belirlenen kurallar çerçevesinde iki kişinin güç kullanarak birbirine karşı galip gelmeye çalıştığı bir spor dalıdır. Bu spor dalında sporcular birbirine vurmaksızın güçlerini kullanarak rakiplerini yenmek için çaba gösterirler. Güreşte galibiyet taraftarlardan birinin sırtının yere getirilmesiyle elde edilmektedir. Tarihteki en eski sporlar arasında yer almaktadır. Dünya üzerinden kabul edilen iki güreş stili bulunmaktadır. Bu stiller serbest stil ve Greko-romen stil olarak adlandırılmaktadır.

Güreş sporuna dair en eski kanıtlar Mısır’daki binlerce yıllık çizimlerde rastlanmaktadır. Oldukça köklü bir geçmişe sahip spor dalıyla öne çıkan milletler arasında Türkler, Yunanlar ve Romalılar yer almaktadır. Bu spor dalı Türklerin ata sporu olarak kabul edilmektedir. Bu milletlerin Güreş ile tanışmaları oldukça eski belgelere dayanmaktadır. 1904 yılından beri olimpiyatlarda bir kategori olarak yer alan Güreş, uluslararası olarak kabul edilen bir spor dalıdır.

Güreş Tarihçesi Nedir? 

Güreş spor dalına ait ilk bulgular yaklaşık 5000 yıl önce yaşamış Sümer uygarlığında bulunmuştur. Sümerlerin güreş sporuyla yakından ilgilendiği düşünülürken Güreş Bayramı adı altında etkinlikler düzenlediklerine ait bulgu ve belgelere rastlanmıştır. Gılgamış Destanı’nda Sümerliler güreş müsabakalarından bahsetmektedirler. Kabartma ve çivi yazılarında anlatılan eserlerde, yapılan müsabakalarda, müzik eşliğinde ve hakemli olarak düzenledikleri belirlenmiştir. Antik Mısır’da pek çok arkeolojik ve tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Güreş ile ilgili en önemli kabartmalar 1-3.yüzyıllarda Nil Nehri’nin ortasında yer alan Beni Hasan kalıntılarında yer almaktadır. Yunan kültüründe güreş ise bilim ve sanat anlamına gelmektedir. Özellikle erkekler için en önemli eğitim temsil eden güreş müsabakalarında yazın güneşten, kışın soğuktan korunmak amacıyla serbest stile benzer bir şekilde zeytinyağı ve ince bir kum tabakası kullandıkları tahmin edilmektedir. Osmanlı döneminde ise güreş müsabakaları güreş tekkeleri kurularak yönetilmiştir.

Güreş Şampiyonlarımız Kimler? 

FILA tarafından düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonaları 1904 yılında başlamıştır. 1904 yılında Greko-Romen stiliyle yarışan sporcular 1951 yılında serbest stili de kullanmaya başlamıştır. İlk kadın şampiyonası ise 1987 yılında yapılmıştır. Ayrı olarak yapılan bu turnuvalar 2005 yılından itibaren birleşik olarak yapılmaktadır. Günümüze kadar geçen süre içerisinde Türkiye bu olimpiyatlarda 54 altın, 60 gümüş ve 72 bronz madalyayla toplamda 186 madalyaya sahip olmuştur.

Güreş Dereceleri Nedir? 

·        Baş boy kürsü

·        Başaltı boy kürsü

·        Büyük orta boy kürsü

·        Küçük orta büyük boy kürsü

·        Küçük orta küçük boy kürsü

·        Deste büyük boy kürsü

·        Deste orta boy kürsü

·        Deste küçük boy kürsü

·        Ayak boy kürsüsü

·        Tozkoparan boy kürsü

·        Teşvik-2 boy kürsü

·        Teşvik-1 boy kürsü

·        Minik-2 boy kürsü

·        Minik-1 boy kürsü

·        En iyi peşrev kürsü

Güreş İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? 

  • Mayo: Askılı, diz üstüne kadar uzanan sporcuların vücutlarını saracak esnek, paçalı ve sağlam özelliklere sahip mayolardır. Müsabakaya çıkan sporcular farklı renk mayo giymek zorundadır. Mayolarda kullanılan renkler ise mutlaka kırmızı veya mavi olmalıdır.
  • Ayakkabı: Ayak bileğini saran ve kaymayan bir malzemeden imal edilmektedir. Topuklu, pençeli, kopçalı olamaz ve herhangi bir metal aksesuar barındırmamaktadır.
  • Kulaklık: Metal içermeyen, elastik bez maddelerden yapılmış ve yüzeyi sert olmayan kulaklıkların kullanılmasına izin verilmektedir. Genel olarak kulakların korunması veya uzun saçlı sporcuların saçlarını toplaması amacıyla takılır.
  • Dizlik: Hafif olan ve metal içermeyen güneş dizlikleri müsabaka esnasında kullanılabilir.

Güreş Lisansı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

  • TC kimlik numarası
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Veli izin belgesi(18 yaşından küçükler için)
  • Sağlık raporu
  • Kulüp için iki adet, ferdi lisans için bir adet tescil fişi

Güreş Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Güreş yapmak veya öğrenmek isteyenlerin erken yaşta bu spora başlamaları önerilmektedir. Yıllardır tartışılan ve gündemde olan güreşe başlama yaşı konusunda ise net bir sayıl verilememektedir. Güreş branşında söz sahibi ülkeler eğitimleri 8-10 yaş arasında başlatmakta ve eğitimleri yaklaşık 3 yıl sürmektedir. Bazı uzmanlara ve kaynaklara göre ise vücudun fizyolojik açısında zarara uğratabilecek derecede bir spor dalı olması dolayısıyla 14-16 yaş aralığında başlanması önerilmektedir.

Güreşçiler Ne Kadar Kazanır?

Yağlı güneş turnuvalarında elde edilen gelir çok yüksek olmamaktadır. Turnuvayı kazanan kişilere 50-100 bin TL arasında bir ödül verilmektedir. Başpehlivan ünvanı olan sporcuların aylık gelirleri ise sponsor ve takım gelirleriyle birlikte 10 bin TL üzerinde olmaktadır.

Güreş Başlamadan Önce Söylenen Maniler Nelerdir? 

1.      Allah Allah, illallah

Hayırlar gele inşallah

Pirimiz Hamza pehlivan

Aslımız neslimiz pehlivan

2.      İki yiğit çıkmış meydane

İkisi de birbirinden merdane

Biri ak biri kara

İkisinin de zoru para

3.      Alta geldim diye erinme

Üste çıktım diye sevinme

Alta düşersen apış

Üste çıkarsan yapış

4.      Vur sarmayı kündeden at

Gönder Muhammed’e salavat

Seyirttim gittim pınara

Allah her ikinizin de işini onara

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir