Gündoğdu Marşı Anlamı Nedir?

 Gündoğdu Marşı Anlamı Nedir?
07.12.2021 13:13
Birkaç farklı yorumu bulunan Gündoğdu Marşı, son günlerin en dikkat çeken konularından biri oldu. Vatandaşlar tarafından sıklıkla aratılan Gündoğdu Marşı en son TBB Başkanlığı seçimleri sonrasında gündem olmuştu. Gündoğdu Marşı ile ilgili bilinmeyen ayrıntılar merak konusu olmuş durumda. Gündoğdu marşı DHKP-C marşı mı, kaç yılında çıktı, kimin eseri, kime yazıldı, neden yasaklandı konularını sizler için derledik.

Gündoğdu marşı son günlerde vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Pek çok farklı yorumu bulunan Gündoğdu Marşı en son Türkiye Barolar Birliği Başkanlık seçimlerinde Erinç Sağkan’ın seçilmesinin ardından söylenmişti. Olayın ardından Gündoğdu Marşı yeniden gündeme gelmiş oldu. 26 Ağustos 1922 tarihinde başlamış olan Başkomutanlık Meydan Savaşı yani diğer adı ile Büyük Taarruz ’un ardından Türk Ordusu, 30 Ağustos’ta kesin olarak zafer kazanır. Afyon ve Kütahya üzerinden İzmir’e doğru ilerleyen Türkler, 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’i işgalden kurtarır. Gündoğdu Marşı, Büyük Taarruz sonucunda Türk insanının vatan uğruna canını feda edişini anlatır. Bir anlamda Cumhuriyet’in kuruluşunu tasvir eden bu marş, 1960’lı yıllarda solcu kesimler tarafından benimsenerek söylenmiştir. Daha sonra ayrıca Beşiktaş taraftarları başta olmak üzere pek çok taraftar grubu tarafından tribün marşı olarak da söylenmiştir. Bu yüzden farklı yorumları bulunan Gündoğdu Marşını birçok yerde duymak mümkün.

Gündoğdu Marşı DHKP-C Marşı Mı?

Son olarak Türkiye Barolar Birliği Başkanlık seçimlerinin sonucunda bir grup avukat tarafından seslendirilen Gündoğdu Marşı yeniden gündem olmuş durumda. Marşın orijinal seslendirmesinden farklı bir yorumlaması olan; Grup Yorum tarafından seslendirilmiş versiyonu ile söylenen Gündoğdu Marşı gündeme oturdu. Grup Yorum versiyonu ile söylenen marş, söz konusu grubun görüşleri ve marşın sözlerinden dolayı tartışmalara yol açtı. Gündoğdu Marşının bu versiyonunun DHKP-C eylemlerini destekleyen bir marş olup olmadığı merak konusu oldu. Gündoğdu Marşının bu versiyonunun DHKP-C marşı olduğuna dair yazılı bir kanıt bulunmuyor.

Gündoğdu Marşı Kaç Yılında Çıktı?

Gündoğdu Marşı’nın yıllar içinde pek çok farklı yorumlaması ortaya çıktı. Ancak marşın orijinal halinin; 26 Ağustos 1922 yılında başlayan Başkomutanlık Meydan Savaşı esnasında Türk Ordusunun İzmir’e doğru ilerlerken bu marşı söylediği söylentiler arasında yer alıyor. Kimi kaynaklar marşın ortaya çıkış yılını bu şekilde tasvir ederken, kimi kaynaklar bununla alakalı net bir tarih vermenin mümkün olmadığının altını çiziyorlar.

Gündoğdu Marşı Kimin Eseri?

Kaynağı ve ortaya çıkış yılı hakkında net bir bilgi olmayan Gündoğdu Marşının yazarı da belli değil. Eserin orijinal hali anonim olarak kabul ediliyor. Bestekarı ve ne zaman seslendirildiği meçhul olan eserin popüler kültürde birkaç farklı yorumlaması yer alıyor. Bir dönem Grup Yorum tarafından söylenen marşın düzenlemesinin grubun üyelerine ait olduğu düşünülüyor.

Gündoğdu Marşı Kime Yazıldı?

Gündoğdu Marşının pek çok farklı yorumlaması var. Marşın orijinal hali olarak kabul edilen şekli; İzmir’i işgalden kurtarmaya yürüyen Türk Ordularının Vatan uğruna verdikleri mücadeleyi anlatmalarına dayanıyor. Marşın bir diğer yorumlanma biçimi olan Grup Yorum versiyonunun ise devrim yolu ve Deniz Gezmiş gibi bağımsızlık savaşı verdiği kabul edilen kişilere ithaf edildiğine inanılıyor.

Gündoğdu Marşı Neden Yasaklandı?

2012 senesinde İzmir’in Tire ilçesinde Eğitim-Sen Tire Şubesi üyesi 50 kişi, Tire Öğretmenevi önünde protesto gösterisi yapmıştı. Emniyet güçlerinden izinsiz yapılan protesto boyunca polisler ve eylemciler arasında adeta kavga çıkmıştı. Yapılan protestoda Gündoğdu Marşının ‘’Bağımsızlık uğruna da al kanlara boyandık. Yolumuz devrim yolu gelin kardeşler gelin. Yurdumuza faşist doğmuş, vurun kardeşler vurun.’’ kısmının dile getirilmesi, İzmir Tire Cumhuriyet Başsavcılığınca dava açılmasına sebep olmuştu. Açılan davada yer alan iddianamede söz konusu grubun Gündoğdu Marşını söylemesine atıfta bulunulmuştu. Gündoğdu Marşının söylenmesi tarihimizde böyle bir davaya sebep olmuştu. Eserin söz konusu versiyonun sahibi Grup Yorum’un da konserlerinde marşa yer vermesi yasaklanmış ve hatta konserleri iptal edilmişti. Konserleri iptal edilen grup, 153 gün açlık grevi yapmış marşın sözlerinin değiştirilerek söylenmesinin kabul edilebilir olmadığını dile getirmişlerdi. Gündoğdu Marşı tarihimizde böyle bir olaya tanıklık ederken, bunun dışında çeşitli yorumlamaları halk arasında söylenmeye devam edilmektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir