Formasyon Veren Üniversiteler Nelerdir 2022?

Formasyon Veren Üniversiteler Nelerdir 2022?
28.01.2022 13:00
Bir dönem kaldırılan Pedagojik Formasyon uygulaması apar topar geri getirildi. Öğretmenlik yapmaya hak tanıyan Pedagojik Formasyon uygulaması ile alakalı birçok konu akıllarda soru işareti bıraktı. Pedagojik Formasyon veren Üniversiteler araştırma konusu oldu. Formasyon nasıl alınır, kimler alabilir, ne kadar sürüyor, ücretleri ne kadar gibi konuları sizler için araştırdık.

Pedagojik formasyon uygulaması, lisans mezunlarının kendi alanlarında öğretmenlik yapmasını mümkün kalan resmi bir sertifika programıdır. Geçtiğimiz yıllar içerisinde apar topar kaldırılan pedagojik formasyon uygulaması geçtiğimiz günlerde yine ani bir karar ile geri getirildi. Haberi alan milyonlarca öğrenci formasyon veren üniversiteleri araştırmaya başladı. 2022 itibari ile formasyon veren üniversiteler; Amasya Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Kilis Üniversitesi şeklinde sıralanmaktadır. Her üniversitenin pedagojik formasyon eğitim dönemlerinin farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu sebeple hangi üniversiteden formasyon eğitimi alacaksanız o üniversitenin ilgili duyurularını takip etmenizde yarar var.

Formasyon Nasıl Alınır?

Formasyon uygulaması öncelikle üniversitelerin ilgili birimlerine başvurmak ile başlar. Formasyon almak için YÖK tarafından belirlenmiş olan bölümlerin mezunu ya da 3. sınıf itibari ile lisans öğrencisi olmanız gerekiyor. Arından formasyon eğitimi boyunca belirlenmiş her üniversite ve her branş için aynı olan, Eğitim Bilimlerine Giriş, Program Geliştirme, Öğretim İlke Ve Yöntemleri, Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Ve Öğretme Kuram Ve Yaklaşımları, Sınıf Yönetimi, Ölçme Ve Değerlendirme, Rehberlik, Öğretmenlik Uygulaması, Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Tasarımı, Özel Öğretim Yöntemleri gibi derslerden başarı ile geçmek gerekiyor. Dersleri başarı ile geçtikten sonra ilgili kurumun görevlendirmesi ile yaklaşık 3 aylık bir süre dâhilinde okullarda staj uygulamasına katılmanız gerekiyor. Staj uygulamasının ardından formasyon alınabilir.

Formasyon Kimler Alabilir?

Formasyon alma hakkı pek çok bölümün öğrencisine tanınan bir haktır. Örneğin; üniversitelerin Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünde okuyan bir öğrenci de Felsefe bölümünde okuyan bir öğrenci de formasyon alabilir. Formasyon uygulaması, öğretmenlik adı altında eğitim vermeyen ancak öğretmenlik uygulaması yapmaya müsait olan alanlar için verilmektedir. Bu alanlar içerisinde Beden Eğitimi ve Spor gibi bölümler de dâhildir. Formasyon uygulaması lisans bölümü mezunları ile birlikte söz konusu bölümün 3. ve 4. sınıfında eğitim gören öğrencilere verilmektedir.

Formasyon Ne Kadar Sürüyor?

Formasyon uygulaması nispeten uzun süren bir sertifika programıdır. Pedagojik formasyon eğitimi en az iki yarıyıl kadar sürüyor. Formasyon dersleri iki yarıyıla bölünerek bir öğretim yılında tamamlanacak şekilde gerçekleştirilir. Bu sürenin içerisine staj süresi de dâhildir. Öğrencilerin formasyon dersleri uygulamalarına her bir dönem için 72 saat olmak üzere toplamda 144 ders saati boyunca katılım göstermeleri gerekiyor.

Formasyon Ücretleri 2022 Ne Kadar?

Pedagojik formasyon uygulamasına katılacak öğrencilerden alınacak öğretim ücretleri peşin ya da kurumlar tarafından belirlenen taksitler halinde ödenebiliyor. Yeniden öğrencilerin hayatlarına giren formasyon uygulamasının 2022 ücretlerinin ne kadar olduğu sorgulanıyor. Formasyon 2022 ücretleri; 3670 TL olarak belirlendi. Ücreti peşin olarak yatırabileceğiniz gibi 1835’er TL ikişer taksit şeklinde de yatırabilirsiniz.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir