Evde Mum Çiçeği Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Evde Mum Çiçeği Hakkında Merak Edilen Bilgiler
05.09.2021 03:30
Hoya cinsinden olan ve ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen mum çiçeği, küçük küçük 10-15 tane çiçeğin şemsiye şeklinde bir araya gelmesiyle oluşur. Evde mum çiçeği bakımı nasıl yapılır, zararlı mı, evde yetişir mi, evde nasıl yetiştirilir? Mum çiçeği üretimi nasıl yapılır?

Hoya cinsinden olan ve ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen mum çiçeği, küçük küçük 10-15 tane çiçeğin şemsiye şeklinde bir araya gelmesiyle oluşur. Yaprakları kalın ve sert yapıda olan mum çiçeğinin uzun ama kendisini taşıyamayan bir gövdesi vardır bu yüzden çubuklarla desteklenmesi gerekir. Mum çiçeğinin rengi beyaz ve kırmızıdır. Yaprakları parlak ve mumludur. Hoş görüntüsünün yanında güzel ama bir o kadar da ağır kokusuyla tanınır. Çiçekleri kuruyup dökülen mum çiçeğinin sapı ise her yıl belirli dönemlerde çiçek vermeye devam eder. İklim özellikleri olarak nemli havayı seven mum çiçeği 16-10 derece gibi sıcaklıkları sever. Ev bitkisi türlerinden olan mum çiçeği evde, saksıda yetiştirilmesi çoğaltılması oldukça kolay olan bir bitkidir. Mum çiçeği, evinize dekoratif olarak hava katacak ve aynı zamanda da güzel kokusuyla doğal bir parfüm görevi görecektir.

Evde Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kolay bir bakımı olan mum çiçeği, parlak güneş alan ve ılık ortamları sever. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu mum çiçeğini direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmamaktır. Belirli aralıklarla saksısının yönünü değiştirmeli ve bitkinin her yerinin güneş almasını sağlamalısınız. Evde yetiştirdiğiniz mum çiçeğini ise yaz aylarında haftada bir kere kış aylarında ise iki haftada bir kere sulamanız yeterli olacaktır. Su şişesi yardımı ile de yapraklarına su sıkmanız halinde yaprakları ilk günkü gibi canlı ve parlak olacaktır. Mum çiçeğinize 3-4 ayda bir kere de az bir miktarda bitki besini takviyesi yapmanız gerekmektedir. Gübre vermek isterseniz de eğer ilkbahar mevsimini seçmeniz ve az miktarda gübre kullanmanız gerekmektedir. Aksi takdirde fazla gübre kullanımıyla birlikte bitkinizin köklerinde tuz birikir ve buda bitkinizin yapraklarını kurutur. Mum çiçeğini iki yılda bir kere daha geniş bir saksıya geçirmeniz gerekir bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise bitkinizin sürgünlerine dokunmamak olacaktır.

Mum Çiçeği Evde Zararlı Mı?

Eski zamanlarda uğursuz olarak nitelendirilen bu yüzden evlerden uzak tutulan mum çiçeğini yemediğiniz taktirde hiçbir zararı yoktur. Aksine evinizde mum çiçeği yetiştirmeniz evinize dekoratif bir hava katar. Güzel kokusuyla ise evinizde doğal bir parfüm etkisi yaratır.

Mum Çiçeği Evde Yetişir Mi?

Evde yetiştirilmesi için uygun şartları taşıyan mum çiçeğini evinizde yetiştirmeniz mümkündür. Yaprak ya da çeltiğinden köklendirdiğiniz mum çiçeği fidesini uygun bir saksı ve ortam seçerek evlerinizde yetiştirebilirsiniz. Bunun için ise küçük ve orta boyutlarda drenaj deliği olan saksıları tercih etmelisiniz. Mum çiçeğini ekeceğiniz toprağı ise torf, perlit ve gübre ile desteklemeniz bitkinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak da mum çiçeğinin seveceği aydınlık bir ortama bitkinizi koyduğunuz da eviniz de mum çiçeği yetiştirmek için hiçbir engel kalmayacaktır ve evleriniz muhteşem bir kokuya ve görüntüye kavuşacaktır. 

Mum Çiçeği Evde Nasıl Yetiştirilir?

Evde mum çiçeği yetiştirmek istiyorsanız ya hazır halde satılan mum çiçeği fidelerini alıp fideleri uygun ışık ortamında yetiştirebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise mum çiçeğini kendiniz köklendirmek olacaktır. Mum çiçeğini köklendirmek için ise şunları yapmanız gerekmektedir:

  • Bitkinizin yapraklarından ya da çeltiklerinden parça kesip ve bu kestiğiniz parçaları su içerisinde bekletip köklenmesini bekleyebileceğiniz gibi direkt olarak toprağa da ekebilirsiniz.
  • Eğer suda köklendirme yapacaksanız bitkinizi bir bardak su içerisine koyup bekletmeniz gerekmektedir. Kökler çıkana kadar da bardağınızdaki su miktarı azalırsa ekleme yapmalısınız.
  • Direk toprağa dikme aşamasını kullanacaksanız eğer bunun için tor ve perlit karışımlı toprak kullanarak altlarına delik açtığınız plastik bardaklara ekmelisiniz. Bardağınızın en alt kısmını ise çakıl taşı ve lavlarla kaplamanız gerekmektedir.
  • Seçeceğiniz iki yöntemden sonra ise ekime hazır hale gelen köklerinizi orta ya da küçük bir saksıya geçirmeniz gerekmektedir. Saksınızın drenaj delikleri olup olmadığını kontrol etmelisiniz ve ilk etapta saksınızın tabanını lav ya da çakıl taşı ile kaplamalısınız.
  • Çakıl taşı ya da lav ile kapladığınız saksınızın üzerine ise saksının yarısına kadar toprak koymalı ve koyduğunuz toprağı bir miktar su ile ıslatmalısınız.
  • Daha sonra ise köklendirdiğiniz fidelerinizi saksınıza koyup üzerini de tekrardan toprak ile kaplamalısınız.
  • En son aşama ise bitkinize can suyunu verip onu direkt güneş ışığı görmeyen ama aydınlık bir ortama koymanız olacaktır.

Mum Çiçeği Üretimi Nasıl Yapılır?

Mum çiçeği üretmek için yapmanız gereken şey bitkinizden kopardığınız yaprakları ve çeltikleri köklendirip daha sonra da onları uygun koşullarda farklı saksılara ekmeniz ile mümkündür. Mum çiçeğini ilkbahar gibi dikmeli hatta bitkinizin saksı ve toprak değişimlerini de yine ilkbahar aylarında yapmanız gerekmektedir. Mum çiçeğinin, çiçeklenmesi iki üç yıl sürebileceği gibi ekim yapıldığı yılda da gerçekleşebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir