Siyah gül; dünyada yalnızca Şanlıurfa’nın ilçesi Halfeti üzerinde yetişmektedir. Siyah gül; diğer güller arasında rengi, duruşu ve hoş kokusu ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Dünyada yalnızca Halfeti üzerinde yetişebilen siyah gül, kokusunu yetiştiği topraklardan almaktadır. Kendine özgü görünümü ve rengi ile yerli ve yabancı turistlerden ilgi gören siyah gül, bölgeye özgü bir konumda yer almaktadır. Siyah gül 3 sene boyunca canlı kalabildiği gibi koparıldığı takdirde kırmızı renge dönüşür. Siyah gülden özel olarak yetiştiği Halfeti bölgesine özgü lokum, çikolata ve sabun gibi ürünler de üretilmektedir.
Siyah Gül Çeşitleri Nelerdir?
Siyah gül tıpkı diğer gül çeşitleri gibi özel anlamlara sahiptir. Masumiyetin ve saflığın temsilcisi olarak kabul edilen siyah gül bazı kaynaklar tarafından sadakatin ve koşulsuz sevginin temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Bu bakımdan siyah gül çeşitlerinin neler olduğu bu türde güle karşı merak duyan bitki yetiştiricileri tarafından merak konusu olmuştur. Siyah gül, rengi ve hoş kokusu ile dikkat çekmekle birlikte dünyada yalnızca Şanlıurfa ilinin Halfeti ilçesine özgü olduğu için ilgi görmektedir. Siyah gül çeşitleri arasında yediveren siyah gül, katmerli hatimi dev çiçekli siyah gül gibi çeşitler bulunmaktadır. Bu çeşitler topraktan yetişmeye göre farklılık gösteriyor olup her ikisi de siyah gül çeşitleri kategorisinde yer almaktadır.
Siyah Gül Endemik Mi?
Siyah gül eşi benzerine rastlanmayan duruşu, asaleti, rengi ve hoş kokusu ile dünya üzerinde özellikle turistler tarafından ilgi görmektedir. Yerli ve yabancı pek çok insanın ilk defa gördüğü ve hayran kaldığı siyah gül ile ilgili bilinmeyenler araştırma konusu olmuştur. Siyah gülün endemik olup olmadığı sorusu da bu konular arasında yer bulmuştur. Şanlıurfa ilinin Halfeti ilçesinde yetişmekte olan siyah gül ülkemizin endemik bitkileri arasında yer alıyor. Yani siyah gül endemik diyebiliyoruz.
Siyah Gül Evde Yetişir Mi?
Nadir bulunan özelliği ile siyah gül her daim ilgi ve dikkatleri üzerine çekiyor. Bu bakımdan siyah gülün evde yetişip yetişmeyeceği merak unsuru haline dönüşüyor. Siyah gülü evde yetiştirmek bir hayli zordur. Siyah gül doğal olarak ancak Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişebiliyor ve toprağından koparıldığı takdirde kırmızı rengine dönüşüyor. Siyah gülü evde yetiştirebilmek için toprağı ile alıp bir saksıya dikmek gerekiyor. Saksıya alınan siyah gül bazı durumlarda bordo rengini alabiliyor.
Siyah Gül Hangi Mevsimde Açar?
Siyah gül dünyada yalnızca ülkemizde yetişebilmesi ile popüler bir konumda yer almayı başarıyor. Görüntüsü ve kokusu ile dikkat çeken siyah gülden reçel, lokum, kolonya, parfüm, çikolata, sabun ve krem gibi ürünler üretilebiliyor. Siyah gül diğer gül türlerine kıyasla daha bodur yetişir. En az 3 sene boyunca canlı kalabilen siyah gül koparıldığı takdirde kırmızı rengini alıyor. Bu özelliği ile ayrı bir ilgi gören siyah gülün hangi mevsimde açtığı merak ediliyor. Buna göre siyah gül, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde açar.