Limon Çekirdeği Nasıl Ekilir?

Limon Çekirdeği Nasıl Ekilir?
12.05.2022 12:40
Limon ağacı yetiştirmek videolardan görüldüğü gibi kolay değildir. Yeterli koşullar sağlanmadığında çoğu toprağa ekilen bitki gibi limon ağacı da kurumaya mahkumdur.

İhtiyacın olan şeyler; Limon çekirdeği, kapaklı bir kap, kağıt havlu, sprey şişe, yumurta kabuğu veya minik bir saksı, torfdur.

İlk olarak limon çekirdeklerini birkaç gün kurumaya bıraktıktan sonra dışında bulunan sert kabuklarını bir bıçak yardımıyla sıyırmanız gerekmektedir. Daha sonra kapağı olan bir kabın tabanını peçete ile taban yaptıktan sonra kabuklarından arınan limon kabuklarını teker teker, aralıklar bırakarak dizmeniz gerekmektedir. Ardından limon çekirdeklerinin üzerini bir peçete daha alarak tamamen kapatın. Sonra sprey şişe ile limonları aktive olabilmeleri için abartmadan ıslatınız, peçetenin ıslandığını gördüğünüz anda sulamayı bırakmalısınız. Ve kabın kapağını kapatarak hiç güneş görmeyen kuru bir yere, dolabınızın içi gibi, koyunuz.

Kabı güneş görmeyen bir yere koyduktan sonra tam 8.gün kabı çıkartın. Büyük bir ihtimalle bazı çekirdeklerin filizlendiğini göreceksiniz. Filizlenen limon çekirdeklerini seçip dikmek üzere alın. Bu adımda minik bir saksıda kullanabilirsiniz fakat filizin gelişimini daha iyi yapabileceği yumurta kabuğuna ekim filiz için daha iyi olacaktır. Yapmanız gereken tek şey yumurtayı kafasından kırıp içindekini çıkarmak, zor gibi gözükmesine bakmayın oldukça kolaydır yapılışı. Sadece kafa kısmını kırdığınız yumurtanın içerisine elinizde olan gübreli torfudan doldurun. Eliniz veya ucu küçük olan bir şeyin yardımıyla toprağın ortasını deli ve filizlenmiş halde olan limon çekirdeklerini toprağa arka kısmı gelecek şekilde yerleştirin. Yani filizin olduğu yer dışarı kalması lazım ki o filiz daha da uzayıp bir fidana dönüşsün. Toprağa yerleştirdiğiniz filize son olarak sprey şişe ile çok olmamak şartıyla sulayın.

Saksıda Limon Nasıl Yetiştirilir?

Yumurtaya ekilen filiz yaklaşık 15 gün sonra uzayıp, toprağın üstüne doğru yukarı çıkar. Bazı filizler 20. Gün gibi yaprak oluşturmaya başlayabilir. Limon çekirdeğinden filiz olan bu bitki 30.gün gibi sağlam görünüşlü yapraklara ve gövdeye sahip olur. Aradan geçen on gün sonunda 40.gün bitkinin daha da büyüyüp bir ağaca dönüşmesi için daha büyük bir saksıya alınma vaktinin geldiği gün olur. Yeni saksının toprağına bitkinin vitamin alabilmesi için biri ile karıştırabileceğiniz; kahve, toz haline getirilmiş yumurta, muz ya da toz pirinç olmak üzere içlerinden birini toprağınız ile karıştırabilirsiniz.

Toprağı vazoya koyduktan sonra bitkiyi yumurtadan veya minik saksıdan çıkartıp vazonun ortasına dikiniz. Bitkiyi güneş alan bir yere koyup sadece toprağın üstü ıslanacak şekilde abartmadan sulayınız. Bitkiyi haftada yalınızca 2 veya 3 kere sulayınız yani toprağın yüzeyi kuruduğu zaman sulayınız.

Saksıda Limon Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Saksıda limon yetiştirmenin püf noktaları; öncelikle çekirdekten büyütmeyi düşünmüyorsanız eğer limon fidanı seçimidir. Limon fidanının evde yetirecek olanlar için en iyisi Mayer limon fidanıdır. Bu türdeki fidanlar tropikal olmayan yerlerde bile sağlıkla yetişebilir. Bir diğer püf nokta saksı ve topraktır. Bundan sonra tabi ki çoğu bitkilerin için en önemli şey olan güneş ve ışık gereksinimidir. Bitkinin güzelce büyüyebilmesi için bir diğer önemli püf noktası sulamadır. Sulamanın ayarında olmadığı durumlarda bitkiler kurur. Bir diğer önemli şey nemdir, nem ihtiyacını normal sevide tutmak için bitkinin yapraklarına sprey ile su püskürtebilirsiniz. İklim bir diğer önemli durumdur. Limon fidanı için soğuk sıkıntılı bir durumdur. Yaklaşık olarak 10 ila 28 C derecesinde tutmak gerekmektedir limon ağacını. Bir diğeri sağlıklı gübredir. Ve bakımını önemle karşılamanız gereken bir diğer durumların püf noktaları şunlardır; hastalıklar ve zararlara karşı yapılan şeyler ve hasat zamanı. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir