EKB Nedir

EKB Nedir
22.09.2021 18:00
Dünyada insanlar pek çok alanda enerji kullanımı sağlarken, bu enerjinin fazla kullanılması ya da bu enerjilerden açığa çıkardığı gazlar, doğaya zararlı olabilmektedir. EKB açılımı nedir, amacı nedir, nereye başvurulur, EKB almak için gerekli evraklar, ücreti ne kadar? EKB ertelenecek mi, alınmazsa ne olur? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Dünyada insanlar pek çok alanda enerji kullanımı sağlarken, bu enerjinin fazla kullanılması ya da bu enerjilerden açığa çıkardığı gazlar, doğaya zararlı olabilmektedir. Birçok toplumda yenilenebilir ve doğal enerjilere yönelim artmakta olup, doğaya daha az zarar verme adına önlemler alınmaktadır. Ülkemizde de bu konuda pek çok adım atılırken, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu da bu adımlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Binalarda ki Enerji Performansı Yönetmeliği ile bu yapılardaki enerjinin verimli kullanımı ve israfın önlenmesi adına adımlar atılmış durumda. Bu belgede geçen durumlar ise enerji tüketim sınıflandırması, binanın harcadığı asgari enerji, doğaya salgıladığı sera gazı seviyesi, yalıtım özellikleri, ısınma ve soğuma sistemlerinin bilgilerini içermektedir. Binalarda bulunan elektronik cihazlarının sınıflandırılması EKB ile sağlanırken, bu sistem A sınıfından başlayıp, G sınıfına kadar gitmektedir. A sınıfı en verimli seviyeleri belirtirken, G sınıfı daha düşük verimli seviyeleri belirler. Bu sınıflandırma tam olarak EKB adını alırken, yeni nesil binalarda bu belgeye de yer verilmeye başlandı.

EKB Açılımı Nedir?

2020 yılında kullanılması zorunlu hale gelen EKB, enerji kullanımını sınıflandırırken, doğaya da yararlı bir harekettir. Binalarda artık birçok belgenin yanında alım satımlarda, bu belgede istenmektedir. Bir kısaltma olan EKB, Enerji Kimlik Belgesi anlamına gelmekte olup, enerjiyi etkin ve verimli kullanmayı amaçlar. Artık binalarda bu belgenin olması zorunluyken, bu belgede enerji ihtiyacı, enerji tüketimi, yalıtımı, soğuma ve ısınma gibi verileri içermektedir.

EKB Amacı Nedir?

Doğamızı koruma adına birçok adım atılırken, 2020 yılından sonra binalarda ki enerji israfın önlenmesi için de adımlar atılmaktadır. Bir binanın enerji verimi hakkında bilgiler içeren bir belge olan EKB, binada kullanılan enerjiyi sınıflandırır. Binada ki enerjiyi etkin kullanımını hedefleyen bu adım, doğaya daha az zarar vermeyi amaçlar.

EKB İçin Nereye Başvurulur?

EKB belgesi zorunlu hale gelirken, bu belgeyi almak isteyen kişiler başvurularından sonra bu belgeyi alabilmektedir. Binanın sahibi ya da yöneticisi kimlik belgesi ile bakanlığın yetkilendirdiği danışma şirketlerine başvurup, bu belgeyi alabilir. Diğer bir yöntem ise EKB düzenleme yetkisi olan, serbest müşavir mühendis belgesi olan mimar ya da mühendis barındıran kurumlar, bu belgeyi yeni yapılacak binaya verebilmektedir.

EKB Almak İçin Gerekli Evraklar?

1 Ocak 2020 yılı itibari ile binalarda alım satım ya da kiralama işlemlerinde, EKB belgesinin olması zorunlu bir hal almıştır. EKB almak için başvurularda bazı evraklar gerekmekte olup, bu belgeyi isteyen kişiler, bunları hazırlamalıdırlar. Binanın mimari projesi, ısı yalıtım raporu, mekanik proje, elektrik projesi ve yapı ruhsatı gibi evraklar bu başvuru için gerekmektedir.

EKB Ücreti Ne Kadar?

EKB almak için bina sahipleri ya da yöneticileri gerekli evrakları hazırlayıp, ilgili kurumlara başvurulmalıdır. Enerji Kimlik Belgesi, 2020 yılı itibari ile binalarda zorunlu hale gelirken, alım, satım ve kiralamalarda bulundurulmalıdır. Binadan binaya bu belgeyi almak için farklı fiyat aralıkları varken, 700 metre kare altı binalar için 320 TL gibi bir ücret söz konusu iken, diğer konutlar için metre fiyatının yüksekliğine göre 500 Türk Lirası’ndan başlayan fiyatlar, 1000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

EKB Ertelenecek Mi?

Enerji Kimlik Belgesi ilk defa 2 Mayıs 2017 yılında alınması için zorunlu kılınmış olup, o zaman ertelenmiştir. Son tarih olarak bakanlıkça 1 Ocak 2020 yılında bu belgenin edinilmesi zorunlu kılınmakla beraber, bina sahipleri evrakları ile beraber başvurularını yapmıştır. Son tarih olarak 31 Aralık 2019 olarak belirlenmiş EKB uzatılması için bir bilgi bulunmamış olup, bir açıklama yapılmamıştır.

EKB Alınmazsa Ne Olur?

Bakanlığın belirlediği 1 Ocak 2020 tarihi EKB almak için son tarih iken, bu tarihten sonra denetimlerin artacağı söz konusudur. Zorunlu olan bu belge alınmazsa, binalarda ki evlerin alım, satım ve kiralama işleri yapılamayacak. Bunun yanında bu belgeyi almayan bina sahiplerine idari yaptırım da söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden bu belgenin alımı zorunlu bir hal alırken, bina sahipleri evraklarını tamamlayıp başvurularını yapmalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir