Ev sahipleri evlerini satmak ya da kiralama için genelde emlakçıları verip, iş yüklerini hafifletirler. Bunun yanında ev alacak ya da kiralayacak insanlarda emlakçılara başvurup, ihtiyaçları dahilinde kendine yer bulurlar. Emlakçılık bir meslek olup, taşınmaz gayrimenkul sahipleri ile alıcı ya da kiracıları buluşturmak ve arayı bulmak için çalışır. Bu satış ya da kiralamalarda kendi payını alarak para kazanmaktadırlar. Eskiden daha çok mahalle arasında küçük dükkanlar içerisinde pek de profesyonel olmadan yapılan bu meslek, günümüzde daha büyük ekiplerle yapılabilmektedir. Daha profesyonel bir hal alan emlakçılık, zaman zaman eleştirilerin hedefi olsa da hale satış ya da kiralama işleri için ilk başvurulan adrestir. Artık emlakçılarda birçok mevzuatı bilmeli ve müşterilerine bunların bilgisini vererek bilgilendirmelidir. Gayrimenkul danışmanlığı gibi isimlerle de anılan bu meslek, birçok ülkede varken, ülkemizde de bu mesleğin erbabı olan kişiler, bu meslekten para kazanmaktadır.
Emlakçılık Nasıl Bir Meslek?
Hizmet sektörüne dayalı olan emlakçılık sektörü, kanunda ise tellallık olarak geçmektedir. Taşınmaz mülk sahipleri, bu mülklerin satışı ya da kiralama işlerini emlakçılar vasıtası ile yapmaya çalışırken, emlakçı, müşteri ve hak sahibini bir araya getirir. Emlakçılık doğru yapıldığı zaman yüksek miktarda para getirmesi muhtemeldir.
Emlakçılık Karlı Bir İş Mi?
Emlakçılık günümüzde daha fazla kurumsallaşmaya doğru bir yol almış durumdadır. Yeni düzene uyan emlakçılık işleri doğru yapıldığı zaman, özellikle satışlarda karlı bir iş olabilmektedir. Yüksek fiyatlarla satılan gayrimenkullerde, emlakçılar hayli yüksek paralar kazanabilmektedir. Bunun dışında lüks gayrimenkullerin kiralamaları da yine karlı olabilmektedir.
Emlakçılık İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Emlakçılık günümüzde yenilen yüzü ile tercih edilen meslekler haline gelmekte olup, bu görevi yapmak için artık bazı şartlar aranmaktadır. Öncelikle ofis açabilmek için evraklar tamamlanmalıyken, meslek odasına kayıt içinde belgeler tamamlanmalıdır. Bunlar dışında vergi dairesine de başvurulmalı ve gereken evraklar teslim edilmelidir. Bunun dışında emlakçı olan kişi en az lise mezunu olmalıyken, lise mezunları 12 ay ve üniversite mezunları 5 ay boyunca emlakçılık kursu görmelidir. Hepsinin dışında ise 5 yıl boyunca düzenli bir şekilde SGK’lı olarak çalışmakta şartlardan biridir.
Emlakçılık Nasıl Yapılır?
Emlakçılık yapacak kişiler tüm belgelerini hazırlayıp ilgili yerlere başvurduktan sonra, en lise mezunu olmalıdır. Bundan sonra yüz saatlik emlakçılık dersi görmeli olup, emlakçılık yapmaya başlayabilirler. Emlakçılar alım satım ve kiralama mevzuatlarına iyi derecede hakim olmak zorundalar. Sağlam diksiyonu ve ikna etme kabiliyeti yüksek olunması gerekirken, başarılı emlakçılık dikkatli ve özen ile gerçekleşir.
Emlakçılık Sertifikası Ne Kadar Sürede Alınır?
Emlakçılık sertifikası alacak kişiler en az lise mezun olmak zorundayken, emlakçılık kursunda dersler görmelidir. Bu ders süresi lise mezunlarında 12 ay iken, üniversite mezunları ise 8 ay olarak belirlenmiştir. Bu sürecin sonunda sınava girilmesi gerekiyorken, sınavı geçen adaylar belgeyi almaya hak kazanıyor. Bütün bu sürecin sonunda gerekli evraklarla başvurulup, aksi bir durum olmadıkça, 10 gün içinde emlakçılık sertifikası alınabilmekte.
Emlakçılık Caiz Mi?
Ülkemizde emlakçılığın aldığı komisyon caiz mi soruları dolaşırken, bunu hem diyanet hem de hocalar açıklamıştır. Zaman zaman açıklanan bu konu bir malın alım satımı yapılırken, bu mal üzerinden alınan komisyon meşru olmakla beraber, emlakçılığın hakkının karşılı ve helaldir deniyor. Çalma çırpma olmadan ve her şey belli ve emlakçı yaptığı iş karşısında bu parayı aldığı için, bunun dinde bir sakıncası yoktur.