Günümüzde, film, dizi ve dijital platform işleri büyük bir piyasa sektörü haline geldi. Dünya çapında yapılan pek çok proje, ülkemizde ekranlara geliyor. Seslendirme sanatçısı, yabancı film ve dizilerin Türkçe seslendirmelerini yaparken aynı zamanda reklam filmi ya da Türk yapımı dizilerde gerek olması durumunda seslendirme görevini üstleniyorlar. Büyük bir sektör haline gelen seslendirme işi, yeni meslek tercihi yapacak ya da alternatif iş kolları arayan kişiler için rağbet gören bir alan haline geldi. Bu işe başlayacaklar için en önemli sorulardan biri seslendirme tekniklerinin neler olduğu yönünde. İyi ve doğru bir seslendirme işi yapmak için diksiyonunuzun kuvvetli olması gerekiyor. Bunun için ilk etapta bir diksiyon eğitimi alabilirsiniz. Evde kendi kendinize yapacağınız diksiyon pratikleri sizi bir adım daha öne taşıyacaktır. Bunun dışında seslendirme işini gerçekleştirmek için uygulamanız gereken teknikler; vücut duruşunu doğru bir şekilde ayarlamak, yeterli nefes desteği ile diyaframdan destek almak, sağlıklı ses çıkarmak için nefesi doğru bir şekilde kullanma ve ses boşluklarını uygun şekilde kullanma olarak sıralanabilir. Harici olarak seslendirme teknikleri arasında en önemli hususun burundan nefes alıp, ağızdan verilecek şekilde ses tonunuzu ayarlamak olduğunu unutmayın. Bu işi gerçekleştirdiğiniz sürece boğazınızı daima nemli tutun, bol miktarda su için. Sesinizi korumak amacıyla sigara kullanımını azaltmaya dikkat edin.
Seslendirme İle Para Kazanmak Nasıl Olur?
İnsanlar her manada dijital içerik ve televizyon projesi ürettikçe seslendirme işine duyulan ihtiyaç azalmayacaktır. Bu sebeple seslendirme işi büyük bir iş sektörü haline dönüşmeye başlamıştır. Seslendirme işini farklı bir meslek kolu olarak gerçekleştirecek ya da sıfırdan bir meslek tercihinde bulunacak kişiler, seslendirme ile para kazanmanın nasıl olacağını sorguluyorlar. Seslendirme ile net bir gelir elde etme şansı az olsa da yapılan iş bazında belli ücretler kazanmak mümkündür. Seslendirme işi yapanların aylık ortalama kazançlarının 6.000 TL olduğu belirtiliyor. Seslendirme yaparak para kazanmak için bir seslendirme ajansına başvurabilir veyahut internet üzerinde belli siteler aracılığıyla seslendirme işi yapanların kayıt olduğu platformlara kayıt olarak bu işten para kazanabilirsiniz. İlk etapta yaptığınız iş bazında ücret alabilirsiniz, ilerleyen aşamalarda düzenli iş karşılığında kazancınızı net ücretlere dönüştürebilirsiniz.
Seslendirme İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Seslendirme için başvuruları, şehrinizde bulunan herhangi bir seslendirme ajansına şahsen yapabilirsiniz. Bunun dışında internet üzerinde ücretsiz kayıt imkânı sağlayan sitelere üye olarak seslendirme işleri bağlayabilirsiniz. Bu siteler; Voice Bunny, Fiverr, Voiver, The Voice Crew, Snap Recordings gibi sitelerden oluşuyor. Bu sitelere ücretsiz olarak üye olup seslendirme işi bağlayabilirsiniz. Bu sektör içerisinde animasyon ve televizyon, reklam, podcast, online eğitim içerikleri ve video oyunları seslendirebilirsiniz.
Seslendirme İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Seslendirme kariyerine başlamak için gerekli bir takım ekipmanlar bulunmaktadır. Seslendirme yapmak için öncelikle kendinize ait bir odanız olması gerekiyor. Kayıtlarınızı gerçekleştirmek için sessiz bir odanız olması gerekir. Ayrıca dizüstü bilgisayar ve mikrofon sistemlerini sığdırabileceğiniz oda içerisinde küçük bir alana ihtiyacınız olacaktır. Odanın boş duvarlarına yumurta kartonları yapıştırarak ses yalıtımını sağlayabilirsiniz. Başlangıç seviyesinde dahi olsanız seslendirme için gerekli en önemli ekipman iyi bir mikrofondur. Seslendirme için ilk etapta gerekli ekipmanlar iyi bir mikrofon ve işinizi görecek taşınabilir bir dizüstü bilgisayardır. İşleri ilerlettikçe pahalı ve daha profesyonel makinelere geçebilirsiniz.