2.El Telefon Alma Hakkında Merak Edilen Bilgiler

2.El Telefon Alma Hakkında Merak Edilen Bilgiler
01.08.2021 14:30
Genel olarak ikinci el telefonlar insanlar arasında el değiştiren veya telefonculardan tedarik edilen telefonlar için kullanılan terimdir. Bizler de 2.el telefon alırken kimlik fotokopisi gerekir mi?, 2.el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?, 2.el telefon alırken bylock, 2.el telefon alırken fatura, 2.el telefon alırken yapılan sözleşme sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Genel olarak ikinci el telefonlar insanlar arasında el değiştiren veya telefonculardan tedarik edilen telefonlar için kullanılan terimdir. Yaşanan fiyatlardaki artışa bağlı olarak cep telefonları fiyatları artış gösterebilmektedir. Fiyatlardaki bu artış sonrası sıfır telefonlar için alım gücü zayıflayan kişiler ikinci el cep telefonlarına yönelim gösterirler. Telefon ihtiyacı olan fakat sıfır telefon alacak kadar maddi imkanlara sahip olamayan kişiler için kullanılmış bir telefon alma fikri çok garip bir düşünce değildir çünkü ikinci el telefon fiyatları çok daha düşüktür. İnsanların ikinci el telefonları tercih etmesinin altında yatan en önemli neden fiyatların sıfır telefonlara göre daha uygun ve ucuz olmasıdır. İkinci el telefon pazarı, sıfır telefon pazarı kadar talep gören ve hareketli bir alana sahip olması dolayısıyla ülkemizde çok fazla sayıda ikinci el telefon satılmasına olanak sağlamaktadır. İkinci el cep telefonu pazarında doğru ve akılcı alışveriş yapılmalıdır. Bunun sebebi ikinci el telefon almak isteyen kişilerin karşılaşabileceği pek çok dezavantaj bulunabilmektedir. Uzman ve esnaflara göre şahıştan alınan bir cep telefonu ilerde pek çok soruna neden olur ve maddi olarak kişilere yük bindirebilir. İkinci el telefon alım satımında eğer imkan varsa alışverişin mutlaka bayilerden yapılmasını ve garantili olan cihazları almalarını tavsiye etmektedirler.

2.El Telefon Alırken Kimlik Fotokopisi Gerekir Mi?

Kimlik fotokopisi ikinci el telefon alımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir. İkinci el telefon alım satımlarında imei numaraları kişinin kendi adına kayıtlı olduğundan ötürü herhangi hukuki bir sorunla karşılaşılabilmektedir. Bu durumdan kaçınmak için satış sözleşmesi yapmanız ve sözleşmeye kimlik fotokopisini eklemenizde faydalı olacaktır. Bazı uzmanlara göre kimlik fotokopisi üzerinde telefon alışı veya satışı içindir ibaresi eklemeniz size yarar sağlayacak ve sizi dezavantajlı durumlardan koruyacaktır.

2.El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İkinci el telefon maddi imkanlara sahip olmayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu tercihin en büyük sebeplerinden bir tanesi fiyatının ucuz olmasıdır. Fakat fiyat baz alınarak alınan ikinci el telefonlarda pek çok dezavantaj bulunmaktadır. O yüzden ikinci el veya kullanılmış bir telefon alımında tercih çok önemlidir. Tercihi yanlış yapılan bir telefon size maddi ve yasal açıdan pek çok zarar verebilir. Bu sorunlardan ve dezavantajlı durumlardan kaçınmak için dikkat edilmesi gereken bir takım noktalar vardır ve bunlar şu şekilde özetlenebilir;

·        Pazar araştırması: Öncelikle alınacak telefon için pazar araştırılması yapılması önerilmektedir. Alınacak telefonun hangi özellikleri sahip olması gerektiği, kullanım amacının belirlenmesi ve tercih edilecek marka ve modele göre telefonun yeni serileri fiyatı hakkında bilgi alınır. Uygun olan modeller belirlendikten sonra telefonun sıfır fiyatına, forumlardaki yorumlarına, güncelleme desteğine ve kronik sorunları olup olmadığını sorgulamak gereklidir.

·        IMEI kontrol etme: İkinci el telefonlarda en önemli noktalardan birisi güvenliktir. Kullanılmış veya ikinci el telefonların bazıları çalıntı telefonlar olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için alınan telefonun imei numarası sorgulanmalıdır. E-devlet sorgulama sayfasından IMEI numarası girilerek sorgulama yapılabilir ve telefonun kayıtlı veya çalıntı olup olmadığıyla ilgili bilgi alınabilir.

·        Garanti sorgulama: İkinci el telefon bazı kişiler garantinin devam ettiğini söyleyerek yüksek fiyat isteyebilmektedirler. Garantili olan bir telefona yüksek fiyat verilmesi mantıklı gözükse de alınacak telefonun gerçekten garantili olup olmadığı sorgulanmalıdır. İOS işletim sistemli telefonlarda seri numaraları üzerinden garanti kontrolü yapılabilirken, Android işletim sistemli telefonlarda garanti kontrolü firmanın telefonu kontrol etmesi ve fatura bilgilerini incelemesiyle yapılmaktadır.

2.El Telefon Alırken Bylock

15 temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ örgütünün kullandığı tespit edilen ByLock programı cep telefonu piyasasında bir takım sorunlara neden olmuştur. Birçok örgüt üyesi yakalanmamak için telefonlarını temizleyip satma yoluna başvurdu. Cihaz içerisinde kalan ByLock programı yeni alıcısı için pek çok sorun yaratacağından alım satım yapan esnaf ve vatandaşlar endişeye kapıldı. İkinci el telefon alırken böyle bir sorunla karşılaşmamak adına esnaflar ve uzmanlar alınan cihazların fabrika ayarlarına çevrilerek kullanılmasını tavsiye etmektedirler.

2.El Telefon Alırken Fatura Sorgusu Nedir?

İkinci el telefon alırken sorgulama aşamaları kontrol edildikten sonraki kısım ise fatura sorgusudur. Bu sorgulamalar ikinci telefon alıp almama çelişkisine sebep olsalar da fatura sorgusu mutlaka yapılması gereken adımlardan bir tanesidir. Malın çalıntı olup olmadığını anlamanın en kolay yolu faturasına bakmaktadır. Telefonun ne zaman alındığını, kimden ve kim tarafından alındığını, garanti süresi ve orijinalliği gösteren faturalar aynı zaman yurt dışı kayıtlı ikinci el telefonların sorgulanmasında kullanılarak pek çok sorunu ortadan kaldırabilecek önemli bir adımdır.

2.El Telefon Alırken Yapılan Sözleşme Nedir?

İkinci el telefonda güvenlik açısında sözleşme son derece önemlidir. Telefonu sizin aldığınızı gösteren ve sahibinin siz olduğunu kanıtlayan bu belgelerin içerisinde bazı bilgilerin olması sizi olumsuz durumlara karşı koruyacaktır. Telefonun çalıntı olması, telefonla bir suç işlenmesi gibi durumlarda sözleşmeniz sizi bu durumdan kurtaracak bir delil olarak gösterilmektedir. Sözleşmede yer alması gereken bilgiler ise şunlardır;

§ Alıcı bilgileri

§ Satıcı bilgileri

§ Satıldığı tarih

§ Satış durumu hakkında kısa bilgi

§ Alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri

§ Alıcı ve satıcının iletişim bilgileri

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir