Ülke Kredi Notu Nedir?

Ülke Kredi Notu Nedir?
22.08.2021 09:30
Ülke kredi notu, 1980 yılından sonra ortaya çıkan ve her bir ülkenin borçlarını ödemek için ya da yeni bir kredi çekmek için verilecek değerlendirme notudur. Ülke kredi notu nedir, neye göre belirlenir? Ülke kredi notu düşerse ne olur?

Kredi notu, bir ülkenin diğer ekonomik güçlerden yani devletlerden borç para almasına ilişkin güvenilirliğini tartan, olası riskleri hesaplayan bir sistem olarak bilinmektedir. Söz konusu kredi talebinde bulunan ülke ya da ülkelerin sosyal, politik, siyasi ve çevre faktörlerine bakılarak o ülkenin geri ödeme planını nasıl şekillendireceğini belirten bir not ya da değerlendirme sistemi olarak bilinmektedir. Ülkenin gelecekte ne gibi bir ödeme zorluğuna düşeceğini ve dolayısı ile yaşanacak mağduriyeti, aynı zamanda da gelecekteki yeniden borç isteme durumunda oluşacak komplikasyonları öngören bir sistem olarak bilinmektedir. Bir ülkede yaşanabilecek siyasi, politik, çevresel ve sosyal her türlü kötü durumdan hükümetin bizzat kendisi sorumlu olduğundan dolayı bu ülkede yaşayan insanların ödeme gücü ya da kararının herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Bu yalnızca hükümetin işleyişini ilgilendiren bir karardır.

Ülke kredi notu, 1980 yılından sonra ortaya çıkan ve her bir ülkenin borçlarını ödemek için ya da yeni bir kredi çekmek için verilecek değerlendirme notudur. Derecelendirme kuruluşları tarafından ülke kredi notu talep eden firmalar ya da ülkelere göre bu notun belirlendiği bilinir. Bir ülkenin ekonomik döngüsünün kısırlaşmaya başladığı durumlarda, bu döngüyü yeniden canlandırabilmesi için yabancı fon değerlerinin o ülkeye sokulması gerekir. Fakat bunun rahatlıkla sağlanabilmesi için tıpkı şahıslara verilen kredilerde olduğu gibi o ülkenin not performansına yani geriye dönük ödeme yapabilme potansiyeline bakılır. Bir ülkenin kredi notunun belirlenmesinde o ülkenin siyasi koşulları, çevre koşulları, sosyal ve politik değerleri etkilidir.

Ülkenin risk raporu ise rating kurumlarının görüşlerinden bağımsız olarak ele alınmaktadır. Kredi notunun aynı zamanda da kredi verilen ülkenin sosyal ya da politik gelişmelerine bağlı olarak geri ödeme yeteneğinin ne olacağı, nasıl olacağı gibi konularda da riskleri hesaplayan bir değerlendirmedir. Bir ülke şu anda aldığı krediyi ileri ki yıllarda ödeyememe gibi bir riskle karşılaştığında bu durumda bir sonraki borç isteme talebi olumsuz olarak değerlendirilebilir. Dolayısı ile bir sonraki seferde kredi çekme ihtimali hem azalırken hem de verilecek tutar üzerinden faiz oranları artırılarak söz konusu kredi isteği çok daha fazla zorlaştırılır.

Ülke Kredi Notu Neye Göre Belirlenir?

Bir ülkenin kredi notunun belirlenmesinde pek çok etken ve parametre bulunmaktadır. Bu etkenlere bakıldığında ülke kredi notunun belirlenmesinde bir ülkenin sosyal politikaları, o ülkenin çevresel şartları, politik değerleri ve siyasi bakış açıları yer almaktadır. Bu etkenler bir ülkenin kredi notunda yani krediyi geri geri ödeyebilme şartları hakkında ve riskler hakkında oldukça ciddi ip uçları vermektedir. Ülkelerin kredi notu belirlenirken, o ülkeye ait her bir değer enine boyuna hesaplanır ve verilen kararlar komitenin kurallarına özgü olarak değerlendirilir.

Ülkenin Kredi Notu Düşerse Ne Olur?

Bir ülkenin kredi notunun düşmesi o ülke hakkında daha zorlu ekonomik sürecin gelişmesine neden olur. Bir ülkenin kredi notunun düşmesinde o ülkeye ilişkin bir sonraki kredinin uygun görülmesi oldukça zordur. Dolayısı ile bakıldığında hem faiz oranları daha yüksek hem de çok daha düşük oranlarda kredi uygun görülebilir ya da hiç kredi uygun görülmeyebilir. Ülkenin kredi notunun düşmesi ekonomik döngünün sekteye uğradığı dönemlerde ferahlatıcı bir unsur olarak görülen kredinin alınamamasına neden olabilen bir faktör olarak bilinmektedir. Bu nedenle bir ülkeye ilişkin kredi notu düştüğü söylenirse bu durum o ülke için hiç de hayırlı bir durum olarak kabul edilmez.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir