Ev Kiralama Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Ev Kiralama Hakkında Merak Edilen Bilgiler
01.10.2021 13:30
Emlak piyasasında yıllar geçtikçe hem ev kiraları hem de ev fiyatları aynı oranda artmakta. Ev kiralarken yapılacak işlemler nelerdir, dikkat edilmesi gereken nelerdir, gerekli belgeler nelerdir? Ev kiralarken ne kadar kapora verilir, emlakçı ne kadar komisyon alır? Ev kiralarken senet imzalanır mı ve kefil şart mı? Tüm bu soruları sizler için cevapladık.

Ev fiyatlarının fazla şekilde artması ile birlikte ev kiralamalarına olan talep daha çok artmaktadır. Çünkü her insan barınma ihtiyacını karşılamak durumundadır. Bu yüzden ev fiyatlarının bir hayli yüksek oluşu da ev kiralamayla birlikte barınma ihtiyacını karşılamaya yönlendirmektedir. Tabii fiyatlardan ziyade hep sabit bir evde kalmak istemeyenler de ev kiralamayı daha uygun bulurlar. Ev kiralarken bilmeniz gereken sorumluluklar ve uymamız gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara ve sorumluluklara uyduğunuz taktirde sorunsuz bir kiralama dönemi geçirirsiniz.

Ev Kiralarken Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Ev kiralarken yapmanız gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Öncelikle kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir ev bularak işe başlayabilirsiniz. Doğru evi bulduğunuzu ve sizin ihtiyacınızı karşıladığını düşündüğünüz süreçte ev kiralama işlemlerinize başlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir kira sözleşmesi yapılmaktadır. İlk olarak sözleşmeyi yaparken ev sahibinin evin gerçek sahibi olduğuna emin olmalısınız. Bundan emin olduğunuz takdirde hem ev sahibinin hem de kiracının kimlik belgeleri ile birlikte sözleşme yapılır. Bu sözleşmenin iki tarafta da bir nüshasının bulunması gerekmektedir. Daha sonra kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı yapılır ve ev kiralanır.

Ev Kiralanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ev kiralamak isterken bir şekilde dolandırılan pek çok insan vardır. Eğer ev kiralarken güvenli bir şekilde kiralamak istiyorsanız bazı şeylere dikkat etmelisiniz. Örneğin yaptığınız her anlaşmayı yazılı hale getirmeniz oldukça önemlidir çünkü böyle durumlarda tek kanıtınız yazılı belgeler olacaktır. Daha sonra ev kiralarken ev sahibinin tapu belgesini detaylı bir şekilde doğrulamalısınız ayrıca vekalet belgesini görmek de evin o kişiye ait olup olmadığını size gösterir. Bunlardan emin olmalısınız öncelikle. Bu gibi şeylere dikkat etmeniz dışında evi kiralamadan önce evi kesinlikle kontrol etmelisiniz. Herhangi bir tadilat işlemi veya evde bulunan bir sıkıntı varsa bunu ev sahibi ile konuşmalısınız. Bu şekilde güvenli bir ev kiralama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Ev Kiralamak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev kiralarken belirli sözleşmeler ve kontratlar yapılırken bazı belgelere ihtiyaç duyarsınız. Bu belgeler şu şekildedir: Kiralayan kişinin kimliği , mülkün adresi, deprem sigortası belgesi, kiranın yatırılacağı hesap numarası, elektrik, su ve doğalgaz faturaları, kiralayanın ikamet adresi, kiralanan mülkün demirbaş listesi gibi bazı belgeler vardır. Bu belgeleri ev sahibi bulundurmalıdır. Bunun yanı sıra kiracının da kimliği, maaş bordrosu, kefil varsa kefil bilgileri gibi bilgileri sağladığı takdirde belgeler tamamlanmış olacaktır.

Ev Kiralarken Ne Kadar Kapora Verilir?

Öncelikle kaporanın tanımından bahsedecek olursak kapora taşınan veya taşınmayan konutlara sahip olabilmek için belirli bir ücret ile satışta olan konutu, satışa kapalı konuma getiren, yani evi kiralamak veya satın almak için rezervasyon yaptırmaya benzer bir durum sağlamak için  belirli bir ücret ödemek anlamına gelir. Kapora miktarı için tam manada bir yasal madde bulunmamaktadır. Bu yüzden kapora ücreti miktarı tamamen ev sahibinin düşüncesine kalmıştır bu noktada kira bedelinin %10’u ve %25'i arasında genel olarak bir tutar istenmektedir. Bu şekilde evi rezerve edebilirsiniz.

Ev Kiralarken Emlakçı Ne Kadar Komisyon Alır?

Emlakçı komisyonu ev kiralarken veya ev satarken değişkenlik göstermektedir fakat bu komisyonu emlakçıya ödemek zorunludur. Bunun miktarına gelecek olursak ev satın almak isteyen kişiler emlakçılara hem alıcı hem de satıcı üzerinden satış bedelinin %2’si kadar bir komisyon ödemek durumundadır. Ev kiralamada ise emlakçı bir yıllık kira bedelinin %10+KDV şeklinde bir ücret almaktadır. Bu şekilde emlakçılar belirli bir yüzdeliğe göre komisyon almaktadırlar.

Ev Kiralarken Senet İmzalanır mı?

Kiracı, kira bedelini tahsil etmek için senet yolu ile bir tahsil sistemi kullanabiliyor. Bu şekilde senet imzalatan ev sahibi, bu senetleri bankaya vererek senetlerin kontrolünde banka tarafından yapılmasını sağlıyor. Bankaların bu hizmeti kapsamında bankadan bankaya değişen belirli bir ücret ödenmektedir. Kira senetlerinin sisteme kaydı için yaklaşık olarak 50 ile 150 lira arasında bir ücret ödenmektedir. Ayrıca kiracı son ödemesini 3 gün içinde tahsil edemezse senetler karşılıksız olarak ev sahibine geri veriliyor.

Ev Kiralarken Kefil Şart mı?

Ev kiralarken kefil şartı koyma isteği ev sahibinin isteğine göre değişebiliyor bazı ev sahipleri evini kiralarken kefil şartı da koyabiliyor. Bu durumlarda eğer mal sahibi kirayı tahsil edemezse, kefilden kirayı tahsil etme hakkına sahip olabiliyor yani bu yönden aslında kefil istemek tamamen ev sahibinin yararına olan bir uygulamadır. Tabii eğer istekleri doğrultusunda kefil şartı da koymayabiliyorlar bu tamamen ev sahibinin görüşüne göre değişkenlik göstermektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir