İhale Mevzuatı Nedir?

İhale Mevzuatı Nedir?
22.08.2021 11:30
İhale mevzuatı kamu ihale kanunu olarak da bilinen bir sistemdir. İhale mevzuatı nedir? Yasakları ne kadar sürer, yasakları kaldırılabilir mi? İhalelerde sınır değer nedir, ihale itiraz yönetmeliği nedir? İhale mevzuatına göre uyulması gereken ana ilkeler nelerdir?

İhale mevzuatı, hastane, okul, adliye sarayı gibi pek çok kamu ve kuruluşlarının ihtiyacı olan ürün ve hizmetlerin alınabilmesinde yürürlüğe dahil edilen bir hukuk sistemidir. İhale mevzuatı kanunlarla desteklenen, kanunlarla koruma altına alınan ve kamu kaynaklarının en etkili bir şekilde çalışmasını sağlayan sistemdir. Ürün ve hizmet sağlayıcılar kamunun ihtiyacı olan ürün ya da hizmeti söz konusu kurumun ilgili web sitesinde görebilir ve burada ihale sistemine dahil olabilir. Son derece açık usul ile yapılan ihale mevzuatı 4734 sayılı Kanun maddeleri çerçevesinde şekillendirilen bir sistem olarak kabul görmektedir.

İhale mevzuatı kamu ihale kanunu olarak da bilinen bir sistemdir. Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerin satın alınması faaliyeti ismine ihale mevzuatı denilmektedir. Bir kamu kurum ve kuruluşunun alması gereken mal ve hizmet ihale sistemi ile alınmaktadır. İhale sistemi ise farklı farklı yollarla yapılabilmektedir. Fakat söz konusu ihalelerin her birinin kamu ihale kanununa uygun olarak yapılması gerekmektedir. Söz konusu kanuna uygun olarak yapılmayan hiçbir ihale geçerli olarak kabul görmez ya da fikren değiştirilir.

Bu durumda katılımcıların her birinin bu düzenleme esasında davranış sergilemesi, davranışa aykırı olmaması önemlidir. Kamu ihale mevzuatının nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğine ilişkin düzenlemeler bulunur ve bu düzenlemelerin her biri kanun hükmündedir. Mal ve hizmet alımlarında temel amaç kamunun yararlanmak istediği mal ve hizmetin yani devletin kaynaklarının en etkin ve verimli bir şekilde olmasıdır. Bir ihale halinde gerçekleşen ihale mevzuatı hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…

İhale Yasakları Ne Kadar Sürer?

İhale yasakları, ihale kanunun maddelerine göre aykırı davranış sergileyen katılımcıların maruz kaldığı yasaklardır. Bu yasaklar söz konusu olduğunda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 17. Maddesi dikkate alınır. Bu maddeye göre eğer bir kişi ihaleye fesat karıştırırsa, çıkar sağlamak amacı ile başka katılımcılarla işbirliği içinde bulunursa, hile yaparsa ya da çeşitli vaatler ya da tehditlerle ihalenin olağan akışını bozarsa bu durumda kişiler ihaleden men edilirler ve onlar için ihale yasakları başlamış demektir. Bu durumda yapılan yanlış durumun ne olduğuna bağlı olarak değişmekle birlikte yasak yılı bir yıldan az olmaz. Fakat bir katılımcının ihaleden en fazla uzaklaştırılacağı süre ise iki yıl olarak belirlenmiştir.

İhale Yasakları Kaldırılabilir Mi?

Hayır. İhale yasaklarına tabi tutulmuş bir katılımcının bu yasakları süresinden önce kaldırmaları mümkün değildir. Bir katılımcı neye göre ihaleden men edilmişse bu süre zarfı bitine kadar katılımcıların kesinlikle bu süre zarfını aşmadan yeni bir ihaleye başvurmaları mümkün değildir. İsteklilerin ceza sorumluluğu 4734 sayılı kanunun 59. Maddesine göre eğer kişiler bu süreyi geçmeden yeni bir katılımda bulunamazlar. Kovuşturma süresi men edilme süresine göre değişiklik gösterip, kişilerin tarafına iletilecektir.

İhalelerde Sınır Değer Nedir?

İhalelerde sınır değer verilen tekliflere göre değişiklik göstermez. Verilmiş ihale teklifi ne olursa olsun hepsinin maliyeti üzerinden değerlendirilir. Genelde sınır değerin maliyet hesaplamasına göre söz konusu miktarın %40’ı değerlendirilir. Bu durumda sınır değeri hakkında maliyet hesabı yapılmaktadır ve söz konusu maliyetin %40’ı alınarak sınır değer hesaplaması yapılabilir.

İhale İtiraz Yönetmeliği Nedir?

İhale itiraz yönetmeliği ilgili kanunun altıncı maddesine göre şekil almaktadır. İlgili maddeye bakıldığında idareye edilecek şikayet süresinin beş ile on gün içinde değişiklik göstereceği bilinmektedir. İlgili şikayete konu olan durum her ne ise durumun farkına varıldığı gün baz alınmaktadır.

İhale Mevzuatına Göre Uyulması Gereken Ana İlkeler Nelerdir?

İhale mevzuatına göre katılımcıların uyması gereken ana ilkeler şu şekildedir;

·        Saydamlık

·        Eşit Muamele

·        Gizlilik

·        Güvenilirlik

·        Rekabet

·        Kaynakların Verimli Kullanılması

·        Neden-Sonuç İlişkisi

·        İhtiyaçların Uygun Şartlarla ve Zamanında Karşılaşması

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir