Dalış Nedir?

Dalış Nedir?
01.09.2021 00:30
Su altına arama, kurtarma, keşif veya spor amaçlı inmeye dalış denir. Dalış Sporu Nedir, Nasıl Yapılır? Dalış Sporu İle İlgili Bilgiler, Kuralları, Rekorları, Sertifikası Nasıl Alınır, Eğitimi Ne Kadar?

Dalış sporu, çeşitli kuralları olan ve su altında gerçekleştirilen ekstrem spor türlerinden biridir. Dalış sporu serbest dalış ve tüplü dalış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Serbest dalış yapılırken ekstra solunum cihazı kullanılmamaktadır. Kişi sadece akciğerlerindeki nefes ile su altında kalmaktadır. Tüplü dalışta ise pek çok ekipman kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi oksijen tüpleridir. Bu tüpler vasıtasıyla su altında uzun süreler kalınabilmektedir. Tüplü dalışlara baktığımızda genel amaç su altı ziyaretidir. Spor olarak geçse de herhangi bir yarışma söz konusu olmamaktadır. Bir yarış üzere olan serbest dalış sporudur. Burada amaç nefes tutarak en uzun süre su altında kalmaktır. Aynı zamanda derinliğe göre de yarışılmaktadır

Su altına arama, kurtarma, keşif veya spor amaçlı inmeye dalış denir. Farklı amaçlar üzere dalış yapılabilmektedir. Tarihin eski zamanlarında daha çok arama, kurtarma için yapılırken günümüzde keşif amaçlı dalışlar daha ön plana çıkmaktadır. Hatta turizm sektöründen kendine bir pay edindiğini söyleyebiliriz. Dalış serbest yapılabildiği gibi tüplü olarak da yapılmaktadır. Tüplü dalışlar daha profesyoneldir ve su altında daha uzun süreler kalınabilmektedir..

Dalış Sporu Nasıl Yapılır?

Dalış sporu yapabilmek için öncelikle gerekli eğitimlerin alınması gerekmektedir. Eğitimler alındıktan sonra sınav yapılır ve sınavdan başarılı olunursa dalış yapmak için gerekli belgeyi kazanmış olursunuz. Belgeyi aldıktan sonra dalış yapabilirsiniz. İki türü bulunan dalış sporunun serbest dalış kısmı daha basit olmaktadır. Burada sadece denize doğru atılan bir ip eşliğinde nefes tutarak derine gidilmeye çalışılır. Ekstra ekipmanlara ihtiyaç duyulmaz. Tüplü dalışta ise işler daha karmaşıktır. Kullanılan malzemelerin hepsini öğrenmek gerekiyor. Teorik olarak bu bilgiler edinildikten sonra pratikte de uygulamalısınız. 30 metre derinlere kadar inilebilen tüplü dalışlar 1 saate kadar çıkabilmektedir. Eğitmen veya dalış partneri eşliğinde yapılmaktadır. Bu sporun yüksek risk taşıdığını da belirtmek gerekiyor.

Dalış Sporu İle İlgili Bilgiler

Dalış yapmak, insanlık tarihinin çok eski zamanlarında bile ilgi görmekteydi. O zamanlarda su altında uzun süreler kalmaya çalışılmıştır. Bazı tulum benzeri aletler eşliğinde su altına ekstra oksijen götürmüşlerdir. Daha ilerleyen dönemlerde ise Amerika-Avrupa arası değerli eşya taşıyan gemilerin korsanlar tarafından batırılması ile denizin dibi hazineler ile dolmuştur. Bu hazinelere ulaşabilmek için yeni icatlar yapılmaya başlanmıştır. En büyük gelişme ise 1943 yılında Jacques Yves Cousteau tarafından yapılmıştır. Regülatörü keşfederek su altında çok daha uzun süreler kalınabilmesini sağlamıştır. Dalış sporu da bu aletin bulunması ile birlikte ortaya çıkmaya başlamıştır. İnsanların su altını yakından görebilme isteği üzerine tüplü dalışlar yapılmaktadır. Bu spordaki amaç keşif yapma gözlemleme olmaktadır. Çoğu sporda olduğu gibi yarışma amacı taşımamaktadır.

Dalış Sporu Kuralları Nelerdir?

Her spor dalında olduğu gibi dalış sporunun da kendine ait kuralları bulunmaktadır. Bu kuralların belirlenmesi Türkiye’de bulunan federasyon tarafından takip edilmektedir. Kuralların temel amacı güvenliği sağlamak ve su altı yaşamına zarar vermemek üzerine kuruludur. Yazılı kurallar olduğu gibi bilinmesi gereken etik kurallar da vardır. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Eğitimsiz dalış yapma.

·        Tek başına dalış yapma.

·        Çevreye ve denize zarar verme.

·        Dalış yapılacak bölgede canlılar hakkında bilgi al.

·        Su altı iletişim işaretlerini dalıştan önce tekrar et.

·        Hazır hissedilmiyorsa dalış yapma.

·        Su altında hiçbir şeye dokunma.

·        Bilimsel çalışma yapılmıyorsa su altından hiçbir şey çıkarma.

·        Tüplü dalış yaparken zıpkın ile avlanma.

·        Seviyene göre belirlenen derinlik sınırlarını aşma.

Dalış Sporu Rekorları Nelerdir?

Serbest dalış kategorisinde iki tür rekor bulunmaktadır. Bunlardan birisi tek nefeste derine gidilebilme üzerine kuruludur. Danimarkalı Stig Severinsen isimli sporcu tek nefeste 202 metre derine dalarak dünya rekorunu elinde bulunduruyor. 202 metreyi inip çıkması tam 2 dakika 42 saniye sürmüştür. En uzun süre nefes tutma rekoru ise 54 yaşında olan Buda Budimir Sabat isimli Hırvat dalgıça aittir. Tek nefeste 24 dakika 33 saniye su altına kalarak dünya rekorunu elinde tutmaktadır.

Dalış Sertifikası Nasıl Alınır?

Dalış sporunun yapılabilmesi için sertifika alınması gerekiyor. Bunun için de öncelikle dalış merkezlerine başvurulmalıdır. Başvurudan sonra eğitim süreci başlamaktadır. Ortalama 15 saat kadar teorik eğitim alınması gerekiyor. Bu eğitimi 3-4 gün içerisinde bitirebilirsiniz. Teorik eğitimin haricinde de 3-4 saat kadar dalış eğitimi yapılmaktadır. Bu eğitimlerin bir kısmı havuzda bir kısmı da açık denizde olmaktadır. Pratik eğitimler de tamamlandıktan sonra yazılı sınav yapılmaktadır. Bu sınavdan 70 üzeri puan alındığında sertifikayı almaya hak kazanmış oluyorsunuz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir