Çocukların hırçın olmasının pek çok nedeni vardır. Onları kaygı diren ve hırçınlaştıran nedenler arasında en engelleme görülüyor. Daha küçük yaştan itibaren oyuncağıyla istediği kadar oynayamamasından, istediği yere gidememesinden, istediği şeyi yiyememesinden ve daha bunun gibi birçok şeyin engellenmesinden dolayı hırçınlık gösteriyor. Hırçınlığın sebebi engelleme olduğunda çoğunlukla engelleme yapan kişiye karşı bir saldırganlık sergilendiği de tespit edilmiştir.
Özellikle büyük yaş çocukların hırçınlaşmasının nedenleri arasında, kendini ifade edememe, özgüven problemi yaşama, aile içi iletişimsizlik, olumsuz rol model aile bireyleri, yaşıtlarından daha ileri ya da daha geri bir zekâ gelişimine sahip olması, aileye karşı güvensizlik, kedini önemsiz hissetme, konuşma fırsatı verilmeme, okul adaptasyonu veya problemleri, yanlış beslenme, sağlık problemleri gibi etkenler vardır.
Hırçınlığı üst sınırlara çıkan çocuğunuz var ise mutlaka psikolojik bir destek alın. Hırçın çocuklar için ve hırçın bir çocuğa sahip olmamak için dinimizde çeşitli dualar yer almaktadır. Bunlardan en yaygın olanını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Hırçın Çocuğa Nasıl Davranmalıyız?
Çocuklar anlık veya dönemsel olarak hırçınlaşmalar yaşayabilirler. Örneğin sınavdan dolayı stres ve sosyal kaygı bozukluğu yaşayan çocuklarda hırçınlaşma görülebilir. Bunun gibi anlık hırçınlaşmalarda sabırlı olmalı ve bu durumu hoşgörü ile karşılamalısınız. Bazı durumlarda ise çocuk aileye hırçın davranarak istediğini elde edeceğini düşünür. Bu konuda aileler dikkatli olmalıdır. Çünkü hırçınlaşarak bir şeyler elde eden çocuklar bunu alışkanlık haline getirebilirler. Bu gibi durumda anne ve babanın ortak bir tutumla kararlı bir duruş sergilemeleri önemlidir. Karşı tavır sergilerken ortamı germemek çok önemlidir. Çünkü çocukla inatlaşmak hiçbir zaman çözüm değildir. Onunla konuşurken onu anladığınızı söylemeli ve ondan da sizi anlamasını istemelisiniz. Onun dikkatini başka yerlere çekerek farklı ortamlar yaratıp konuyu farklı yerlere çekmeden uzatmadan kapatmalısınız. Eğer çocuğunuz ara sıra hırçınlıklar sergiliyorsa ona güzel tatlı bir dille bunun çok rahatsız edici bir şey olduğunu ve bunun doğru olmadığını söyleyiniz. Unutmayın kaç yaşında olursa olsun hırçınlık anında çocukla iletişime geçmeli, onu anladığınızı, onu dinlediğinizi ve onu önemsediğinizi hissettirmelisiniz.
Çocuğun Hırçın Olmaması İçin Dua Nedir?
Çocuğun hırçın olmaması ve hayırlı bir evlat olması için öncelikle Allah rızası için 2 rekât namaz kılınır. Namaz bitince 7 kez salavat okunur. Ardından hayırlı ve hırçın olmayan bir evlat sahibi olmak için gönülden niyet edilir. Niyetten sonra 41 kez “Vellezîne yekûlûne rabbenâ hep lenâ min ezvâcinâ ve zurriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil muttakine imâmâ (imamen).” Âyet-i Kerim okunur.
Hırçın Çocuğa Okunacak Dua Nedir?
Abdest alınarak hırçın çocukla sessiz bir odaya geçin ve aşağıdaki duayı okuyun.
Bismillâhirrahmanirrahîm
Efe gâyre dinillâhi yebgune ve lehu esleme men fis semavâti vel ardı tav’an ve kerhen ve ileyhi yerceun.
Bu dua ile beraber çocuğunuzda sakinleşme olacağını göreceksiniz. Ayrıca hırçın çocuğun sakinleşmesi için Rad suresi de tavsiye edilmektedir.