Karın Zarı İltihabı Belirtileri

Karın Zarı İltihabı Belirtileri
31.07.2022 21:35
Karın zarı iltihabı belirtileri, karın zarı iltihabı nedenleri, karın zarı iltihabı tedavisi, karın zarı iltihabı bitkisel tedavisi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Belirtiler hemen tüm şiddetiyle ortaya çıkmaktadır. Tüm karına fazla şiddetli bir ağrı yayılmaktadır; ağrı karına hafif bir baskı şeklinde daha da çoğalır. Kaslar gergin bir şekil alır. Nabız aşırı hızlanır ve ateş fazlaca yükselir. Hasta gaz ve dışkı çıkarmaz, devamlı bir hıçkırık yaşar. Bazen bağırsağın bir kısmını delinmesiyle karın boşluğuna hava girmesinin neticesi olarak ya da diyaframaltı apse olgularında karaciğer üstüne elle vurulması esnasında normalde olan tok ses kaybolur. Tüm bu bulgular rahatsızlığın ileri miktarda ağır olduğunu ve hemen tıbbi müdahale gerektiğini göstermektedir. Hastanın genel sağlığı, dolaşım yetmezliğine bağlı şekilde giderek kötü hal alır. Gözler çukura kaçacaktır, dil ve dudaklar kuruma yaşanır, burun sivrilir ve cilt balmumu rengi alacaktır. Bu semptomlar “peritonit yüzü” ismi verilen görünümün tipik özellikleridir. Yaygın karın zarı iltihabı teşhisi vermek, iltihabı meydana getiren nedeni tespitten daha rahattır. Ama rahatsızlığın sindirim kanalıyla ilgili bir hastalık geçirdiğinin bilinmesi olayına rahatlatır. Rahatsız hemen hastaneye kaldırmak ve iltihap yayılmadan ameliyat eder. İlk olarak iltihaba yol açan neden araştırılmalıdır. Bir apandisite bağlıysa apandisit alınır. Bir bağırsak halkası delindiyse ya bu halka alınmalı ya mümkünse yırtık dikilir. Karın içi boş organlarının delinmesine bağlı biçimde karın zarı iltihabının genel olayı, köklü bir ameliyata elvermeyecek biçimde ağırsa, delik geçici şekilde dikilir ve köklü cerrahi girişime genel olayı uygun olduğunda başvurulur. Ameliyatla karın zarından irin boşaltır, antibiyotik ve sulfonamitler adı verilir. Yara kapatılır ve ameliyat ardından meydana gelecek irinin boşalması adına karın boşluğuna birkaç “dren” ismi verilir. Ameliyattan evvel, ameliyat esnasında ve ardından antibiyotik önemlidir.

Karın Zarı İltihabı Nedenleri?

Ani gelişir. Hayret verici bir biçimde belirtiler hemen ve olanca şiddetiyle ortaya gelir. Tüm karına fazla şiddetli bir ağrı yaşanır. Ağrı karına hafif bir baskı yapacak olsanız bile daha çok şiddetlenir. Kaslar gergin bir şekil alır. Nabız fazla hızlanır ve ateş oldukça yükselir. Gaz çıkaramaz olması gibi büyük abdest de yapamaz duruma düşersiniz. Devamlı bir hıçkırık yapar. Bazen bağırsağın bir kısmın delinmesiyle karın boşluğuna hava girmesinin neticesi olarak ya da diyaframaltı apse şeklinde karaciğer üstünde elle vurulması esnasında normalde alınan tok ses kaybolur. Tüm bu bunlar rahatsızlığın ileri seviyede ağır olduğunu ve hemen tıbbi müdahale gerektiğini göstermektedir. Rahatsızlığın genel durumu, dolaşım yetmezliğine bağlı biçimde giderek kötüleşir.

Karın Zarı İltihabı Tedavisi

Karın içi boş organlarının delinmesine bağlı şekilde karın zarı iltihabının genel olayı, köklü bir ameliyata elvermeyecek  kadar ağırsa, delik geçici şekilde dikilir ve köklü cerrahi girişime genel olacaktır durum uygun olduğunda yapılır. Ameliyatla karın zarından irin boşaltılacaktır, antibiyotik ve sulfonamitler ismi verilir.

Karın Zarı İltihabı Bitkisel Tedavisi

Karın zarı iltihabına has biçimde geliştirilmiş herhangi bir bitkisel tedavi söz konusu olmaz. Ancak genel biçimde vücudun iltihap geliştirmesinden korunmak adına zeytinyağı, limon tarzı bitkisel ürünlerden kaçınmak mühimdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir