Bakirelerde Vajinal Mantar Olur Mu?

Bakirelerde Vajinal Mantar Olur Mu?
18.11.2021 15:28
Bakirelerde Vajinal Mantar Olur Mu? Bakirelerde vajinal mantar muayenesi nasıl olur, mantar tedavisi nedir? Bitkisel tedavisi nedir konularını sizler için derledik.

Vajinal mantar enfeksiyonu, vajina ve vajinal açıklıktaki (vulva) dokularda, kaşıntı, tahriş ve akıntıya neden olan vajinal mantar enfeksiyonudur. Vajinal mantar enfeksiyonunda mantar hücreleri fütursuzca çoğalmaya başlamaktadır. Vajinal mantar sadece cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir. Dört kadından üçü hayatı boyunca bir defa vajinal mantar enfeksiyonu kapmaktadır. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu görüldüğünde tekrar etme olasılığı çok yüksektir. Vajinal mantar enfeksiyonu hekim tarafından verilen ilaçlar ile tedavi altına alınabilmektedir. Karmaşık veya ciddi vajinal mantar enfeksiyonu ise hastalığın bitmesi birkaç haftayı bulmaktadır. Hayatı boyunca cinsel ilişkide bulunmamış veya küçük çocuklarda bile mantar enfeksiyonu gözükebilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyon belirtileri şu şekildedir.

·        Vajinal açıklığın çevresinde bulunan dokuda kaşıntı (Vulva)

·        Vajinal kaşıntı

·        Vajina çevresinde kızarıklık, döküntü, ağrı ve şişlik

·        Beyaz, gri ve toprak şeklinde vajinal akıntı olabilmektedir.

·        İlişki sırasında ağrı

·        İdrar yaparken veya ilişki sırasında yanma

Bakirelerde Vajinal Mantar Muayenesi Nasıl Olur?

İlk başta vajinal akıntıdan tıbbi pamuklu çubuk ile akıntıdan örnek alınmaktadır. Alınan örnek laboratuvara gönderilir ve etken mikroorganizma bulunmaya çalışılmaktadır. Ultrason muayenesi vajinal alandan değil, karın bölgesinden yapılmaktadır. Bakire olan kişilerin jinekolojik muayenesi kızlık zarına zarar vermeden yapılmaktadır. Vajinal muayene her durumda yapılabilir, acil durumlarda ve vajinal kanamanın olduğu durumlarda jinekolojik muayene yapılmaktadır. Muayene sırasında hekiminizin sizden tek beklediği şey sorulara net ve açık cevaplar vermenizdir. Sağlığınızı etkileyecek ayrıntılı bilgileri paylaşmaktan çekinmemenizde fayda var. Muayenede kadının ilk başta dış genital bölgesine bakılmaktadır. İlk başta dış genital bölgeye bakmalarının sebebi ise vajinanın dış dudaklarında sert dokular veya kitleler var ise akıntının rengi, şişlik ve kızarıklık olup olmadığına bakılmaktadır. Rahim ağzına ve vajene spekulum ile bakılarak inceleme yapılmaktadır.

Bakirelerde Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Olur?

Bakire kadınların genital bölgesinde kızarıklık, koku, akıntı gibi şikayetlerinde kadın hastalıkları ve doğum doktorlarına gitmelidirler. Muayene düz masa ya da jinekolojik muayene pozisyonunda vajinal muayeneleri yapılmaktadır. Bakire olmayan kadınlarda yapılmakta olan spekulum ile vajina ve rahim ağzına bakma muayenesi bakire olan kadınlara yapılmamaktadır.

İlk önce tıbbi ince çubuk ile akıntıdan örnekler alınır ve etken mikroorganizma saptamak için laboratuvara yollanır. Ultrason muayenesi genital bölgeden değil, karın bölgesinden yapılmaktadır. Bakire olan kadınların jinekolojik muayenesi kızlık zararına zarar verilmeden yapılmaktadır. Bakire olan kadınların ya da ailesinin endişe duymasına gerek yoktur. Çok nadiren de olsa birden fazla kültür alınmasına ve tedavi edilmesine rağmen geçmek bilmeyen akıntılar olabilmektedir. Vajinal bölgeyi görüntülemek için küçük spekulumlar kullanılır. Burun muayenesinde kullanılan spekulumlar kadar ufaktır.

Bakirelerde Vajinal Mantar Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?

Hemen hemen bütün kadınların en az bir defa yaşadığı vajinal mantar için bitkisel tedaviler bulunmaktadır. Vajinal mantarın en çok rastlanılan türü candida albicansdır. Candida albicans bir maya hücresidir. En çok rastlanılan bir diğer tür ise torulopsis glabratadır. Çoğunlukla vücut direncinizin düştüğü zamanlarda çeşitli rahatsızlıklara ve çoğalabilmektedirler. Mantar enfeksiyonunun en çok görülen belirtisi kaşıntıdır. Günlük hayatınızı kabusa çevirecek kadar çok kaşınmaya ve kaşınmadan ötürü şişlik meydana gelebilir. Bitkisel tedavileri uygulamadan önce kesinlikle bir hekime mutlaka danışın.

·        Vajinaya günde bir kere olmak şartıyla bal sürmek

·        Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sarımda, ekinezya ve altın mühür bitkileri tüketmelisiniz.

·        Kadife çiçeği çayı (günde 3 fincandan fazla olmamalıdır)

·        Adaçayı ve kekik çayını banyo suyunuza karıştırmak

·        Çay ağacı yağı sürmek

·        Bolca yoğurt tüketilmeli (Ev yoğurdu daha yararlı olacaktır)

·        Vajinal bölgeyi üzüm sirkesiyle iyice yıkamak

·        Demirhindi çayı (en fazla günde 2 fincan içilmelidir)


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir