Bulutlar Nasıl Oluşur?

Bulutlar Nasıl Oluşur?
24.02.2022 11:00
Bulutlar gökyüzünde oluşan hava hareketidir. Kısaca oluşan su buharı sonucunda bulutlar ortaya çıkmaktadır. Bulutların içerisindeki küçük damlacıklar bir araya gelerek büyür ve yağmur damlalarını da oluşturur.

Gökyüzünde yükseklere çıkıldığında hava durumu tahmini olarak soğur. Su buharı böylelikle yoğunlaşır ve küçük damlacıkları oluşturur. Damlacıklar ise bir araya gelerek bulutları oluşturur. Bulutların içerisindeki küçük damlacıklar ise bir araya geldikleri taktirde bir büyüme gösterir ve ardından da yağmur damlacıklarını oluştururlar.

Bulutlar Neden Hareket Eder?

Bulutlar havada asılı su zerrelerinden oluşmaktadırlar. Yeryüzünde hava sakin olsa bile, bulutların bulunduğu yüksek tabakalarda esen rüzgarlar bulutların yerini değiştirmektedirler. Bu nedenle de yükseklerde bulunan bulutlar hareket etmiş olurlar.

Bulutlar Hareket Eder Mi?

Bulutlar tabii ki de hareket etmektedirler. Bulutların asıl hareketi rüzgâr hızına bağlıdır. Rüzgâr havadaki bir miktar bulutu sürükler böylelikle de hareket ettiklerini, hareket ederken aynı zamanda şekillerinin değiştiğini gözlemlememiz mümkündür. Ancak bazen de insan gözüne duruyorlarmış gibi de gelebilmektedirler.

Bulutlar Hafif Midir?

Bulut damlacıkları çok minik olduğundan ötürü hafif yapıda olduğu söylenmektedir. Böylelikle bir araya da gelirler. Meteorologlar kümülüs bulutlarının 1.000 litre başına yaklaşık olarak 0,5 gram yoğunluğa sahip olduğunu düşünmektedir.

Bulutlar Birbirine Çarparsa Ne Olur?

Bulutlar arası şimşek oluşmaktadır. İki farklı bulutun yük merkezleri arasında oluşan bir durumdur. Bu durumda bulutlar ile açık hava arasında yük boşalması ile bir köprü oluşmaktadır.

Bulutlar Gaz Mıdır?

Bulutların gaz olduğu bilinmektedir. Bulutlar aslında küçük su buharlarının damlacıkları sayesinde bir gazdan tekrar sıvıya dönüştüğünde oluşmaktadır. Böylece gazdan oluştuğunu söyleyebiliriz.

Bulutlar Kaç Metre Yüksektedir?

Baya bir yüksekte olan bulutlar, deniz seviyesinden yüksekliklerine göre yüksek, orta ve alçak derece bulutları olmak üzere kendi içlerinde toplamda 3 farklı gruba ayrılmaktadır. Yaygın sınıflandırma şöyledir: Yüksek seviye 5-13 km (16.500-42.500 ft) Orta seviye 2-7 km (6.500-23.000 ft) olarak bilinmektedir.

Bulutların Sıcaklığı Kaç Derecedir?

Bulutlarda aynı zamanda bir sıcaklık da oluşmaktadır. Bulut tepesindeki sıcaklık 150 K den 340 K e kadar gözlemlenmektedir. Bulut basıncı ise zirvede 1013 – 100 hPa olarak bilinir.

Bulutlar Neden Kırmızı Olur?

Renk değişimi, bulutlarda doğal olarak meydana gelmektedir. Bu durum Mavimsi gri bulutun içinde ışığın dağılması durumundan doğmaktadır. Genellikle gündoğumu ve günbatımında görülür.

Bulutlar Nasıl Havada Durur?

Küçük su taneleri halinde kaldığı sürece, yükselen sıcak hava ile bulut gökyüzünde kalmaya devam eder. Bu su taneleri birleştikten sonra yeterli büyüklüğe ulaştığı taktirde yerçekiminin etkisiyle yağmur halinde yere düşer. Ortalama bir bulut metreküp başına 0,5 gram su içermektedir.

Bulut Şekilleri Anlamları Nedir?

Bu bulut şekillerinden birçok anlam çıkarılabilir. Stratus: yayılmak, uzamak, yassılaşmak, düzleşmek. Cumulus: Yığılma, birikme, yığın, küme. Alto: Yüksek, yüksek hava. Nimbus: Yağmur bulutu olarak bilinir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir