Rüzgâr Enerjisi Nedir?

Rüzgâr Enerjisi Nedir?
02.04.2022 11:00
Rüzgâr enerjisi; havanın sahip olduğu hareket enerjisinin, rüzgâr türbinleri aracılığıyla elektriğe dönüştürülmesi ile üretim yapan yenilenebilir enerji türüdür. Yeni yeni yaygınlaşmayan rüzgâr enerjisinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Rüzgâr enerjisinin ne olduğundan dezavantajlarına kadar bilinmeyenler meraklıları tarafından araştırılıyor.

Rüzgâr enerjisi; yenilenebilir bir enerji türüdür. Rüzgar enerjisi, rüzgar potansiyeli yüksek ve stabil olan bölgeler için rüzgar enerji santralleri kurulması ile üretime başlar. Rüzgâr enerjisi havanın sahip olmuş olduğu kinetik enerjinin, rüzgâr türbinleri vasıtası ile elektriğe dönüştürülmesiyle üretim yapan yeni nesil enerji türüdür. Hava akımları sonucunda oluşmakta olan rüzgâr, kinetik enerji taşımaya başlar. Rüzgâr enerjisi santralleri ortaya çıkan bu rüzgâr gücünün türbinleri döndürmesi ile elektrik üretmeye başlar. Rüzgâr enerjisi dünya üzerinde toplam enerji tüketiminin %4.7’sini karşılamaktadır.  

Rüzgâr Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir?

Rüzgâr enerjisinin dezavantajları;

Rüzgâr enerjisi dengeli ve kesintisiz bir enerji kaynağı olarak nitelendirilmemektedir.

Bazı insanlara göre görüntü bakımından hoş değildir.

Rüzgâr gücü her ülke ve bölgede aynı değildir. Bu sebeple daha doğru ölçümlerin yapılarak rüzgâr haritaları çıkarılması gerekir.

Genel anlamda şehirden uzak bölgelere yerleştirilen rüzgâr enerjisi şebekeye bağlantı problemi oluşturmaktadır.

Büyük kapasiteli rüzgâr santralleri 2-3 km uzaklıktaki TV sinyallerinin bozulmasına neden olabilmektedir.  

Rüzgâr Enerjisi Nasıl Elde Edilir?

Bölgeye yerleştirilen rüzgâr türbinleri, rüzgâr aracılığı ile dönmeye başlar. Pervanelere monte edilmiş olan çarklar pervanelerin devir sayısına bağlı olarak, pervaneden çok daha yüksek bir devirde dönmeye başlar. Çarkların dönüşü ile doğru orantılı olarak belirli miktarda elektrik enerjisi elde edilmiş olunur. Rüzgâr enerjisinden elektrik bu şekilde elde ediliyor.  

Rüzgâr Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Rüzgâr enerjisi kullanım alanları; elektriğin kullanım alanlarından tümünü kapsar. Rüzgâr enerjisi; aydınlatma sistemleri, su depolama alanları, soğutma mekanizmaları, su pompalama sistemleri, şarj sistemleri, taşımacılık sektörü ve öğütme mekanizmaları gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Rüzgâr Enerjisi Avantajları

Rüzgâr enerjisi avantajları;

Sonsuz, yenilenebilir ve temiz enerji kaynağıdır.

Çevre dostudur.

Rüzgâr enerjisi ucuzdur.

Az yer kaplarlar.

Rüzgâr türbinleri her ortama uyum sağlayabilir. Rüzgâr enerjisi avantajları bu şekilde sıralanmaktadır.  

Rüzgâr Enerjisi Çevreye Zarar Verir Mi?

Rüzgâr enerjisinin çevreye zarar verip vermediği konusunda merak edilen bilgiler bulunuyor. Rüzgâr enerjisi santrallerinin çevre dostu olduğu bu bakımdan çevreye zarar vermediği belirtilmektedir.  

Rüzgâr Enerjisi En Çok Hangi Ülkede Kullanılır?

Rüzgâr enerjisinin en çok kullanıldığı ülkeler konunun meraklıları tarafından araştırılıyor. Rüzgâr enerjisi en çok Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya gibi ülkelerde kullanılmaktadır.  

Rüzgâr Enerjisi Hangi İllerde Bulunur?

Rüzgâr enerjisinin santralleri daha çok İzmir ve Balıkesir illerinde bulunmaktadır. Rüzgâr enerjisi santralleri özellikle Urla, Demircili, Karaburun bölgelerinde yer almaktadır. Bu bölgeler daha çok rüzgâr almaları sebebi ile tercih edilmektedir. Bölge anlamında ülkemizde rüzgâr enerjisi santrallerinin genel olarak Ege’de bulunduğunu söyleyebiliyoruz.  

Rüzgâr Enerjisi Lisansı Nasıl Alınır?

Rüzgâr enerjisi hakkında bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor. Rüzgâr enerjisi lisansının nasıl alınacağı konunun meraklıları ve daimi takipçileri tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Rüzgâr enerjisi lisansı almak için, yaşadığınız bölgede sorumlu kuruma gerekli evraklar ile başvuru yapmanız gerekiyor. Gereken evraklar kurumun prosedürlerine göre farklılık gösterse de genel anlamda; ortaklık yapı belgeleri, esas sözleşme, kontrol beyanı bulunması şartı aranmaktadır. Ayrıca lisans alma bedelinin kurumun yönlendirmesi doğrultusunda yatırılması gerektiğini unutmamakta fayda var. Rüzgar enerjisi lisansı almak için istenen spesifik özellikleri bağlı olduğunuz bölgenin ilgili kurumu ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir