Dünyada, ortaya çıkan bilim dalları bulunmaktadır. Her bilim dalı, farklı bir yapı ve olguyu incelemektedir. Bunun oluşmasındaki ana sebep ise, dünya ve evrende incelenecek olan konuların fazlalığıdır. Oluşan fazlalık, bilim dalları ile birlikte incelenir ve kategorilere ayrılmaktadır. Biyoloji, evren ve dünya üzerinde yaşayan tüm canlı türlerini inceleyen ve araştırmalar yapan bir bilim dalıdır. Bu anlamda, yaşayan her organizmayı kaplayan bir bilimdir. Bunun içinde mikroplar ve atom parçacıkları da yer almaktadır. Mikrop ve virüslerin bulunuşu, biyoloji sayesinde gerçekleşmektedir. Bu anlamda ortaya çıkan ve insanlığı tehdit eden virüslerin tanımlanışı, biyoloji biliminin sayesindedir. Aynı zamanda kimya ile iç içe bulunan biyoloji bilimi, virüsleri tanımlar ve kimya biliminin yardımı ile onların yok edilmesine katkı sağlar.
Biyoloji Alanında Meslekler Nelerdir?
Dünya üzerinde ortaya çıkan bilim türleri, insanların bu alanda uzmanlaşması ile birlikte bir sektör haline gelmiştir. Bu anlamda oluşan alanlar, uzmanlığı bulunan alanda, insanların meslek sahibi olmasına olanak tanımaktadır. Biyoloji bilimi ile alakalı olarak, sıkça sorulan sorulardan biri de, meslek olanaklarıdır. Biyoloji biliminin, meslek anlamında yarattığı alanlar oldukça fazla şekilde bulunmaktadır. Bu mesleklerden bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz; sağlık bakanlığı bünyesinde çalışmak, SSK hastaneleri, Tıp Fakülteleri, Hidrobiyoloji araştırma merkezleri, çevre ve orman bakanlıkları, tarım ve köy işleri bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda, seracılık, ilaç endüstrisi, gıda sektörü, eğitim.
Biyoloji Canlıların Temel Bileşenleri Nedir?
Her canlının, hayatını sürdürebilmesi için bileşenlere ihtiyacı vardır. Oluşan bileşenler, biyoloji bilimi ile birlikte saptanabilmektedir. Bu anlamda, temel bileşenler 2 farklı kategoriye ayrılmaktadır. Bileşenlerden 1.si organik bileşenlerdir. Organik bileşenleri ise, şu şekilde sıralayabiliriz; karbonhidrat, yağ, protein, nükleik asit, ATP ve enzimler. İnorganik bileşenler ise; su, mineraller, asitler, bazlar, tuzlar.
Biyoloji Ekoloji Nedir?
Ekolojinin kısaca tanımı şu şekilde yapılmaktadır; dünya üzerinde yaşayan canlıların aralarındaki etkileşim ve çevreleri ile oluşturduğu etkileşimi inceleyen bilim dalıdır.
Biyoloji Ekosistem Ekolojisi Nedir?
Biyoloji ekosistem ekolojisi, canlıların çevresinde bulunan cansız, nesne ve yaşamayan varlıklar ile ilişkisidir. Bunun tanı sıra, canlıların beslenme piramitlerinin de oluştuğu bölgedir.
Biyoloji Enerji Dönüşümleri Nedir?
Biyolojide enerji dönüşümleri kısaca şu şekilde özetlenebilmektedir; bir hayvan diğer hayvanı yer ve geriye kemikleri kalır, bu kemikler ise, mikroplar ve bakteriler tarafından yenilip toprağın gelişmesini sağlar, güneş ışınları ve su ile birlikte toprak gelişir ve bitkileri oluşturur.
Biyoloji Fotosentez Nedir?
Bitkinin aldığı enerjiyi, daha sonra vermek üzere saklaması ve gelişimini tamamlamasıdır.
Biyoloji Fagositoz Nedir?
Bulunan hücrenin, diğer bir hücreyi kendi içine alması olayına, fagositoz olayı denmektedir.
Biyoloji Hayat Ağacı Nedir?
Hayat ağacı, canlılar arasındaki güç ve otoriteyi temsil eden bir sıralama göstergesidir. Kısaca, hayvanlar arasında ast üst ilişkisini göstermektedir.