Neon Elementi Nedir?

Neon Elementi Nedir?
30.05.2022 10:43
Atom numarasının 10, element serisin asil gazlar, görünüşünün renksiz, kütle numarasının 20,01797(7) g/mol olduğu neon elementinin enerji seviyesi başına elektronlarının sayısı 10 olmaktadır.

Periyodik tablonun 8-A grubunda yer alan neon(Ne),bir soy gazdır. Doğada her yere dağılmış bir halde bulunan ve çok küçük yüzdelerde, sadece atmosfer değil yeraltından da çıkan doğal gazların bileşiminde bulunmaktadır. Hacim olarak kuru havanın %0,0018’ini oluşturmaktadır ve rengi yoktur, renksizdir. Karalı yapısını en dış yörüngesinde sekiz elektron bulundurmasına borçlu olan neon, herhangi bir kimyasal bağlar ve bileşikler oluşturmamaktadır. Neon elementinin değerliliği sıfırdır. Sıvılaştırılmış havadan ticari sebepler nedeni ile ayrıştırılmaktadır.

Bu element çoğunluk olarak aydınlatmalarda kullanılmaktadır. Parlak turuncu bir ışığın salınması, neon gazı içeren bir tüpün düşük basınçta oluşturulan elektrik dolaşımı sebep olmaktadır. Bu yüzden neon gazı diğer soy gazlarla, argon, kripton ve ksenon gibi, birlikte reklam amaçlarına yönelik olarak aydınlatıcı tüplerin doldurulmasında kullanılmaktadır. Aydınlatma tüpleri, uzunlukları büyük ama çapları küçük, yüksek gerilimden beslenen özellikleri bulunmaktadır. On proton, On nötron ve on elektrona sahip olan neon elementi, soy gazlardandır ve herhangi bir kimyasal bağ yapamamaktadır. 

Neon Elementinin Tarihi Nedir?

Asal gazların bulucusu İskoç kimyager Sir William Ramsay ve öğrencisi İngiliz kimyager Morris M. Travers tarafından keşfedilen bir gazdır neon ve 1898 senesinde keşfetmişlerdr. Bu elementi sıvılaşmış hava hakkında yaptıkları çalışmalar esnasında kriptondan sonra fazla zaman geçmeden bulmuşlardır. Sıvı havanın fraksiyonlu damıtımı ile izole edilmiştir. Sıvı havada argon gazını donduran Sir William Ramsay ve Morris M. Travers, dondurduktan sonra argonu yavaş yavaş indirgenmiş basınç altında buharlaştırmışlardır. Meydana çıkan gazı da bir yerde toplamışlardır. Morris M. Travers gazın spektrumunu elde etmek amacı ile bir vakum tüpüne koymuş olduğu gaza elektrik akımı vermiştir. Vermiş olduğu bu akım ile ortaya çıkan ışık Sir William Ramsay’i ve Morris M. Traves’i hayrete düşürmüştür. Bu parıldayan gaz ile ilk defa karşılaşmışlardı.

Sir William Ramsay bu yeni buluş oldukları gaza yeni anlamına gelen Yunanca ‘neos’ isminden türemiş olan neon adını vermiştir. Latincedeki yeni anlamına gelmekte olan novum kelimesini kullanmak istemişti aslında ama sonradan Yunancasını tercih etmiştir. Daha sonra Sir William Ramsay, çalışmaları sırasında argon, helyum ve ksenon adındaki soy gazları bulmuştur. 1904 senesinde asal gazları keşfetmesi nedeni ile Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştür.

1910 senesinde Fransız mühendis Georges Claude tarafından neonlu cam tüpleri üretilmiştir. Sonraki zamanlarda da bu cam tüplerini eğerek reklam ışığı olarak kullanılmasını sağlamıştır. Georges Claude mavi renkli ışığı bu tüplerde argon kullanarak, kırmızı-turuncu renkli ışığı bu tüplerde neon kullanarak elde etmiştir ve 1915 senesinde icadının patentini almıştır. Bu neon tüplü ışıkların tanıtımı ise 1923 senesinde ABD’de yapmıştır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir