Çalışırken Müzik Dinlemek Dikkatimizi Dağıtır mı?

Çalışırken Müzik Dinlemek Dikkatimizi Dağıtır mı?
23.01.2023 18:59
Çalışırken müzik dinlemek dikkatimizi dağıtır mı? Oklu kirpiler oklarını fırlatır mı? Ses kaydı cihazında kayıt ettiğimiz sesi dinlediğimizde sesimizi neden kendi duyduğumuzdan farklı algılarız? Beynimiz kaslarımız gibi yorulur mu? İki gözün farklı renkle olmasının sebebi nedir? Köpekbalıkları suda hareket etmediklerinde neden batar? Gibi merak edilen sorulan sıklıkla araştırılmaktadır. Bu yazımızda soruların tüm cevaplarını değerli okurlarımız için derledik.

Yapılan araştırmalarda bir işle uğraşırken müzik de dinleyen yaşlı insanların bilişsel yeteneklerinin gençlere göre daha olumsuz etkilendiği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak konsantrasyon gerektiren bir işle uğraşırken arka planda müzik çalması, dikkatin tamamen temel görevin üzerinde toplanmasını engelleyebileceği unutulmamalıdır.

Oklu Kirpiler Oklarını Fırlatır mı?

Oklu kirpiler sırtları, omuzları ve boyunlarının arka kısmı sivri bir oka benzeyen içi boş dikenlerle kaplı olmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dikenleri avcılarına karşı savunma amaçlı olarak kullanmaktadırlar ve hiçbir zaman fırlatmamaktadırlar. Oklukirpiler uzun oklarıyla dikkat çeken, korkutucu görünen ama aslında kendi halinde yaşayan zararsız bir memeli türü olarak doğada yaşamlarını sürdürmektedirler.

Ses Kaydı Cihazında Kayıt Ettiğimiz Sesi Dinlediğimizde Sesimizi Neden Kendi Duyduğumuzdan Farklı Algılarız?

Hava yardımıyla dış kulaktan gelen sesi titreşimsel olarak iç kulağa iletilmektedir. Konuştuğumuzda hem kendi sesimizi hem de havada oluşan yansımasını kulağımızla duymaktayız. Bu yüzden ses kaydı dinlendiğinde kendi duyduğumuzdan farklı bir ses tonunda duymamız mümkün olur. Ses tellerinden çıkan titreşimler üç küçük kemikçiği yok sayarak direkt iç kulağa ulaşım göstermektedir. Sesimizi normalden daha düşük tonla duymamız da bundan dolayı kaynaklanmaktadır.

Beynimiz Kaslarımız Gibi Yorulur Mu?

Kasların yorulması güç üretme kabiliyetlerinin azalması olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaslar yoğun bir etkinlik sırasında dinlenme durumuna göre 100 kat fazla enerji tükettiği bilinmektedir.

Beynimiz toplam vücut ağırlığımızın %2’sini oluşturmaktadır. Vücudumuzun harcadığı toplam enerjinin %20’sini beyin kullanmaktadır. Yani beynimiz vücudumuzda çok çalışan bir organımız olarak yer almaktadır.

Araştırmalar karar verme süreçlerinde de beynin daha fazla enerji harcadığını ortaya koymuştur. Beynimizin de kaslarımız gibi çok çalıştığında daha verimsiz hale gelebilir ve yorulabilir.

İki Gözün Farklı Renkte Olmasının Sebebi Nedir?

İnsanlarda nadir olarak görülen gözlerin farklı renkte olması durumu heterokromi olarak isimlendirilmektedir. Örnek verilecek olursa bir gözün mavi diğerinin yeşil, bir gözün kahverengi diğerinin mavi olması gibi gözlemlenebilir.

Saça, deriye ve göze rengini veren melanin pigmentinin iris tabakasındaki mevcut yoğunluğu ve dağılımı göz rengini belirlemektedir. Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olmasından kaynaklanmaktadır. Her iki gözün iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de farklı renklerde olabilmektedir.

Köpekbalıkları Suda Hareket Etmediklerinde Neden Batar?

Balıklar kemikli ve kıkırdaklı olmak üzere iki gruba ayrılmaktadırlar. Köpekbalıkları ve vatozlar kıkırdaklı balıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların dışındakiler kemikli balıklar olarak bulunmaktadırlar.

Kıkırdaklı balıkların yüzme kesesi bulunmamaktadır. Bir diğer önemli nokta ise solungaçların yapısı olarak bilinmektedir. Köpekbalıklarının solungaçlarının çevresindeki kaslar aktif olmalarına rağmen su pompalamak için yeterince güçlü olmadıkları bilinmektedir. Bu nedenlerden dolayı köpekbalıkları sürekli yüzmek zorunda kalırlar, aksi halde batarlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir