Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Nedir?

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Nedir?
18.08.2021 09:30
Oyun oynamak çoğu kişi için bir eğlence halini almıştır .Bilgisayar oyunları bağımlılığı zararları, bilgisayar oyunu bağımlılığı nasıl tedavi edilir?, bilgisayar oyunu bağımlılığı belirtileri, bilgisayar oyunları neden bağımlılık yapar? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Oyun oynamak çoğu kişi için bir eğlence halini almıştır. Eğlenmek için oynamaya başlanılmasına rağmen bağımlı hale gelmek sağlık sorunlarına ve sosyal yaşamdan kopuk bir şekilde yaşamaya sebep olabilir. Bir an önce bu bağımlılıktan kurtulmak ve sağlıklı bir nefes almak gereklidir. İşte oyun bağımlılığından kurtulma yöntemleri;

1.      Oynamak İstemiyorum: Oyun bağımlısı kişilerin önce kendini şartlaması gerekir. Oyunu şu saate kadar ya da şu kadar vakit oynayacağım tarzında şartlandırmalar ile oyun oynamayı yavaş yavaş azaltmaya başlamalıdır.

2.      Oyundan Atılın: Eğer oyun bilgisayar oyunu ise oyunu kaldırın. Üyelik istiyorsa üyeliğinizi iptal edin ya dondurun.

3.      Farklı Uğraşlar Bulun: Sıkılınca oyun oynuyorsanız müzik dinlemek, puzzle yapmak ve el becerileri gibi yeni uğraşlara başlayın.

4.      Arkadaşlarınızla İletişim Kurun: Aynı zevklere sahip olduğunuz arkadaş gruplarınızla sinema, tiyatro veya maça giderek sosyalleşin. Sosyal ortamlarda bulunmak sizi oyun tutkusundan kurtaracaktır.

5.      Kursa Gidin: Saati ve günü belli olan ve bulunmanızın zorunlu olduğu mecburi kursa yazılın. Resim, folklor, gitar veya tiyatro kursu olabilir ve bu sebeple oyun oynamaya vakit bırakmayın.

6.      Arkadaşlarınızın Sizinle İlgili Düşüncelerini Aklınıza Getirin: Arkadaşlarınız ve çevrenizin sizinle ilgili kapanık, pısırık tarzda düşüncelerde olduğunu ve arkanızdan dedikodu yaptıklarını düşünün.

7.      Sevgili Bulun: Sevgilinizle, oyun oynamaktan daha hoş zamanlar geçirebilirsiniz.

8.      Yeni Arkadaşlar Edinin: Yeni arkadaşlar ve arkadaş grupları edinin. Bu şekilde yeni arkadaşlarınız olacak ve hepsiyle görüşmek isteyeceksiniz.

9.      Alışverişe Çıkın: Alışverişe çıkarak ailenizle birlikte paylaşımda bulunun.

10.  Oyun Oynayan Arkadaşlarınızla Görüşmeyin: Bir süreliğine de olsa size oyun oynamayı hatırlatacak arkadaşlarınızdan uzak durun.

Bilgisayar Oyunları Bağımlılığı Zararları Nelerdir?

Teknoloji bağımlılığı olarak nitelendirilen bu bağımlılıklar, çocuklarda ve gençlerde fiziksel ve sosyal gelişimlerini ciddi şekilde olumsuz etkilemektedir. Çocuk ve gençlerin  bilgisayar oyunları bağımlılığı sonucunda karşılaşabileceği bazı zararlar şu şekildedir:

·        Oyunlarda gördüğü görüntüler ve seslerden dolayı psikolojik travma yaşayabilir

·        Kişilik gelişimini etkileyen olumsuzluklar

·        Yalnız kalma eğilimi

·        Gerçek hayatta insanlara karşı yabancılaşma

·        Duyarsızlık

·        Uzun süreli hareketsizlikten dolayı vücut ağrıları

·        Baş ağrısı

·        Aşırı kilo alma ya da kilo verme

·        Bağırsak ve mide problemleri

·        Kronik yorgunluk

·        Ellerde ve bileklerde ağrı

·        Uzun süre bakmaya bağlı göz hastalıkları

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bağımlılıkların altında genel olarak psikolojik faktörler bulunmaktadır. Bu sebeple öncelik olarak bu faktörlerin tespit ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tedavide doktor ilaç ya da psikoterapi uygulayabilir. İnternet ve video oyunlarında ya da teknoloji bağımlılıklarında bilişsel davranışçı terapi kullanılır. Bu terapi yönteminde kişinin oyun oynamayla ilgili kalıplaşmış düşünceleri fark ederek sağlıklı düşünce ve fikirleri ele alması amaçlanır, bu amaca ulaşmak içinse bazı çalışmalar yapılarak bazı somut ödevler verilir. Terapi sonunda kişi kendine gerçekçi inanış ve düşünceler elde eder.

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Kumar bağımlılığın ile yüksek oranda benzer özellikler göstermektedir. Sağlık kuruluşundaki verilere göre aşağıdaki verilen maddelerden en az 5 tanesine sahip olanlar, oyun bağımlısı ihtimali yüksek kişiler içerisinde yer alır.

·        Hayatının merkezine oyunları koyuyorsa

·        Okul ve ders başarısında düşüş yaşanıyorsa

·        Oyun oynayamadığında yoksunluk işareti veriyorsa, agresifleşip içine kapanıyorsa

·        Fazla oyun oynadığı süre içerisinde iyi hissettiğinden bahsediyorsa

·        Dijital olarak az vakit geçirmek istemesine rağmen yapamıyorsa

·        Önceleri aktivite yaparken bunun yerine oyun oynuyorsa

·        Gerçek hayatta arkadaşlarıyla ve çevresiyle daha az iletişim kuruyorsa

·        Çok fazla oyun oynamasına rağmen az oynadığından yakınıyorsa

·        Her kötü hissettiğinde oyun oynamak istiyorsa

·        Sosyal çevresini önemsemeyip kendine bir kaçış yolu arıyorsa

·        Ruh hali ve davranışları kronik depresyon ve anksiyete sorunlarını çağrıştırıyorsa ve bu belirtiler net bir şekilde gözlenip sıklıkla tekrar ediyorsa hekim kontrolü tavsiye edilir.

Bilgisayar Oyunları Neden Bağımlılık Yapar?

Bilgisayar, telefon ya da tablette oyun bağımlılığının birçok nedeni olabilir. Bu aşamada önemli olan nedeninin bulunması ve etkin çözüm yöntemleri aranmalıdır.

ü Saygı İhtiyacı: Oyunda ne kadar çok zaman geçirirse diğer oyuncular tarafından kabul görme olanağı artacağı için oyunlarda çok fazla vakit harcamasına neden olabilir.

ü Sosyal Çevre ve Aile İçi İletişimde Sorunlar: Ailesinde ve sosyal çevresinde yeterince saygı görmeyen çocuklar, oyunlarda başarılı olduklarında diğer oyuncular tarafından saygı görünce oyun bağımlılığı için kuvvetle muhtemel adaylar konumundadır.

ü Çekingenlik: Çocuklar gerçek yaşamda karşılaştıkları zorlukları oyunlarda görmezden gelir karakteriyle kendisini özleştirir. Bu nedenle çekingen bir karaktere sahipse oyunlarla ilgili olması daha muhtemeldir.

ü Diğer nedenlere ise günlük hayatta problem yaşaması, psikolojisinin olumsuz etkilenmesi, rekabete yatkınlık, yalnızlık hissi, öz saygıda yetersizlik, iletişimde yaşadığı handakip, kötü hissettiren durumlardan kaçma isteği örnek verilebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir