Gebelikte Tetanoz Aşısı Olmazsa Ne Olur?

Gebelikte Tetanoz Aşısı Olmazsa Ne Olur?
22.09.2022 02:16
Gebelikte tetanoz aşısı hakkında neler biliyorsunuz? Aşı olmazsanız ne olur? Aşı olmak şart mı, kaçıncı haftaya kadar yapılabilir? Gebelikte tetanoz aşısı kaç dozda yapılır ve ağrısı kaç gün sürmektedir? Bu sorular kafanızı mı kurcalıyor? Hep beraber cevapları öğrenelim…

Gebelik döneminde tetanoz aşısı annenin ve bebeğin sağlığını ciddi biçimde tehdit edebilen aşılardandır. Bu nedenle annenin ve bebeğin yaşamını korumak için tetanoz aşısı yapılması önemli ve gereklidir. Tetanoz aşısı olan anneden bebeğine geçen antikorlar anneyle birlikte hem gebelik döneminde hem de doğumdan sonra bebeği korur. İkisinin de sağlığı önde tutularak bu aşı mutlaka yaptırılmalıdır. Bu aşı yaptırılmadığı takdirde bağışıklık zayıflar ve hastalanma olasılığı oldukça artar.Yapılan tetanoz aşılarının en önemli amacı ise hamilelikte büyüme geriliği, ölü doğum, sinirsel ve bedensel gerilik ve sorunların oluşabileceği için bebeği korumaya çalışmaktır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Olmak Şart Mı?

Hamilelikteki riskli durumlar ve bebeğimizin sağlığı için tetanoz aşısı gerekli aşılar arasında yer almaktadır. Gerekli durumlar doktorunuz tarafından size bildirilerek aşı süreciniz tekrar doktor kontrolüyle sağlanmaktadır. Gereklilik şartlarını doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Kaç Gün Ağrı Yapar?

Enjeksiyon yani iğne yapılan yerde şişlik, ağrı veya kızarıklık oluşması, bütün aşılarda olduğu gibi tetanoz aşısında da değişkenlik gösterebilir. Özellikle tetanoz aşısının dozlarında bu tepkime daha sık gözlenebilmektedir. Ağrılar genellikle 1ila 2 gün içerisinde kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır. Ağrı için endişeye kapılmamalıdır. Tetanaoz aşısı herkeste aynı şekilde ağrılı bir süreç şeklinde seyretmektedir.

Gebelerde Tetanoz Aşısı Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

Tetanoz aşısının yapılabileceği belirli zamanlar bulunmaktadır. Gebeliğin ilk üç ayı yani 12.haftası tamamlandıktan sonra tetanoz aşısının yaptırılması doktorunuz tarafından önerilir. İlk dozu yapıldıktan sonra doktorunuz tarafından gerekli görülürse diğer dozlarda yaptırılmaya devam edilmelidir. Bu süreç anne ve bebeğin sağlığı için önem arz eder. Aşılarımızı aksatmadan düzenli şekilde yaptırmalıyız.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Kaç Doz Yapılır?

Daha önce hiç aşı olmamış olan hamile annelerin en az iki doz olmak üzere tetanoz aşısı olmaları sağlanmalıdır. Daha önceden aşılanmamış bir kadın hamileliği sırasında tetanoz aşısı olmaya karar vermesi durumunda; ilk üç ay (yani 12. haftadan sonra) 4-8 hafta aralıklarla, toplam 2 doz daha aşı olmaları gerekmektedir. İkinci doz tetanoz aşısı doğumdan en az 15 gün önce tamamlanıp aksatılamadan yaptırılmalıdır.

Tetanoz Aşısı Gebeliğin Kaçıncı Haftasından Sonra Önerilir?

Annenin gebelikten önce tetanoz aşısı yaptırıp yaptırmadığına bakılarak bu sürece karar verilmesi gerekmektedir. Eğer anne 10 yıldan önce bütün aşılarını tam yaptırmak suretiyle tetanoz aşısını olduysa tekrar yapılması gerekli değildir. Daha önce hiç aşı olmadıysa genellikle doktor kontrolüyle birlikte gebeliğin 3. ayının bitişi itibari ile aşılamaya başlanmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir