Ameliyat Öncesi Yapılacaklar Nelerdir?

Ameliyat Öncesi Yapılacaklar Nelerdir?
08.10.2021 14:30
Hastalıkların çoğalması ile birlikte bazı ilaç tedavileri vs. tedaviler yapılırken ilaç tedavisinin çözemediği durumlarda ameliyat yoluna başvurulmaktadır. Ameliyat öncesi kaç saat aç kalınmalı, ameliyat öncesi bağırsak temizliği, ameliyat öncesi hangi testler yapılır, kan tahlili neden yapılır? Ameliyat öncesi neden sigara içilmez? Sorularını sizin için derledik.

Hastalıkların çoğalması ile birlikte bazı ilaç tedavileri vs. tedaviler yapılırken ilaç tedavisinin çözemediği durumlarda ameliyat yoluna başvurulmaktadır. Ameliyat herhangi bir hastalıktan kurtulmak için, kaza sonrası vücutta yer alan bölgelere müdahale yapmak için, bunun dışında bizim isteğimiz dahilinde de yapılan pek çok ameliyat türü vardır. Ameliyatlar vücuda yapılan müdahaleler olduğu için ameliyat öncesinde ve sonrasında yapmanız gereken bir takım hazırlıklar bulunmaktadır. Bu hazırlıklar hem ameliyatın iyi geçmesi adına ayrıca vücuda hasar vermemek için yapılması gereken hazırlıklardır.

Ameliyat Öncesi Kaç Saat Aç Kalınmalı?

Ameliyat yapılmadan önceki anestezi durumlarında hastaların midelerinin boş olması gerekmektedir. Bunun sebebi hasta için anestezi yapılacakken midesindeki gıdaların yemek borusuna geri gelerek hayati tehlikelere sebep olmaması içindir çünkü bu gıdalar yemek borusundan geri döndüğü takdirde nefes borusuna kaçarak hastayı hayati bir tehlikeye sokmaması adına önemlidir. Ameliyattan bir iki saat önce su, çay, ıhlamur gibi sıvıların alınabileceği belirtilmiştir fakat süt çorba şeklinde gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu yüzden önerilen süre hastanın yaklaşık olarak 6-8 saat kadar midesini herhangi bir yiyecek takviyesi yapmamasıdır.

Ameliyat Öncesi Bağırsak Temizliği

Ameliyat öncesi bağırsak temizliğinin yapılmasının nedeni bağırsakta kalan ve vücutta biriken dışkının ameliyat sırasında zehirli bir etkiye sebep olmaması adına bu temizlik yapılmaktadır. Özellikle bağırsak ameliyatlarından önce yapılması oldukça önemli bir temizliktir. Bunun yanı sıra bazı röntgen çekimleri, endoskopi ve kolonoskopi işlemlerinde de bağırsak temizliğinin önemi vurgulanmıştır. Çünkü bu özellikle kalın bağırsak ince bağırsak röntgenlerinin çekilmesinde vücutta biriken atıkların bağırsaklarda kalarak röntgende net görüntüyü bozmasına sebep olmasından dolayı bu gibi durumlarda da bağırsak temizliği oldukça önemlidir. Bağırsak temizliği için en çok kullanılan yöntemlerden biri sodyum fosfat bulunan ilaçlardır. Bunun dışında bağırsaktaki atıkları atmak için müshil ilaçları, elementer diyet, bağırsak yıkama, polietilen glikol takviyesi, manitol gibi ilaçlar ve yöntemler kullanılmaktadır.

Ameliyat Öncesi Hangi Testler Yapılır?

Bir insanda ameliyat yapılabilmesi için öncelikle sorunun tam olarak tetkik edilmesi adına bir takım testler uygulanmaktadır. Bu testler örneğin röntgen filmleridir. Röntgen filmleri, vücuttaki kemik yapısının gözükmesi için yapılan testlerdir. Bunun yanı sıra kan testleri, anestezi muayenesi, görüntüleme testleri, idrar tahlili gibi vücut içinde bulunan sıvıların herhangi bir hastalık durumu taşıyıp taşımadığını belirlemek için bir takım testler yapılır. Tabii ki doktorunuzun isteğine göre tedavinizi tam manada gerçekleştirebilmek için farklı testler de istenebilir bu tamamen sizin vücudunuzdaki sorunun çözüm yolu ile alakalıdır.

Ameliyat Öncesi Kan Tahlili Neden Yapılır?

Aslında baktığımız zaman kan tahlilleri şu an pek çok tedavinin çözümlenebilmesi için yapılması gereken testlerden biridir. Çünkü birçok maddenin örneğin vücut vücudu koruyan antikorlar gibi kan sıvısının içinde yer alan kimyasallar, hormonlar, besin monomerleri gibi pek çok madde kanla beraber taşımaktadır. Bu yüzden herhangi bir hastalık söz konusu olduğunda kanınızda bu hastalığın belirtilerini yakalamak mümkündür. Çoğunluk olarak kan hücrelerini etkileyen hastalıkların tespiti kan tahlilleri ile yapılmaktadır. Ayrıca kandaki maddelerin normalde değerde olup olmadığı da bu şekilde tespit edilmektedir.

Ameliyat Öncesi Neden Sigara İçilmez?

Sigaranın vücuda pek çok zararı olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Sigara özellikle ameliyat öncesi kesinlikle bırakılması gereken bir alışkanlıktır . Çünkü sigaranın içinde tansiyonu yükselten kalp krizini tetikleyen pek çok madde bulunması özellikle anestezi yapılırken ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Anestezinin tanımından bahsedecek olursak anestezi yıllardır yapılan ameliyat öncesi bazı ilaçlar yardımıyla hastanın ağrı ve sızı duymaması için uyuyarak ya da uyanık şekilde hastanın ameliyattan etkilenmemesi adına yapılan bir uygulamadır. Sigara içen insanlarda anestezik ilaçlar astımı tetikleyebilmektedir. Bunun yanı sıra anestezi başlarken ve uyanma sürecinde hava yolu spazmı geçirme olasılığı sigara içen insanlarda daha fazladır. Özellikle uyanma esnasında mide bulantısı, kusma riski oldukça yüksektir ve bu riskler solunum yollarına girdiği takdirde ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden ameliyattan 1 ay öncesine kadar sigarayı bırakmanız oldukça önemlidir fakat çok aşırı bağımlı bir insansanız en azından minimum 2 gün gibi bir sürede sigarayı bırakmalısınız

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir