Kronik depresyon, kişinin alışılmış benliğinin bir parçası olarak yaşanan, dalgalı ve düşük yoğunluklu, uzun süreli bir depresyon hali olarak tanımlamak mümkündür. Kronik depresyona, aynı zamanda depresif huy, subaffektif bozukluk, minör depresyon, kronik karakterolojik depresyon, depresif kişilik, depresif mizaç gibi isimler de verilmiştir.
Kronik Depresyon (Distimi) Belirtileri Nelerdir?
Kadercilik,
Başa çıkamayacağı korkuları ile yaşamak,
Günlük rutinlere katı biçimde bağlılık,
Ve yetersiz iletişim belirgin belirtilerdendir.
Huysuzdurlar, boş zamanlarını değerlendirmedeki yetersiz ve rahatsız edici mizah anlayışları evlilik hayatlarını zora sokabilir ve kendilerini rahatlatmak için alkol ya da benzeri bağımlılıklar oluşturabilirler.
Kronik depresyon; sağlık alanında özellikle uyku bozuklukları, anksiyete bozuklukları, sosyal korku, kronik yorgunluk şikayetleri ile nörolojik durumlar ve hipotiroidizmli hastalarda yüksek ölçüde yaygındır.
Kronik Depresyondan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Yakın çevreniz ve özellikle aileniz ile daha fazla vakit geçirmek.
Duygularınızı ifade edin, kendi duygu ve ihtiyaçlarınızı da önem vermek.
Depresyon döngüsünü unutmanak! ...
Geçmişe değil geleceğe odaklanmak.
Olumlu düşünün ve pozitif duygu ifadelerini artırmak.
İki gün de bir yürüyüş yapmanın antidepresan ilaçlarla aynı tedavi edici etkiyi yapmaktadır.
Kronik Depresyon Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?
- Bu emeklilik durumu kişilerin işe devam etmesine engel olan hastalık, iş kazası ya da rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkar. Kişiler malulen emeklilik adına belirlenen kriterlerin oluşması şarttır. Malulen emekli olabilme hakkı hastalık yüzünden çalışamayan kişilerin gelir kaybı probleminden doğan mağduriyetini önlemek için devreye sokulur.
- Malulen emeklilik kapsamına alınan hastalıklar;
- İş gücü kaybı yaratan ve ileri derecede görülen bütün kanser türleri.
- Epilepsi, demans, beyin tümörüi vb. beyin hasarına neden olan hastalıklar. Kişinin hayatını ve kararlarını etkileyecek derecedeki psikolojik rahatsızlıklar (bipolar bozukluk, şizofreni, kronik depresyon)
- Görme duyusunun kaybına veya azalmasına neden olacak hastalıklar.
- İşitme duyusunun kaybına veya azalmasına sebep olabilecek hastalıklar. İleri derecedeki denge bozuklukları
- Karaciğer, akciğer, kalp, böbrek gibi kişilerin hayatını etkileyecek derecedeki organ nakilleri
- Uzuv kaybı ile ortaya çıkan ampüte durumları
- Karaciğer hastalıkları (siroz, tüberküloz)
- kalp yetmezliği hastalığı
- Metabolizma hastalıkları ve AIDS
- Eğer kişi de bu hastalıklardan bir ya da bir kaçı bulunuyorsa ve ayrıca;
- 4A, 4B ve 4C sigortalılık bölümlerine bağlı çalışan kişiler için geçerlidir.
- ilk sigorta başlangıcından itibaren kişilerin en az 10 hizmet yılı süresini doldurmuş olması gerekir.
- Bu hizmet süresini dolduran kişilerin adına SGK’na 1800 günlük sigorta priminin ödenmesi gereklidir.
- Ortaya çıkan durumun sigortalı olarak çalışmaya başlandıktan sonra ortaya çıkması gerekir. Daha öncesinde oluşan malullük halleri için erken emeklilik ya da aylık alma durumu yoktur.
- Alınan maluliyet durumunun tam teşekküllü devlet hastanelerinden sağlık raporu ile tespit edilmesi gerekir. Rapora konu olan durumun açık bir şekilde belirtilmesi ve en az %60 oranında iş gücü kaybına sebep olması gerekir.
- Kayıp İş gücü oranı % 60 dan fazla olan sigortalılarda prim gün sayısı ve hizmet süresi şartına bakılmaz.
Kronik Depresyon Askerlik
Askere sevkinden önce Psikolojik sorunlu vatandaşlarımızı belirlenecek haklarında “Askerliğe elverişli değildir” kararını alabilmek, hasta olmalarına rağmen askerliğe elverişli olanları uygun bir sınıflandırmaya tabi tutmak ve hizmetleri sırasında takip, kontrol ve tedavilerini sağlamak maksadıyla yapılan çalışmalar kapsamında, özel ve resmi sağlık kuruluşlarının psikiyatri bölümünde muayene olmaları ve tedavi edilen, on yedi yaşından büyük, askerliğini yapmamış erkek vatandaşlarımızın kimliklerinin askerlik şubelerine bildirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol ve ekleri bulunmaktadır.Askerlik yapamaz raporu almak için tedavi edilemeyen ileri düzey de ruhsal bozuklukların olması gerekir.
Kronik Depresyon Anksiyete Bozukluğu
Bu hastalık tanısı, duyarlı ve çekingen, narsistik, bağımlı kişilikli, anksiyete bozukluklu hastalarda sıklıkla konulabilmektedir. Başarısız sonuçlar ve sosyal yetmezlik göstermektedir. Siklotimik, hipertimik ve distimik durumların major duygulanım bozukluklarının kalıtsal olarak zayıflatılmış dışavurumları olduklarını ortaya koyan veriler vardır.
Uzun zaman depresif belirtiler, sosyal beceri geliştirmeyi, işlevselliği ve sonuçta yaşamın her anını etkilemektedir.
Kronik Depresyon Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık kuruluşlarından raporu vermeye yetkili olan hastanelerden birine başvurarak, rapor alınabilinir
% 40 ve üzeri rapor alabilirseniz yararlanabileceğiniz haklar bulunmaktadır.
Sakatlık oranı cetveline göre alabileceğiniz oranlar;
Nevrotik, stresle ilgili ve somatoform bozuklukları ve
Anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, korkular, konversiyon bozukluğu, Ağır stres tepkisi ve uyum bozukluğu, Dissosiyatif bozukluklarında;
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen:% 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen:% 25
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen:% 50
Majör Depresyonda; manik nöbet, bipolar duygu durum bozukluğu, tekrar eden depresyon, kronik depresyon gibi
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen:% 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen:% 40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen:% 70
Kronik Depresyon Geçer mi?
Bu hastalık, 2 yıl boyunca devam eden ve hafif depresif belirtilerle kendini gösteren psikolojik bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen kronik depresyon bozukluğu olan kişiler tahammülsüz ve karamsar olarak sınıflandırılırlar. Tamamen tedavi düzenli ilaç ve psikoterapi ile yöntemlerle mümkün olabilmektedir.
Kronik Depresyon Tedavisi Nedir?
Terapinin temel unsuru sosyal açıdan destekleyici müdahalelerdir. Egzersiz, yeni beceriler edinme, sosyalleşme gibi davranışlar depresyonda bilişsel terapiye benzerlik göstermektedir. Kronik depresyon durumlarının tedavisinde, akut major depresyondan daha uzun süre ve daha yüksek dozda ilaç kullanımı gerekmektedir. Düzelme oranı eskiye göre daha başarılı sonuçlar vermektedir. Antidepresan tedavisi kronik depresyon bozukluktaki şiddetli psikososyal yetersizlikleri de düzeltebilmektedir. Distimik bozukluğun uzun süreli idaresine İyi tolere edilen antidepresanlar imkan sağlarlar. Melankolik hastalar da ilaç yan etkileri görece önemsiz olmakla birlikte distimik hastalar, hastalıklarına bir ölçüde uyum sağladıkları için ilaç yan etkilerine karşı daha duyarlı olmaktadırlar.
Ruh sağlığı dışındaki uzmanlara da sıklıkla başvurmaları daha sağlıklı kalabilmelerine yardımcı olabilir, bu hastaların büyük çoğunluğu organik hastalıklara da yatkındırlar.
Kronik Depresyon Vergi İndirimi Ne Kadardır?
Engellilik, kişinin sağlık durumu ve çevrenin etkisi ile ortaya çıkan, günlük yaşam aktivitelerine sınırlı katılma sebep olan çok yönlü bir durumdur. Psikiyatride engellilik haline sebep olan tanı grubu duygu durum bozuklukları, zeka geriliği, şizofreni ve psikozla giden bozukluklar olarak sıralanabilir. Duygu durum bozukluklarından major depresif bozuklukta yer almaktadır. Engelli rapor oranı % 20- %40 arası olanlar günlük işlerini rahatlıkla yapabilen kişiler, engelli rapor oranı %40 ve üzerinde olanlar günlük işlerde bir yardımcıya ihtiyaçları olanlar, %50 ve üzerindekilerin ise sürekli birilerinin yardımına muhtaç olan engelli kişileri tanımlar. Engelliler için vergi indirimleri ve muafiyetler (%90 ve üzeri engel oranı): Gelir vergisinde sakatlık indirimi, özel araç ve gereçlerde KDV muafiyeti, motorlu taşıtlarda MTV muafiyeti, konutlarda emlak vergisi muafiyeti, gümrük vergi gibi durumlar söz konusudur.
Kronik Depresyon Neden Olur?
Travmatik olaylar, aile ve çocukluk dönemi yaşantıları, Kişinin yetiştiği çevresel etkiler, genetik faktörler, bazı bedensel rahatsızlıklar, evlenme- boşanma ve emeklilik gibi diğer faktörler olarak saymak mümkündür.