Bel Tutulması Neden Olur?

Bel Tutulması Neden Olur?
10.01.2022 18:00
Bel tutulması günümüzde sık karşılaştığımız, tedavisi bulunan bir durumdur. Bel tutulması birden fazla sebeple ortaya çıkabilir. Aktif olarak bel tutulmasına maruz kalan binlerce kişi için bel tutulmasının nedeni merak konusu olmuş durumda. Bel tutulması ayağa vurur mu? Bel tutulması anında ne yapılmalı, belirtileri nelerdir, evde çözüm nasıldır, nasıl yatılmalıdır? Gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Günümüzde hemen her yaş grubunda görülen bel tutulması, hayatı farklı açılardan olumsuz etkileyen bir rahatsızlık durumudur. Bel tutulması pek çok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bel tutulması; belin bir süreliğine ıslak kalması ve soğuk havaya maruz kalmak sonucu oluşur. Soğuk havaya maruz kalan beldeki adalelerin büzüşmesi ile gerçekleşir. Bel tutulmasının bir diğer nedeni ise belde bulunan adalenin bir hareket sonucu kasılmasıdır. Bu durum halk arasında bel kitlenmesi olarak da bilinir. Özel olarak ağır fiziksel iş gücü gerektiren işlerde çalışmak, uzun süre oturmak, devamlı araç kullanmayı gerektiren işlerde çalışmak bel tutulmasının görülme sıklığını arttırmaktadır.

Bel Tutulması Ayağa Vurur Mu?

Bel tutulması vücutta bulunduğu sürece kişiye olumsuzluk yaratan ve sosyal hayatı kısıtlayan bir durumdur. Bel tutulması, belde ağrı ile birlikte vücudun pek çok farklı yerine vurabilir. Bel tutulmasının ayağa vurması daha önce klinik olarak tespit edilmemiştir. Dolayısıyla bel tutulması özel olarak ayağa vurmaz. Ancak bu durumun kişiden kişiye ve bel tutulmasının ne sebeple ortaya çıktığına göre değişiklik gösterdiğini belirtmekte fayda var.

Bel Tutulması Anında Ne Yapılmalı?

Bel tutulması bazı durumlarda aniden ortaya çıkabilir. Belde hissedilen ani bir sancı ve ağrı durumu ile kendini gösteren bel tutulması akıllara bel tutulması anında ne yapılmalı gibi bir soru getiriyor. Bel tutulması anında kişiyi kısa süreli rahatlatacak buz uygulaması ya da sıcak su uygulaması yapılabilir. Bunun dışında basit ağrı kesiciler alınabilir ve bel tutulmasına sebep olan bir spor aktivitesi ise buna ara verilmelidir. Söz konusu işlemleri gerçekleştirdikten kişinin bir süre yatarak dinlenmesi tavsiye edilir.

Bel Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Bel tutulması belirtileri belirgin şekilde kendini gösterebilir. Örneğin; belde hissedilen yoğun ağrı ve gerginlik durumu en belirgin belirtidir. Yerde duran bir nesneyi almak için eğildiğiniz zaman kalkarken bel boşluğu bölgenizde ani bir sancı hissedebilirsiniz. Aynı şekilde yüksekte duran bir nesneyi alırken yeteri kadar esneyemeyebilirsiniz. Sabahları uykudan uyanırken zor ve yavaş hareketler ile kalkıyorsanız bel tutulması belirtilerini yaşıyor olmanız muhtemel.

Bel Tutulmasına Evde Çözüm Önerileri Nelerdir?

Bel tutulmasının farklı çözüm yöntemleri mevcut. Hastalar en çok tercih edilen ise bel tutulmasına evde çözüm yöntemleri Bel tutulmasına iyi gelecek evde çözüm yöntemleri arasında bitkisel yöntemler sıkça tercih ediliyor. Bel tutulmasına evde çözüm niteliğinde zencefil ve kırkkilit otu bulunmaktadır.

Zencefil: Doğal bir kas gevşetici ve ağrı kesici özelliğe sahip olan zencefil, bel tutulmasında gönül rahatlığı ile kullanılabilecek bir ürün. Zencefilin kökü varsa, kökleri ıslatarak bir bez yardımıyla sarıp belinize masaj yapabilirsiniz. Şayet zencefilin kökünü bulamadıysanız bu aşamada zencefil yağı da tercih edebilirsiniz. Yağ ile belin tutulduğu bölgeye masaj yaptıktan sonra 30 dakika boyunca bekleyin. İşlem bittikten sonra belinizi sıcak tutmanız gerekiyor.

Kırkkilit Otu: 2 tatlı kaşığı kadar kırkkilit otunu bir kâse su yardımı ile demleyin. Hemen ardından yeterince demlenen suyu belli bir noktada ılık seviyesine gelinceye kadar enseden başlamak üzere bel bölgesine kadar sürün ve bekletin. Kırkkilit otu kasılan kasları rahatlatarak kısa bir süre içerisinde bel tutulmasına iyi gelecektir.

Bel Tutulmasında Nasıl Yatmalıdır?

Bel tutulması bazı durumlarda kişilerin yanlış hareket etmeleri sonucunda da ortaya çıkabilir. Uyurken ciddi sıkıntılar ve ağrılar yaşatan bel tutulması durumunu yaşayanlar bel tutulmasında nasıl yatılması gerektiğini araştırıyorlar. Bel tutulmasında; sırt üstü, yüz üstü veyahut cenin pozisyonunda yatabilirsiniz. Bu şekilde yattığınız zaman daha kaliteli uyuduğunuzu ve uykudan bel tutulmasına bağlı ağrılar ile birlikte uyanmadığınızı göreceksiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir