Adet Öncesi Sendromu Nedir?

Adet Öncesi Sendromu Nedir?
18.08.2021 17:30
Adet gören kadınlarda sıklıkla rastlanan adet öncesi sendromu, yapılan araştırmalara göre %12’lik bir orana sahiptir. Adet öncesi sendromu nedir, belirtileri neler, adet öncesi sendromu kaç gün önce başlar, ilaç önerileri neler? Adet öncesi sendromu neden olur, tedavisi nedir, bitkisel tedavi var mı?

Adet gören kadınlarda sıklıkla rastlanan adet öncesi sendromu, yapılan araştırmalara göre %12’lik bir orana sahiptir. Tıptaki adı Premenstürel Sendromu olan adet öncesi sendromu, adet döneminden önceki 10 günde yaşanmaya başlayan bir problemdir. Adet döneminden önce başlayan göğüslerde şişme, karında gaz şikayeti, kilo alımı, halsizlik, enerji azlığı, depresif ruh hali, gerginlik ve huzursuzluk belirtileri ile karşımıza çıkan premenstrüel sendromu, kişilerin yaşam kalitesini etkileyen bir sendromdur. Bu belirtiler adet döneminin öncesinde başlayıp adet olmayla beraber sonlanmaktadır. Yaşanılan bu belirtiler ise kişiden kişiye farklı derecelerde ve şekillerde görülmektedir. Bunun sebebi ise kişilerin fiziksel ve ruhsal farklılıklarıdır. Yaşanılan bu belirtiler, bazı kişilerde çok şiddetli gerçekleşmekte ve kişinin tüm hayatını etkilemektedir. Psikiyatrik bir rahatsızlığa doğru ilerlediği zaman da “Premensturel Disforik Bozukluk” olarak adlandırılmaktadır.  

Adet öncesi sendromu, adet olmaya başlamadan ortalama olarak 10 gün öncesinden başlayan ve kadının ruhsal ve fiziksel hayatında birtakım sıkıntılara sebep olan bir sendromdur. Özellikle de yetişkin üreme çağındaki kadınların karşılaştıkları bu sıkıntılar bazı kadınlarda normal seyrinde ilerlerken bazı kadınlar için oldukça şiddetli geçmektedir. Adet öncesi sendromunu şiddetli geçiren kadınların ise bir kadın hastalıkları doktoruna görünmesi gerekmektedir.

Adet Öncesi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kadınların, tüm vücudunu etkileyen adet öncesi sendromu, kişilerin sosyal hayatlarına kadar taşınan bir sendromdur. Kadınlar bu sendromu farklı seviyelerde ve derecelerde geçirmektedirler. Hatta çoğu kadın adet öncesi sendromu yaşadığını bile bilmemektedir. Adet öncesi sendromunun belirtileri ise şu şekildedir:

·        Baş ağrısı

·        Depresyon hali ve uykusuzluk

·        Bulantı veya kusma

·        Kolay ve ani sinirlenme

·        Konsantre sorunu

·        Eklem ağrıları

·        İştahta azalma ya artma

·        Enerji azlığı

·        Duygusal açıdan kırılgan olma

·        Çarpıntı

·        Kabızlık

·        Ödem

·        Uykusuzluk

·        Kilo alma

·        Göğüs ve karın bölgesinde şişlik ve hassasiyet

Adet Öncesi Sendromu Kaç Gün Önce Başlar?

Birçok kadın tarafından sıklıkla yaşanılan adet öncesi sendromu, regl olmaya başlamadan ortalama olarak 10 gün öncesinde başlar. Kanamanın başlayacağı güne yaklaşıldıkça da şiddetini arttırır. Kadınların kanamalarının başlamasıyla da beraber sonlanır.

Adet Öncesi Sendromu İçin İlaç Önerileri Nelerdir?

Adet öncesi sendromu yaşayan kadınlar, kadın hastalıkları uzmanına muayene olduktan sonra, gerekli görüldüğü taktirde ilaçla tedavi yöntemine başlar. Ağrı kesici ve iltihap giderici haplar ya da GnRH analogları gibi hormon ilaçları kullanarak, adet öncesi sendromunun fiziksel belirtilerinin önüne geçilebilir. Doğum kontrol hapları da bu belirtilerin önüne geçmekte etkili bir yöntemdir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus bu ilaçların bir uzman tarafından kullandırılması olacaktır.

Adet Öncesi Sendromu Neden Olur?

Adet öncesi sendromunun kesin olarak neden gerçekleştiği bilinmese de gerçekleşen hormon değişikliklerinin bu sendroma sebep olduğu düşünülmektedir. Adet öncesi sendromu yaşayan kadınlarda yaşanan belirtiler ise şu şekildedir:

·        Magnezyum, çinko gibi mineral seviyelerindeki azlık

·        Özellikle A ve B vitaminlerinin yetersiz olması

·        Hormonlarda ki ani iniş çıkışlar

·        Vücutta ödem oluşması

·        Prostagladin ve nörotransmitter kimyasallarının miktarlarındaki dengesizlik

·        Psikolojik sebepler

Adet Öncesi Sendromu Tedavisi Nedir?

Kanıtlanmış bir tedavisi olmayan bu sendromun belirtilerini baskılamak amacıyla kişiden kişiye değişen tedaviler uygulanmaktadır. Yapılan bu tedavilerdeki amaç hormonlardaki ani dalgalanmaların önüne geçerek yaşanılan belirtilerin azaltmaktır. Adet öncesi sendromu için, doğum kontrol hapları, ağrı kesici ve iltihap giderici haplar, GnRH hormon ilaçları, egzersiz ve beslenme ile tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerden hangisinin uygulanabileceğine ise bir uzman eşliğinde muayene sonrasında karar verilir.

Adet Öncesi Sendromu Bitkisel Tedavi Var Mı?

Adet öncesi sendromu yaşayan kadınlar için ilaçlı tedavilerin yanında bitkisel tedavilerde yer alıyor. Bu sendromun kadınlar üzerindeki kötü etkilerini en aza indirmeye yarayan doğada oldukça fazla bitki bulunmaktadır. Yer elması, hayıt ağacı meyvesi, papatya çayı, çuha çiçeği çayı ve melisa çayı gibi birçok bitkisel ürünlerle bu sendromun kötü etkilerini yok edilebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir