Ağrı kesiciler, hemen hemen pek çok durumda sıklıkla kullanılan birer ilaçtır. Bu ilaçlar hastalık ya da hastalık gruplarına bağlı olarak hem de reçetesiz olarak satılabilmekte ve kullanılabilmektedir. Analjezikler olarak adlandırılan ve aynı zamanda acı yitimine neden olan ağrı kesiciler, hem merkezi sinir sistemini hem de periferik sistemi etkiler. Anesteziden farklı olarak kısa süreli bir etkiye sahiptirler. Hastaların çeşitli ağrılarda kullandığı ağrı kesiciler genelde etken ve yardımcı maddelerden oluşabilmektedir. Hem kortizonlu ağrı kesiciler hem de kortizonsuz ağrı kesiciler olarak bilinen bu ilaç grubunun sıklıkla kullanıldığı bilinir. Genelde parasetamol etken maddesi içeren ağrı kesiciler kısa vadede çok etkili olabiliyorken, uzun vadede ise hastaların ilaca karşı duyarsızlaşmasına sebebiyet vermektedir. Bunun içindir ki hastaların arada bir yaşadığı ağrılara evvela sabır göstermesi, çok dayanamayacak hale geldiğinde ise hekim kontrolünde ağrı kesici kullanması önerilir. Ağrı kesiciler hakkında tüm merak edilenler ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…
Ağrı Kesici Etken Maddeleri Nelerdir?
Ağrı kesici ilaçlar da dahil olmak üzere her bir ilacın içinde ana madde olarak bilinen aktif ya da diğer adı ile etken madde bulunmaktadır. Buna ek olarak etken maddelerin yanı sıra yardımcı maddeler de yer alır ve yardımcı maddelerin tamamı etken maddeyi çok daha aktif bir hale getirir. Esas ağrıyı dindiren ve aynı zamanda merkezi sinir sistemine etki eden bu maddeler ise her ilaçta farklı farklıdır. Genel olarak pek çok ağrı kesici, ateş düşürücü ve öksürük giderici piyasada bulunan pek çok ilacın içeriğinde parasetamol etken maddesi yer alır. Öte yandan bakıldığında morfin, opioidler, alkol ve tebain, narkotin, papaverin gibi etkenler ağrı kesici ilaçların içeriğinde yer almaktadır.
Ağrı Kesici Etkisi Ne Kadar Sürer?
Ağrı kesicilerin etkisi anestezi ilaçlarına oranla çok daha kısa süreli ve hafif etkilerdir. Genelde kas içine ve damardan verilen ağrı kesicilerin rahatlatma süresi hem kısa süredir hem de daha uzun süre rahatlama etkisi yaratabilir. Fakat genel olarak oral yoldan alınan ilaçların etkisi türüne göre değişmekle birlikte ortalama rahatlama etkisinin iki saat ile dört saat arasında sürdüğü bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında hastanın sık sık ağrı kesiciye yönelmesi ağrı kesici kullanımının artmasının önündeki en büyük neden olarak bilinir.
Ağrı Kesici Olmadan Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Hemen hemen pek çoğumuz belli aralıklarla baş ağrısı yaşarız. Bunun en önemli nedenleri genelde stres ve yeteri kadar uyuyamamadır. Kişiler hemen ağrı kesici içmek yerine bazen doğal yollarla bu ağrından kurtulmanın yollarını arayabilirler. Bunun için yapılması gerekenler ise şu şekildedir;
· Gün içinde yeteri kadar su içmemiş olabilirsiniz, bu nedenle mutlaka sıvı tüketimine yönelin.
· Mümkünse erken yatıp erken kalkmaya özen gösterin.
· Ilık bir duş alarak rahatlamaya çalışın.
· Nane ve okaliptüs gibi doğal yağlar ile birlikte baş bölgenize masaj uygulamayı deneyin.
· Rahatlatıcı etkiye sahip olan bitkisel bir çay için.
· Soğuk kompres ve sıcak kompresi umursayın.
· Bir dostunuzdan başınıza masaj yapmasını isteyin.
Ağrı Kesici Parol Adeti Geciktirir Mi?
Evet. Bazı ağrı kesicilerin adet geciktirici yan etkileri bulunabilir. Bu yan etki ise yalnızca ilaç alınan döneme etki etmektedir. Genelde kişilerin bu etkiden sakınması nedeni ile ilaç almadığı ve bu ağrıları yönetebilme eşiğine geldiği bilinir. Fakat geciken regl süreci sakıncalı olarak görülmez. Bu nedenle ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Bir sonraki ay regl süreci yine kendiliğinden düzene girecektir.
Ağrı Kesici Reçetesiz Satılır Mı?
Evet. Pek çok ağrı kesici reçetesiz olarak satılabilmektedir. Bu ilaçların daha az miligram değerine sahip olması ve etken madde bakımından daha az alerjik olması ve daha az yan etkilerinin olması nedeni ile satıştadır. Bu ilaçlar arasında daha çok Parol, Vermidon, Novalgine, Voltaren, Dikloron, Dikloflam, Majezik gibi ilaçlar yer almaktadır. Her birini eczanelerden reçetesiz bir şekilde satın alabilmek mümkündür.
Ağrı Kesici Tansiyon Yükseltir Mi?
Evet. Ağrı kesici ve diğer ilaçların hemen hemen büyük bir çoğunluğunun kan basıncı üzerinde etkileri bulunur. Bu ilaçlar bazen yan etki olarak tansiyonu düşürürken bazıları ise hızla yükselmesine neden olabilir. İşte tam da bu nedenden dolayı tansiyon hastalarının çok daha dikkatli bir şekilde başka ilaç kullanmaları önerilir.