Bebeklerde Kusmanın Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Kusmanın Nedenleri Nelerdir?
08.12.2021 18:30
Tüm bebeklerde görülen kusma sorunu, birçok nedenle olabilmektedir. Bazı kusmaların zararı bulunmazken, bazıları ise tehlikeli sorunların habercisi olabilmektedir. Bu yüzden bebeğinizde kusma sorunu varsa, bunun sebebi bilinmelidir. Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir? Bebeklerde kusma doyma belirtisi mi, hangi durumlarda tehlikelidir? Bebeklerde kusma sorunu hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Bu durumun birçok nedeni bulunmakta olup, en sık görülen nedenlerden biri virüsler olarak bilinmektedir. Unutulmamalı ki her bebek az ya da çok olsun zaman zaman kusmaktadır. Bebeklerde ek gıdaya geçişten sonra gerekenden daha fazla yemek vermek, yine kusma nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında mide sorunları ve soğuk algınlığı da bebeğin kusmasına neden olabilmektedir. Bebeklik dönemi çok narin bir dönem olduğu için her rahatsızlığa göre bebekler çeşitli tepkiler verir. Kusmada bu tepkilerin başında gelmekte olup, bebeklerin bazen rahatlamasını sağlar. Mide ve bağırsak geçişinin darlığı, bebeklerde kusmayı tetikleyebilir. Bebekler ağlama krizinde ya da bebeklerde alerji yapan besinleri yedikleri zaman da kusma eğilimi gösterebilir. Yine şiddetli öksürük, gazın çıkmadığı durumlarda, bebekler kusabilir. Saydığımız tüm nedenler, bebeklerde kusma işini tetikleyebilir. Anne ve babaların çocuklarını iyi gözlemlemesi ve bu durumun nedenini iyi saptaması gerekir. Uzman bir doktordan yardım almak ise en doğru yol olacaktır. En dikkat etmeniz gereken bu konuda, bebeğinizin aşırı mı yoksa normal olarak mı kusuyor. Çünkü her bebek, bazı durumlarda hafif kusabilir ve bu normal olarak bilinir.

Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bazı durumlara dikkat etmek, kusma sorununu bir miktar azaltabilirken, anneler bunları göz ardı etmemelidir. Bebeklere mümkün olduğu kadar, yatar pozisyonda yemek yedirilmemelidir. Bebeğinizi gerekti kadar yedirmeli olup, fazlası için zorlamamalısınız. Anneler emzirmeden hemen sonra, bebekleri yatırmamalı olup, bu konuya dikkat etmesi gerekir. Yemekten hemen sonra, bebelerinizi sallama işine girişmemelisiniz. Kusan bebeğe sürekli katı gıdalar vermek, yine yanlış bir tutumdur. Bunlara dikkat ettiğiniz halde, bebekleriniz çok aşırı kusma eğilimi gösteriyor ise uzman bir doktor size yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Kusma Doyma Belirtisi Mi?

Bebekten bebeğe değişen durumlara göre, kusma birçok şeyin belirtisi olabilmektedir. Bebekler, çok fazla yedirildikleri zaman, fazla tokluktan dolayı kusma eğilimi gösterebilir. Bu yediği yemek fazla geldi anlamına da gelebilirken, zaman zaman tokluk belirtisi olarak da algılanır. Bebeğinizin bu durumlara maruz kalmaması için onu beslerken, ölçülü davranmalısınız. Küçük kusmalar, bebekler için normal kabul edilmekte olup, süreklilik kazananlar ise ciddi sorunların habercisi olabilmektedir. Annelerin bu konuda, iyi gözlem yapıp, sorun gördüğü zaman uzman bir doktora gitmesi gerekir.

Bebeklerde Kusma Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Bazen beslenme sonrası normal şekilde bebekler kusma eğilimi gösterebilir ve bu bazı şartlar altında olası kabul edilir. Ama sık sık gelişen kusmalar ya da bazı belirtiler taşıyan kusmalarda, anne ve babalar hemen müdahale edip, doktorlara başvurmalıdır. Bebeğinizin kusmuğunda kan görülmüş ise ya da kusma ile beraber karında da ağrı ve şişkinlik olmuş ise vakit kaybedilmemelidir. Ebeveynlerin yapacağı tek iş, bu belirtilerden sonra uzman bir doktora gitmek olacak. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir