İnsan ömrü boyunca en hassas dönemlerden biri, bebeklik dönemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemin pek çok rahatsızlığı olurken, alerji en sık rastlanan bebeklik dönemi rahatsızlığı olarak bilinir. Bebeklerde alerjiler kendini farklı durumlar ile belli ederken, bunlar birçok sebepten olabilmektedir. Bu alerjiler zaman zaman kolay bir tedavi ile geçerken, bazen de bebek ömrü boyunca bu alerji ile yaşamak durumunda kalabilmektedir. Bu konuda öncelikle bebekler sürekli gözetim altında tutulmalı olup, vücudunda ki değişimler takip edilmelidir. Anormal bir durum ile karşı karşıya kalındığı zaman, hemen bir doktora başvurulmalıdır. Doktor gerekli testleri yaparak, bebekte alerji olup olmadığını saptamalıdır. Bazı durumlarda, bu rahatsızlık geçici olabilmekte olup, sadece dikkat edilip geçebilmektedir. Alerjinin neden kaynaklandığı bulunabilirse, bu durumun yaşanmaması için alerji kaynağından bebek uzak tutulmalıdır. Yine bunun yanında alerjiye iyi gelecek ve bebeği rahatlatacak ilaçlarla tedavi desteklenebilmektedir. Bu konuda önemli olanlardan biri ise bebek bakımını iyi yapmak ve bebeğin ortamını temiz tutmaktır. Bunun yanında alerji nedeni saptandıktan sonra, bir tedaviden söz edilebilirken, tedaviden sonra genelde bu durumlar geçmektedir.
Bebeklerde Alerji Yapan Besinler Nelerdir?
Bu çok kapsamlı bir konu olurken, her bebeğin farklı bir yiyeceğe alerjisi bulunabilir. Bu yüzden alerji meydana geldiği an, son alınan besin buna neden olmuş olabilir. En sık görülen alerjiler genelde sütten meydana gelebilirken, özellikle proteine alerjisi olan bebeklerde bu sorun ile karşılaşılmaktadır. Bu yüzden inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü bebek alerjisine neden olabilirken, yumurta da bu konuda alerjilere sebep olabilmektedir. Balık yine birçok bebekte alerji yaparken, yine tahıllarda bu konuda sorumlu tutulabilmektedir. Saydığımız besinlerin yanında, bebeğin genetiğine göre farklı besinlere de alerjisi olabilmektedir.
Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?
Bu dönemde karşılaşılan alerji türleri, genel olarak besinler ya da çevresel faktörlerin tetiklemesi ile oluşmaktadır. Bu alerjiler kendilerini vücudun herhangi bir yerinde, kabarcık, kızarıklık ve dökülme ile belli edebilmektedir. Yine başka bir alerji belirtisi, gözlerde sulanma, burun akıntısı, gözlerin şişmesi, dilde şişkinlik ve daha birçok durum ile kendini belli eder. Bu belirtiler dikkate alınmalı ve bu konuda bir doktorla görüşülüp, gerekirse alerji testi yapılmalıdır.
Bebeklerde Alerji Yapan Meyveler Hangileri?
Bebeklik döneminde sık rastlanan alerjiler, birçok ebeveyni korkutmakta olup, bunların çaresi aranmaktadır. Bebeklerde alerji genelde besin kaynaklı olup, her bebek farklı besinlere karşı alerji belirtisi göstermektedir. Özellikle besinlerin içinde de bu alerjilere sebep olan meyveler de olurken, bu meyvelerden çilek, kavun, karpuz, elma armut, kiraz, vişne, kayısı, şeftali gibi pek çok meyve alerjiye sebep olur. Bebeğin hangi meyveye alerjisi varsa, bu meyveden uzak tutulmalıdır.
Bebeklerde Alerji Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Zaman zaman bebeklerde alerjiler, kendilerini kızarıklar ile göstermektedir. Bu duruma maruz kalan bebeklerin ebeveynleri, hemen bir doktora başvurmalıdır. Bu sorun cilt hastalıkların habercisi de olabilirken, bu kızarıklıkların geçmesi için, gerekli tedavi yapılmalıdır. Doktorlar genelde bu durumu saptadıktan sonra, nedene bağlı olarak bir tedavi yöntemi belirler. Daha sonra bu kuruluktan kaynaklanmışsa, nemlendiriciler ya da duruma göre bazı ilaçlar ile tedavi yapar.