Bebeklerde Göz Tembelliği Neden Olur?

Bebeklerde Göz Tembelliği Neden Olur?
25.11.2021 23:30
Herhangi bir gözün diğer göze göre görme miktarındaki azalış göz tembelliği olarak ifade edilmektedir. Burada göz tembelliğini meydana getiren faktör ise genelde gözlük numaraları arasında belirgin bir fark olması ile bu da göz tembelliğinin oluşmasına sebep olmaktadır.

Bu durumda beyin net ve iyi görebildiği gözün uyarılarını dikkate alacağından diğer gözüm ulaştırdı görüntü beyinde dikkate alınmamaktadır. Bu da beğenin çift görme bozuklukları ve nesneleri daha düzgün görebilmesi adına uyguladığı bir görüş yeteneğidir. Bu şekilde diğer gözün daha az görmesinden oluşan işlevsizlikten dolayı göz tembelliği oluşum göstermektedir. Bebeklerde göz tembelliğinin nedenleri genel olarak doğuştan ve doğum sonrası oluşan göz bozuklukları, katarakt, kornea üzerinde oluşmuş ve gözden gelen görüntüyü engelleyen yapılar oluşunca görüntünün doğru oluşmasını engelleyen kusurlar meydana gelmektedir. Bu da bir gözün diğerine göre daha az işlevli hale gelmesi durumunda göz tembelliğini oluşturmaktadır. Göz tembelliği belli başlı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bebeğinizin durumuna göre en iyi göz tembelliği tedavisi önerilerek bu göz kusurunun önüne geçilebilir.

Bebeklerde Göz Tembelliği Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde göz tembelliği belirtileri tedavi edilmediği süreçte görüş keskinliğinin büyük bir hızla düşmesine ve iki gözde birden görüş miktarının kaybolmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden göz tembelliği ilk fark edildiği zaman tedavi yoluna gitmek burada önemli bir nokta olmaktadır. Genellikle gelişim çağında ve çocukluk zamanlarında görülebilen göz tembelliği kişinin kendi fark etmesinin zor olduğu bir hastalıktır.  Tıpta şaşılık olarak bilinen trabismus göz tembelliğinin en sık belirtilerinden biridir. Şaşılık durumları fark edilebilir belirtiler olsa da genel olarak bu belirtiler ailelerin fark edemeyeceği boyutta olmaktadır. Göz tembelliğinin belli başlı belirtileri:

·        Sürekli olarak göz kırpma

·        Bir gözü elle kapatma istediği

·        Gözleri ovalamak ve kısık bakışlarla görüntüleri netlemeye çalışmak

·        El ve göz koordinasyonu arasında bazı sıkıntıların oluşması örneğin kaşık tutma düğme ilikleme gibi durumlarda zorlanma

·        Yakındaki nesnelere bakmaktan kaçınma hali

·        Sürekli düşüncelere dalmak ve dikkat dağınıklığı

Gibi belirtiler fark ettiğiniz durumlarda göz tembelliği tanısı koyabilmek için bir göz doktoruna muayene olmanız gerekecektir. Genel olarak 2 yaşındaki çocuklarda tanı için gözler incelenerek her iki gözün birbiriyle olan koordinasyonu takip edilir ve aradaki uyum gözden geçirilir. Bu yüzden genelde yaş grupları için farklı göz muayeneleri yapılmakta ve gözler arasındaki uyum sağlanması ile göz tembelliği tanısı koymaktadır.

Bebeklerde Göz Tembelliği Tedavisi Nedir?

Göz tembelliğinin tedavisi için eğer erken dönemde bir tedavi söz konusu olursa görüş artışında bir o kadar fazla olacaktır. Doktor kontrolü altında yönetilen bu tedaviler hekimin önerdiği süre boyunca uygulanmaya devam edilmeli ve doktorunuz o danışmadan sonlandırılmalıdır. Göz tembelliğinde uygulanan belli başlı tedavi yöntemleri ise şunlardır:

·        Kapama tekniği: sağlıklı olan göz bandajla kapatılır ve zayıf gözün daha etkin bir görüş sağlanması için denemeler yapılır göz tembelliği boyutu kişiden kişiye değişebildiği için bu bandajın kapanma süresi de farklılık gösterecektir.

·        Ortopedik tedavi: hastane ortamında yapılan bu tedavi türü bir fizik tedavi yöntemi olarak göz kaslarını güçlendirmek amaçlı yapılmaktadır. Göz kaslarının tekrar iyileşebilmesi ve daha iyi bir görüş sağlanabilmesi adına bu tür göz egzersizleri yapılarak göz kaslarının güçlendirilmesi sağlanır.

·        Cam tedavisi: hastane ortamında seanslar şeklinde yapılan bu tedavi kapama tedavisi ile birlikte uygulamaya gidilir. Bu cam tedavisinde farklı desenlerde ve renklerde oluşan yuvarlak kartlar şeffaf bir labirentin altında makine yardımıyla döndürürken bu süreç içerisinde çocuktan bir kalem ile birlikte labirentten çıkışı bulması istenir. Bu da gözün odaklanabilmesi ve göz tembelliğinin ortadan kalkabilmesi için göz kaslarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir